Jaka stal na podstawę
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jaka stal na podstawę
Naczytałem się rożnych "poradników" i wyciągnąłem wnioski takie że odpuszczanie przy umiejętnym pospawaniu i odpowiednim materiale nie koniecznie jest wymagane.
Stąd moje pytanie do kolegów mechanikow... z jakiej stali powinny być profile aby brak odprężania miał najmniejszy wpływ na docelową konstrukcję??
Dodam że rama będzie mocno przewymiarowana tzn konstrukcja z profili 60x100 o wymiarach 1000x700 do frezowania max aluminium i to tez rzadko.
Pozdrawiam
FDSA
Stąd moje pytanie do kolegów mechanikow... z jakiej stali powinny być profile aby brak odprężania miał najmniejszy wpływ na docelową konstrukcję??
Dodam że rama będzie mocno przewymiarowana tzn konstrukcja z profili 60x100 o wymiarach 1000x700 do frezowania max aluminium i to tez rzadko.
Pozdrawiam
FDSA
Tagi:
-
- Kontakt:
Kolego kamarze (a i może nie tylko
) Mam więc takie pytanie. Można by rzec żem inżynier tyle że z innego zakresu i nie wiem czy czytając wszystkie dostępne informacje nie podchodzę do tematu zbyt doktorancko.
Czy jak zlecę pospawanie takowej ramy z ogólnodostępnych profili profesjonalnemu spawaczowi z zaznaczeniem że ma być z jak najmniejszymi naprężeniami... a potem tak pospawany element przefrezuję pod prowadnice to będzie OK czy jednak odpuszczenie jest wymagane?
Załóżmy że chciałbym uzyskać długoterminową dokładność ramy pod prowadnicami 0.2mm/0.5m.
Pozdrawiam
FDSA

Czy jak zlecę pospawanie takowej ramy z ogólnodostępnych profili profesjonalnemu spawaczowi z zaznaczeniem że ma być z jak najmniejszymi naprężeniami... a potem tak pospawany element przefrezuję pod prowadnice to będzie OK czy jednak odpuszczenie jest wymagane?
Załóżmy że chciałbym uzyskać długoterminową dokładność ramy pod prowadnicami 0.2mm/0.5m.
Pozdrawiam
FDSA
-
- Kontakt:
Co wg Ciebie znaczy nogi przykręcane? Ponieważ maszyna ma gdzie stanąć u mnie to w ramie będą tylko wkręcane od spodu nóżki do wypoziomowania w ilości 6 szt. Przynajmniej takie mam plany. Co sądzisz o takim rozwiązaniu.
Chyba ze mówisz o nogach bramy... to tak - będą przykręcane.
Pozdrawiam
FDSA
P.S. Jeśli to nie ten dział to najmocniej przepraszam i oczywiście będę wdzięczny za przeniesienie go w odpowiednie miejsce.
Chyba ze mówisz o nogach bramy... to tak - będą przykręcane.
Pozdrawiam
FDSA
P.S. Jeśli to nie ten dział to najmocniej przepraszam i oczywiście będę wdzięczny za przeniesienie go w odpowiednie miejsce.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam .
co do przykręcania - Kol. zapewne chodzi o ilość spawów - im mniej tym lepiej .
samo spawanie - jak spawacz będzie z gatunku " cierpliwców - chytrusków " to pospawa ok.
po prostu - powoli i nie w jednym miejscu - podobnie jak należy przykręcać głowice w samochodach .
jak spawasz ciurkiem to materiał się grzeje okropnie - a jak - trochę tu , trochę tam to nie ma aż tak źle .
pozdrawiam .
co do przykręcania - Kol. zapewne chodzi o ilość spawów - im mniej tym lepiej .
samo spawanie - jak spawacz będzie z gatunku " cierpliwców - chytrusków " to pospawa ok.
po prostu - powoli i nie w jednym miejscu - podobnie jak należy przykręcać głowice w samochodach .
jak spawasz ciurkiem to materiał się grzeje okropnie - a jak - trochę tu , trochę tam to nie ma aż tak źle .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie dostaniesz prawdziwej gwarancji że tego nie ściągnie. Ze spawaniem trochę tu trochę tam to też lipa. Jak masz możliwośc zrobienia próby spawania to weź dwa profile powiedzmy po 1m długości i tylko przyłap je punktowo pod kątem 90 st. Zmierz ile naprężenie pociągnęło kontowniki - a to tylko początek naprężeń.
Wyżażanie wyobrażam sobie jak się robi. Ale interesuje mnie zawibrowanie ramy po spawaniu. Jak to się wykonuje ? Jaka musi byc siła zawibrowania ?
Wyżażanie wyobrażam sobie jak się robi. Ale interesuje mnie zawibrowanie ramy po spawaniu. Jak to się wykonuje ? Jaka musi byc siła zawibrowania ?