Jaka piła do cięcia profili aluminiowych pod kątem 45* ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Jaka piła do cięcia profili aluminiowych pod kątem 45* ?
Witam,
szukam piły do cięcia profili aluminiowych i proszę o podpowiedź - JAKĄ KUPIĆ?
Mam ciąć profile aluminiowe przeznaczone do mebli pod kątem 45* i skręcać je w ramki na szyby.
Ważne żeby cięcie było na dokładny wymiar i kąt 45* oraz żeby profil przy cięciu nie został uszkodzony.
Interesuje mnie jeszcze pomiar który pozwoli szybko i dokładnie uciąć profile na wymiar
Proszę o informacje i pozdrawiam [email protected]
Ps. Wstępnie myślałem o UKOŚNICY/UKOSOWARCE Matabo KGS z tarczą 254mm do aluminium 80-100 zębów.
szukam piły do cięcia profili aluminiowych i proszę o podpowiedź - JAKĄ KUPIĆ?
Mam ciąć profile aluminiowe przeznaczone do mebli pod kątem 45* i skręcać je w ramki na szyby.
Ważne żeby cięcie było na dokładny wymiar i kąt 45* oraz żeby profil przy cięciu nie został uszkodzony.
Interesuje mnie jeszcze pomiar który pozwoli szybko i dokładnie uciąć profile na wymiar
Proszę o informacje i pozdrawiam [email protected]
Ps. Wstępnie myślałem o UKOŚNICY/UKOSOWARCE Matabo KGS z tarczą 254mm do aluminium 80-100 zębów.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
w zupełności wystarczy
miałem już do czynienia z profilami do mebli i wiem ile kłopotu stwarzają i że o ręcznym cięciu nie mam mowy
szkoda czasu i nerwów a i tak nie idzie uzyskać45 stopni ... taka piłka jak ta Matabo KGS na pewno się nada zwłaszcza że to tylko alu i na pewno nie za grube
pozdrawiam

...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Jaka piła do cięcia profili aluminiowych pod kątem 45* ?
Odgrzeję temat - czy ktoś ma wiedzę na temat pił do cięcia pod kątem 45 stopni, ale o bardziej przemysłowej wydajności?
Zależy mi na perfekcyjnej jakości cięcia, cienkich profili lakierowanych.
Zależy mi na perfekcyjnej jakości cięcia, cienkich profili lakierowanych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
A co masz na myśli mówiąc "przemysłowa wydajność"... Szybkości cięcia ukośnicy raczej nie pobijesz. Co najwyżej możesz przerobić ukośnicę na pracę automatyczną to będzie szybciej niż ręczne podawanie elementu i zaciskanie...
Znajomy ma zrobione coś takiego do cięcia profili okiennych. Ukośnica ze sprzężonym siłownikiem pneumatycznym do podnoszenia i opadem grawitacyjnym i do tego imadło pneumatyczne. Wszystko ładuje człowiek i obsługuje jednym pedałem.
Cykl:
- wciśnięcie pedału = podnosi się ukośnica i po osiągnięciu zadanej wysokości otwierają się szczęki imadła
- włożenie materiału do zderzaka
- wciśnięcie dwóch oddalonych od siebie przycisków tylko po to, żeby było wiadomo, że operator ma ręce z dala od piły (BHP 2.0)
- puszczenie pedału = zamykają się szczęki, startuje piła i po zamknięciu opada ukośnica, a po opadnięciu na zero wyłącza się piła
Od biedy na prostym PLC można by to zrobić całkiem z automatu jeśli masz miejsce na podajnik materiału...
Znajomy ma zrobione coś takiego do cięcia profili okiennych. Ukośnica ze sprzężonym siłownikiem pneumatycznym do podnoszenia i opadem grawitacyjnym i do tego imadło pneumatyczne. Wszystko ładuje człowiek i obsługuje jednym pedałem.
Cykl:
- wciśnięcie pedału = podnosi się ukośnica i po osiągnięciu zadanej wysokości otwierają się szczęki imadła
- włożenie materiału do zderzaka
- wciśnięcie dwóch oddalonych od siebie przycisków tylko po to, żeby było wiadomo, że operator ma ręce z dala od piły (BHP 2.0)
- puszczenie pedału = zamykają się szczęki, startuje piła i po zamknięciu opada ukośnica, a po opadnięciu na zero wyłącza się piła
Od biedy na prostym PLC można by to zrobić całkiem z automatu jeśli masz miejsce na podajnik materiału...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dokładnie j.w. Przemysłowe znaczy w tym wypadku szybkie. Z jednym się nie zgodzę lub powiedzmy skoryguje Petroholica. Ręczne podnoszenie i opuszczanie piły jest szybsze. Omijamy po prostu "puste przebiegi". Na pewno dociski pneumatyczne, na pewno zderzak, chłodzenie i łatwe i szybkie ustawianie kątów z zapadka na 45st. Ramkę czyli de facto 8 cięć kątowych z jednej sztangi robi się bez problemu w mniej niż 5 min z profilu ramkowego a kwadratowa ramkę może 2 minuty. Kwestia jak zwykle co to dla Ciebie znaczy przemysłowe cięcie bo u siebie w firmie tnę na ukosuwce Metabo za 500 zł i to jest chyba najniższa cena jak chce się mieć jakąś minimalna jakość.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej