Potrzebuję zedrzeć lakier ze starych drewnianych mebli. Z grubsza oczyściłam je szlifierką oscylacyjna ale coraz ciężej idzie, pomyślałam więc o zakupie mimośrodowej. Zastanawiam się miedzy: MAKTEC BY MAKITA MODEL MT 924 a METABO FSX 200 INTEC. Która bedzie bardziej wydajna?
Mam jeszcze pytanie dot. papieru ściernego- używam ściernego z Leroya 40 ale szybko się zużywa, może znacie coś lepszego i łatwo dostępnego.
jaka szlifierka do renowacji
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
do zdzierania starej farby, lakieru, z drewnianych listew, użyłem kiedyś czegoś podobnego do tego

http://allegro.pl/urzadzenie-do-szlifow ... 87179.html
Zaletą tego ustrojstwa były druciki wahliwie zaczepione do ośki, całość do wiertarki. Wahliwe druciki doskonale układały się we wgłębienia listew, a jednocześnie nie spiłowywały nadmiernie wypukłości. Dobrze mi się tym pracowało. Twardej farbie dało radę, zostawało gołe drewno.

http://allegro.pl/urzadzenie-do-szlifow ... 87179.html
Zaletą tego ustrojstwa były druciki wahliwie zaczepione do ośki, całość do wiertarki. Wahliwe druciki doskonale układały się we wgłębienia listew, a jednocześnie nie spiłowywały nadmiernie wypukłości. Dobrze mi się tym pracowało. Twardej farbie dało radę, zostawało gołe drewno.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
To akurat jest szczota do luźnej rdzy. Ułamane końce drutów latają jak pociski.
Jakie meble są odnawiane? Jaki to lakier?
Próbowałaś na gorąco, albo chemicznie? Czyli opalarka i skrobak, albo Scansol i skrobak. Potem wystarczy doczyścić ręcznie papierkiem.
Zabytkowe meble to raczej ręcznie trza szlifować i delikatnie. Moje Simmlery człowiek skrobał cierpliwie i delikatnie cyklinką, papierkiem, wełną, kamyczkiem i dopiero były gotowe pod politurę.
Jakie meble są odnawiane? Jaki to lakier?
Próbowałaś na gorąco, albo chemicznie? Czyli opalarka i skrobak, albo Scansol i skrobak. Potem wystarczy doczyścić ręcznie papierkiem.
Zabytkowe meble to raczej ręcznie trza szlifować i delikatnie. Moje Simmlery człowiek skrobał cierpliwie i delikatnie cyklinką, papierkiem, wełną, kamyczkiem i dopiero były gotowe pod politurę.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD