Jaka porządna wiertarka do różnych zastosowań
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jaka porządna wiertarka do różnych zastosowań
Witam, poszukuje uniwersalnej wiertarki do drewna, betonu i metalu. Przymierzam się do zakupu nowo wybudowanego mieszkania i większość wykończeń będę robił sam. Chciałbym, aby była to porządna wiertarka z myślą na przyszłość. Zastanawiam się nad BOSCH wiertarka GSB 21-2 RCT, ale może lepiej byłoby wybrać BOSCH młot GBH 2-28 DFV z SDS i z dodatkowym szybko zaciskowym uchwytem? Cena jest taka sama. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Osobiście mam uraz do boscha... jednak wolę elektronarzędzia makity i na tym przykładzie mogę powiedzieć, że uniwersalna wiertarka do betonu i do stali to zły pomysł. Wiertarka do stali z "udarem" to udar symboliczny, a typowa wiertarka do betonu z możliwością podkuwania ma zbyt małe obroty do wiercenia w stali... I osobiście odradzam uchwyty "samo-zaciskowe" itp. Dużo żywotniejsze i lepiej trzymające wiertło są uchwyty tradycyjne...
Ale oczywiście, jeśli to ma być wiertarka wiercąca w betonie sporadycznie to myślę, że ta z pierwszego postu jest lepszym wyborem.
Osobiście mam uraz do boscha... jednak wolę elektronarzędzia makity i na tym przykładzie mogę powiedzieć, że uniwersalna wiertarka do betonu i do stali to zły pomysł. Wiertarka do stali z "udarem" to udar symboliczny, a typowa wiertarka do betonu z możliwością podkuwania ma zbyt małe obroty do wiercenia w stali... I osobiście odradzam uchwyty "samo-zaciskowe" itp. Dużo żywotniejsze i lepiej trzymające wiertło są uchwyty tradycyjne...
Ale oczywiście, jeśli to ma być wiertarka wiercąca w betonie sporadycznie to myślę, że ta z pierwszego postu jest lepszym wyborem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
michelew pisze:I osobiście odradzam uchwyty "samo-zaciskowe" itp. Dużo żywotniejsze i lepiej trzymające wiertło są uchwyty tradycyjne...

[ Dodano: 2013-04-02, 20:42 ]
spyderco, tu masz temat , Kolega kupował młoto-wiertarkę , można przeczytać :
https://www.cnc.info.pl/topics80/mlot-u ... t37273.htm
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
sajgon pisze:michelew pisze:I osobiście odradzam uchwyty "samo-zaciskowe" itp. Dużo żywotniejsze i lepiej trzymające wiertło są uchwyty tradycyjne...ale pierwszy kwietnia był wczoraj
![]()
A może kolega uzasadni ?
Na warsztacie mamy kilka wiertarek używane dość intensywnie i bynajmniej żaden uchwyt samo-zaciskowy u nas nie zdał egzaminu... no chyba, że nie umiemy obsługiwać lub Makita ma dziadowskie uchwyty samozaciskowe...
-
- Stały bywalec (min. 70)
Posiadam GSB 21-2 RCT juz ponad rok w sumie to juz prawie dwa lata i ogonie jestem z niej zadowolony
Używam ja głownie do stali ale czasami tez i znajdzie się jakaś praca w betonie. Ma bardzo dobra funkcje nie pamiętam jak to sie juz nazywa chodzi mi o sprzęgło w razie zablokowania wiertla sprawdza sie to w 100%!
Jedyny minus to głowica bo jak robiłem trochę w betonie jakieś ściany, sufity itd to naszło dużo pyłu i cos ja trochę trafiło bo nie chce czasami sie blokować... W 95% polecam jedynie tak jak mowie to ta glowica trochę ja szpeci 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To widać że makita ma problem z uchwytami , bo w 2-u letniej wkrętarce zaczyna już coś terkotać przy luzowaniu wiertła
Od kilkunastu lat używam tylko uchwytów szybko zaciskowych(metabo, rohm ) różnego kalibru i w różnych warunkach (ślusarsko -budowlanych , łatwo nie mają ).
Oprócz tego, że czasem karmie je olejem to jeszcze żaden mnie nie zawiódł, a kluczykowych trochę na złom wywiozłem
Aha , tak uzupełniając , do wiercenia w betonie ,cegle ...itp. są wiertła(wiertarki) z chwytem SDS+ ,lub SDSmax (jest jeszcze SDS Top , ale to mało znane)
Wiercenie z udarem przy użyciu uchwytu szybko-zaciskowego uważam za zbrodnię i zdradę stanu

Od kilkunastu lat używam tylko uchwytów szybko zaciskowych(metabo, rohm ) różnego kalibru i w różnych warunkach (ślusarsko -budowlanych , łatwo nie mają ).
Oprócz tego, że czasem karmie je olejem to jeszcze żaden mnie nie zawiódł, a kluczykowych trochę na złom wywiozłem

Aha , tak uzupełniając , do wiercenia w betonie ,cegle ...itp. są wiertła(wiertarki) z chwytem SDS+ ,lub SDSmax (jest jeszcze SDS Top , ale to mało znane)
Wiercenie z udarem przy użyciu uchwytu szybko-zaciskowego uważam za zbrodnię i zdradę stanu

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Stały bywalec (min. 70)
Odpowiem zgodnie z własnym doświadczeniem. Mam od ładnych kilku lat gbh i mogę polecić. Dostaje ostro po d... Używana codziennie, wierci sporo. Zdarza się, że i 25 w twardym betonie, albo 12 przez kilka godzin non stop (tzn. zawiercenie, wbicie dybla, dokręcenie i kolejny otwór)
Mam wiertarkę osobną do wiercenia w metalu, ale często wygodniej jest mi korzystać tylko z jednej uniwersalnej, więc męczę tego boscha i tylko futerko wymieniam. W komplecie jest futerko samozaciskowe, które u mnie wyjechało się po około 4 latach. Chyba ząbki w nim się pościerały, bo nie trzymały wierteł, które w nich się obracały. Nowe kosztowało coś koło 400 pln. U mnie bosch daje radę nawet lepiej od Hilti, które często miało jakieś drobne usterki, ale serwis potwornie drogi. W boschu przez te wszystkie lata tylko łożysko na wirniku padło a wymiana w serwisie kosztowała 70 złotych.
Mam wiertarkę osobną do wiercenia w metalu, ale często wygodniej jest mi korzystać tylko z jednej uniwersalnej, więc męczę tego boscha i tylko futerko wymieniam. W komplecie jest futerko samozaciskowe, które u mnie wyjechało się po około 4 latach. Chyba ząbki w nim się pościerały, bo nie trzymały wierteł, które w nich się obracały. Nowe kosztowało coś koło 400 pln. U mnie bosch daje radę nawet lepiej od Hilti, które często miało jakieś drobne usterki, ale serwis potwornie drogi. W boschu przez te wszystkie lata tylko łożysko na wirniku padło a wymiana w serwisie kosztowała 70 złotych.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Jesli udar,to z uchwytem na kluczyk i na prad-sa to ciezkie wiertarki.Samozaciskowe uchwyty w wiertarkach na baterie,przy pracach w drewnie(czesta zmiana narzedzia).Jak wiesz co masz robic,to dwie wiertarki czasem za malo.Marka wiertarki? Wszystkie sa chinskie,a dobre sa na tyle jak ich cena i przeznaczenie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie wiem jak udar wpływa na uchwyt, ale nie pisz bzdur że samozaciskowy to tylko do lekkich prac..... Jest wręcz odwrotnie dlatego że samozaciskowe jak sama nazwa wskazuje zaciskają się w czasie obciążenia a tym samym muszą być wytrzymałe skoro przy obciążeniu muszą wytrzymać większy opór. Oczywiście też nie trzymają narzędzia bez limitu ale w porównaniu do kluczykowych to inna liga.mark6111 pisze:Jesli udar,to z uchwytem na kluczyk i na prad-sa to ciezkie wiertarki.Samozaciskowe uchwyty w wiertarkach na baterie,przy pracach w drewnie(czesta zmiana narzedzia).
Inna sprawa że często ludzie zataczają wiertła 20mm pod uchwyt 13mm, a póżniej pretensje że słabe uchwyty.....