Jaką śrubę zastosować?? (kulową czy trapezową)??
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jaką śrubę zastosować?? (kulową czy trapezową)??
Witam, kolegów!!
Zaczynam budowę małęj frezareczki cnc (obszar roboczy A3) i mam problem bo nie wiem jakie śruby zastosować. Czy inwestować w kulowe czy wystarczą trapezowe. Zamierzam obrabiać drewno, tworzywo i co najwyżej al. Kupiłęm prowadnice fi 20 będą podpartre, mam też już łożyska i obudowy otwarte do nich oraz silniczki 1,89Nm. Ale nie wiem jaką srubę stosować?? Czy jest sens wywalić kupę kasy na kulową czy trapezóka wystarczy jesli dam do niej nakrętki z brązu.
Proszę o pomoc i z góry dzięki
Zaczynam budowę małęj frezareczki cnc (obszar roboczy A3) i mam problem bo nie wiem jakie śruby zastosować. Czy inwestować w kulowe czy wystarczą trapezowe. Zamierzam obrabiać drewno, tworzywo i co najwyżej al. Kupiłęm prowadnice fi 20 będą podpartre, mam też już łożyska i obudowy otwarte do nich oraz silniczki 1,89Nm. Ale nie wiem jaką srubę stosować?? Czy jest sens wywalić kupę kasy na kulową czy trapezóka wystarczy jesli dam do niej nakrętki z brązu.
Proszę o pomoc i z góry dzięki
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zawsze trzeba się samemu zastanowić co i ile możesz wydąć. Kulowe są lepsze ale na trapezowych też można pracować bezproblemowo.
Np. śruba trapezowa fi 16 mm skok 4 mm i będzie ok.
A tak na marginesie zastanawia mnie jak to jest że silnik z listy 1,89Nm jest wyraźnie słabszy od np. silnika z Wobit-u 1,6Nm.
Jak zmieniłem silniki w swojej maszynie z tych 1,89Nm właśnie na te 1,6Nm wyraźnie lepiej ona pracuje i są mocniejsze.
Np. śruba trapezowa fi 16 mm skok 4 mm i będzie ok.
A tak na marginesie zastanawia mnie jak to jest że silnik z listy 1,89Nm jest wyraźnie słabszy od np. silnika z Wobit-u 1,6Nm.
Jak zmieniłem silniki w swojej maszynie z tych 1,89Nm właśnie na te 1,6Nm wyraźnie lepiej ona pracuje i są mocniejsze.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Piotrjub pisze:Jak zmieniłem silniki w swojej maszynie z tych 1,89Nm właśnie na te 1,6Nm wyraźnie lepiej ona pracuje i są mocniejsze.
a możesz podac model tych silników 1,6 Nm ??
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=876&start=0
w tym temacie w pierwszej wiadomości pisze jakie zastosowałem silniki z Wobit-u.
Na początku zastosowałem silniki właśnie o których pisze 1,6Nm maszyna działała ok, następnie zamieniłem silniki na te z listy 1,89Nm i dość szybko założyłem jeszcze raz te z Wobitu są po prostu lepsze, a teraz wypróbowałem silniki 3Nm SANYO DENKI i są po prostu idealne.
w tym temacie w pierwszej wiadomości pisze jakie zastosowałem silniki z Wobit-u.
Na początku zastosowałem silniki właśnie o których pisze 1,6Nm maszyna działała ok, następnie zamieniłem silniki na te z listy 1,89Nm i dość szybko założyłem jeszcze raz te z Wobitu są po prostu lepsze, a teraz wypróbowałem silniki 3Nm SANYO DENKI i są po prostu idealne.
- Załączniki
-
- SANYO DENKI 1.jpg (167.6 KiB) Przejrzano 6063 razy
-
- 103-H7823-1741.pdf
- (344.22 KiB) Pobrany 1304 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Poszukaj na Allegro Piotrjub tam je wystawia. Warto jeszcze obejrzeć http://www.cncprofi.com/ - ja mam z tamtąd silniki ( nie tak dobre i firmowe jak te Piotra ale i tak powinny wystarczyć). Weż też pod uwagę że do takiego silnika potrzebny jest dużo droższy sterownik ( ja buduje swój własny - cena części to około 150 - 200 zł na oś)