to dopiero moj drugi temat na tym Forum i oczywiscie sie juz przedstawilem ale chetnie to jeszcze raz zrobie. Nazywame sie Denis, mieszkam od ponad 3 lat w Polsce, nie pisze bardzo dobrze po polsku i nie uzywam Polskej klawiatury ani ustawien na windowsie, ale mam nadzieje ze to nie wielki problem dla was

Oczywiscie dla mnie bylo by latwiej otworzyc taki temat na Niemieckim Forum CNC, ale tu pare powody dlaczego sie zdecydowalem otworzyc ten temat na Polskim Forum:
- Frezarke chce kupic w Polsce (maz mojej kuzynki ma doswiadczenie i moze mi pomoz przy kupieniu Frezarki - ocenic stan)
- Z wzgledu kupna Frezarki Polskiej/w Polsce, nie widze sensu sie pytac na niemieckiem Forum o Polskie Frezarki albo takie ktore mozna tutaj kupic (w niemczech czesto przerabiaja Frezarki firmy DECKEL)
- widzialem przerobki od naprzyklad uzytkownika "Kamar" i "IMPULS3", i jestem pod wrazeniem co jest mozliwe przy starszych frezarek.
- Maz mojej kuzynki mi wczoraj powiedzial ze sie mam tu zapytac bo sam nie robil takiej przerobki ale naprzyklad "Kamar" mi napewno moze pomoz albo doradzic jaka kupic (to nie znaczy ze chce tylko pomocy od uzytkownika "Kamar"

Zanim zaczne opisywac co dokladnie chce albo szukam: Jeszcze nie pracowalem na Frezarkach i jest to wszystko dla mnie calkiem nowe.
Okej, no to zaczynam:
Planowalem kupic frezarke mala jak naprzyklad Optimum MB4 (okolo 10tys zl), ale czesto czytalem: "jak sie ma miejsce i transport nie jest jakis wielki problem, to lepiej zainwestowac pieniadze w stara konwencjonalna Frezarke za podobne pieniadze z wzgledu stabilnej konstrukcji i ze sa bardziej wytrzymale niz male Chinskie frezarki".
Zeby nie pisac ten post przes caly dzien i zebyscie nie musieli czytac ten post pol godziny, opisze w punktach na czym mi zalezy przy takiej Frezarki:
1. Koszt: maks. 10.000 zl (wolalbym taniej, naprzyklad do 8.000zl)
2. Stan: Nie jest to dla mnie problem jak stan frezarki nie bedzie "perfekcyjny" i to tez nie odczekuje przy tej cenie, ale planuje ja doprowadzic do dobrego stanu i przes to ze Maz mojej kuzynki dorabia czesci do roznych maszyn, nie widze w tym jakis wielki problem ale najwazniejsze zeby Frezarka nie byla w stanie zlomu (ma dzialac)
3. Na co potrzebna: Frezarka ma byc dosyc uniwersalna i nadawac sie do odrabiania w Stali, ale oczywiscie tez do innych materialow.
4: Parametry: Stol:Duzy stol i przesuwy stola (Dlugosc stolu: najlepiej ponad 1000mm a przesuwy od 600mm) // Waga: Najlepiej jak naj mniej, ale do okolo maks. 2T // Pinola: Do wysuwania, zebym nie musial wiercic przes dzwiganie Stola.
Bardzo wazne:
5. CNC: Ma sie nadawac do przerobki na CNC ale tak zebym ja pozniej mog tez uzywac manualnie (jak mozliwe).
Czytalem ze blisko kazda sie nadaje ale mi zalezy na tym zeby przerobka nie byla za skomplikowana i droga. Niechce ja przerobic od razu na CNC, bo najpierw chcialbym sie nauczyc najwazniejsze rzeczy i jak sie obslugiwuje taka Frezarke manualnie (Maz kuzynki moze mi pomoz).
To sa dla mnie najwazniejsze punkty i bylbym naprawde bardzo wdzieczny jak byscie mi mogli pomoz. Absolutnie nie odczekuje od was zebyscie mi wysylali jakies linki do maszyn, ale naprzyklad nazwy/modele frezarek.
Tez chcialbym wiedziec na co trzeba zwrocic uwage jak bym chcial przerobic stara frezarke na CNC. Wiem ze taka przerobka jest kosztowna, ale tak jak juz pisalem, niechce tego zrobic od razu po kupieniu tej frezarki ale miec taka opcje zebym nie musial nowej kupic. Troszke juz czytalem o tym wszystkim i wiem ze potrzebne sa gwinty toczne, "lozyska kulkowe?", silniki , sterownik, komputer, oprogramowanie (naprzyklad mach3?) i to napewno nie wszystko (mocowania, paski itd.).
Tez czytalem (mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi

Jeszcze raz, sorry ze nie pisze dobrze po polsku i napewno nie jest latwo to czytac co pisalem

PS: Maz mojej kuzynki posiada frezerka "Jarocin FYD 32" i jest zadowolony. Ja znalazlem FYD 25 ktora jest tansza ale z parametrow mi odpowiada.
Z gory dzieki!
Pozdrawiam,
Denis