Jaka suwmiarka elektroniczna?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
To że cena Mitotojki wysoka to ma też swoje dobre strony. Obchodzisz się z nią jak z jakiem, nie używasz do byle czego, odpowiednio przechowujesz i cieszysz się każdym precyzyjnym pomiarem jak dziecko. Ja za swoją używkę zapłaciłem jakieś 170 zł jak pamiętam ale i tak szanuję ją jak bym zapłacił 5 stów. Radość z jej posiadania jest ogromna i precyzja mierzenia mnie zawsze mile zaskakuje.

Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W pracy mamy suwmiarkę firmy limit (0-150mm) - błąd pomiarowy rzędu 0,01 - jestem z niej zadowolony
Mamy również z Yato... nigdy nie miałem do nich zastrzeżeń ale przyrządów pomiarowych to oni robić nie umieją
dokładność ok 0,05 setek na średnicy a głębokościomierz ma rozbieżność nawet 0,2mm!
Generalnie suwmiarki z Yato to typowa tandeta , suwmiarkami z firmy limit można spokojnie robić pasowania pod łożyska (wiem że od takich pasowań są mikromierze itd. ale te suwmiarki są naprawdę rzetelnie wykonane)
Mamy również z Yato... nigdy nie miałem do nich zastrzeżeń ale przyrządów pomiarowych to oni robić nie umieją
dokładność ok 0,05 setek na średnicy a głębokościomierz ma rozbieżność nawet 0,2mm!
Generalnie suwmiarki z Yato to typowa tandeta , suwmiarkami z firmy limit można spokojnie robić pasowania pod łożyska (wiem że od takich pasowań są mikromierze itd. ale te suwmiarki są naprawdę rzetelnie wykonane)
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Lider FORUM (min. 2000)
a czy przy suwmiarkach nie obowiązuje kalibracja indywidualna narzędzia?
Mam w pracy starą mitutyo i ma nr seryjny i kartę kontroli technicznej z tym samym numerem z wpisanymi dokładnościami.
W chińczykach już chyba są tylko deklaracje zgodności. Chociaż jak zakładana powtarzalność jest na poziomie 3-5 działek to i tak nie ma większego znaczenia, ale ładnie by było gdyby ktoś sprawdzał czasem, czy produkt spełnia to co deklarują.
Mam w pracy starą mitutyo i ma nr seryjny i kartę kontroli technicznej z tym samym numerem z wpisanymi dokładnościami.
W chińczykach już chyba są tylko deklaracje zgodności. Chociaż jak zakładana powtarzalność jest na poziomie 3-5 działek to i tak nie ma większego znaczenia, ale ładnie by było gdyby ktoś sprawdzał czasem, czy produkt spełnia to co deklarują.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Jaka suwmiarka elektroniczna?
Cześć.
Kto ma doświadczenie urzywania suwmiarek wurth?
Zastanawiam się nad modelem 07157619 i chciał bym wiedziec jakim jest rzeczewiste uchybienie?
Dziękuje!
Kto ma doświadczenie urzywania suwmiarek wurth?
Zastanawiam się nad modelem 07157619 i chciał bym wiedziec jakim jest rzeczewiste uchybienie?
Dziękuje!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Jaka suwmiarka elektroniczna?
W pracy używają moi koledzy Wurtha Facoma i jakiś chińskich badziewi. Często padają baterie i dokładność wszystkich jest na podobnym poziomie. Jak chce to pokaże wzorowo, jak nie chce to z dokładnością do 0,5mm i to każda. Bez względu n amarkę.... Osobiście uważam, że noniuszowa jest mniej zawodna. Zegarowych nie używałem, ale oprócz wrażliwości na wstrząsy, podobno są świetne... I nie trzeba wymieniać baterii, co np. w zimnym garażu może być ogromną zaletą.