Jaka stal najlepsza do toczenia
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jaka stal najlepsza do toczenia
Jaka stal będzie najlepsza do toczenia
, właściwości nie istotne , ma być ładna powierzchnia po toczeniu no i cena dobra.Do wykonania detale fi≈10 i dl. 150mm.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Jaka stal najlepsza do toczenia
Stara dobra automatówka A10X (PN-73/H-84026, odpowiednik EN 1.0715, 11SMn30) nigdy mnie nie zawiodła. W sumie jest zaprojektowana specjalnie do tego celu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Nie znam polskich stali.
Ale z tego co kolega pisze to jest 304s
316s/s bije ja na głowę. Pewnie jest droższa
316 s/s to chyba EN 1.4401. 304s/s jest bardzo łatwa w obróbce. Ciężko utrzymać lusterkowa powierzchnię. Na 316s/s nie ma Z tym problemu.
Ale z tego co kolega pisze to jest 304s
316s/s bije ja na głowę. Pewnie jest droższa
316 s/s to chyba EN 1.4401. 304s/s jest bardzo łatwa w obróbce. Ciężko utrzymać lusterkowa powierzchnię. Na 316s/s nie ma Z tym problemu.
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Gosciu pyta o stal dobra do toczenia a wy mu wyjezdzacie z nierdzewka …. ?
Stal to stal - zwykla St3S to stal i toczy się bez problemów.
Miala być tania - proponujecie gościowi stał za 12 PLN za kg ( 304L ) Jak jest dostepna St3S za 3 PLN za kg.
Swoja droga 304 wcale się az tak przyjemnie już nie obrabia. z tego powodu wymyślili 303 !
Swietne rady - gratuluje
Stal to stal - zwykla St3S to stal i toczy się bez problemów.
Miala być tania - proponujecie gościowi stał za 12 PLN za kg ( 304L ) Jak jest dostepna St3S za 3 PLN za kg.
Swoja droga 304 wcale się az tak przyjemnie już nie obrabia. z tego powodu wymyślili 303 !
Swietne rady - gratuluje

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Dokładnie, zwykła stal 235s toczy się pięknie. Problemem jest sztywność maszyny, luzy, parametry obróbki i ostrość noża.
Zdarza mi się zrobić lustro na nowym nożu... więc trzeba pamiętać że jest obróbka zgrubna i wykończająca. Najprościej zrobić to za pomocą 2 noży w imaku.
Zdarza mi się zrobić lustro na nowym nożu... więc trzeba pamiętać że jest obróbka zgrubna i wykończająca. Najprościej zrobić to za pomocą 2 noży w imaku.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Stal S235 toczy się pięknie ??? świat zwariował
))
Stal S235JR lub po starermu St3S jest najgorszym gównem do obróbki, bo ciągnie się i ciężko złamać wiór.
W stali St3S już niejeden spalił wiertło płytkowe.
Tak naprawdę St3S to stal konstrukcyjna i powinno byc stosowana na płoty, a nie do obróbki, bo zawiera cały "śmietnik" pierwiastków.
Najlepsza do obróbki jest stal automatowa a ołowiem, z uwagi na łatwość obróbki i bardzo niskie zużycie narzędzi.
Jeśli chodzi o stale konstrukcyjne łatwo spawalne to super jest gatunek C15 / C20 ( czyli St3S bez śmieci )
Z tańszych materiałów całkiem przyzwoicie obrabia sie S355J2 oraz C45.

Stal S235JR lub po starermu St3S jest najgorszym gównem do obróbki, bo ciągnie się i ciężko złamać wiór.
W stali St3S już niejeden spalił wiertło płytkowe.
Tak naprawdę St3S to stal konstrukcyjna i powinno byc stosowana na płoty, a nie do obróbki, bo zawiera cały "śmietnik" pierwiastków.
Najlepsza do obróbki jest stal automatowa a ołowiem, z uwagi na łatwość obróbki i bardzo niskie zużycie narzędzi.
Jeśli chodzi o stale konstrukcyjne łatwo spawalne to super jest gatunek C15 / C20 ( czyli St3S bez śmieci )
Z tańszych materiałów całkiem przyzwoicie obrabia sie S355J2 oraz C45.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Panowie bzdur w tym temacie od początku czytać nie idzie, począwszy od nierdzewki 304 przez 316 po q...s235.
Ja utrzymując "poziom" w temacie tytan lub złoto proponuję.
blasterpl Ty kolego nie od dziś toczysz i o takie pierdoły na forum pytasz?
Ja utrzymując "poziom" w temacie tytan lub złoto proponuję.
blasterpl Ty kolego nie od dziś toczysz i o takie pierdoły na forum pytasz?
I don't like principles, I prefer prejudices