jaka emulsja do tokarki ?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: CNCRob » 19 cze 2009, 20:57

kris76 pisze:Witam
Mam pytanie.Czy koś używa chłodziwa Rocol?
mamy to chłodziwo w anglii w firmie w której obecnie jestem, jak mam dotykać detali to jak nigdy zakładam gumowe rękawiczki bo chłodziwo śmierdzi jak żadne inne. Nawet po powrocie do domu nie można z rąk zmyć smrodu.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

MTM
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: MTM » 05 lip 2009, 23:59

hmm widze ze temat jest szczególnie popularny wśród uzytkowników 1-2 postowych, i robi sie coraz mniej opiniodajny, każdy "uzytkownik" z jednym czy 2 postami chwali swoje a gośc z 300 postami sika lepszycm chłodziwem, nie mówie ze kazdy, który ma 1-2 posty to handlarz czy ciota bo każdy mial kiedyś 1-2 posty ale sam musze teraz kupić chłodziwo i widze ze bede próbował sam zaczynając od tych polecanych przez ludzi z wiekszą ilością postów zaczne od cimcoola a potem jeszcze raz przeczytam ten wątek i zobacze,
bede pracował głównie w metalach kolorowych (miedz brąz mosiadz a sporadychnie stal) w sumie to ja używam mgły wiec mi nie bedzie przeszkasdzało to ze po czasie śmierdzi ale prowadnice tanie nie są i obok bedzie stał komputer i nie chce go trzymać w obudowie IP64.
po za tym nie chce mieć łap jak grabie (zazwyczaj mam porozwalane rece) bo młody jestem a dziewczyny jednak patrzą na rece:D, juz mi mówią ze mam łapy jak bochen chleba. pozdrawiam

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 06 lip 2009, 00:27

kolego MTM, na cimcoolu się raczej nie zawiedziesz ale dobierz odpowiedni rodzaj do obróbki, to ważne. co do smrodu... dziewczyny to później czują :) wiec tobie może nie przeszkadzać... ale jej...
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

MTM

Post napisał: MTM » 06 lip 2009, 22:20

no juz dobrałem rodzaj - cimstar af630, bardzo fajna firma wczoraj około 1 w nocy napisałem maila, dziś gośc do mnie dzwoni i pyta sie czy moze mi podrzucić litrową próbke za free, bardzo mi sie podoba to, litr z tego 10 litrów gotowego preparatu, co do dziewczyn to trzeba sie myć dokładnie bo mgła wszedzie wpadnie dosłownie :D a dziewczyny mają lepszy wech od mężczyn podobno. chyba ze lubisz dziewczyny co wąchają klei, to pewnie i one polubią ciebie :twisted: ale temat przydatny trzeba przyznać, cały trzeba przeczytać ale opłaca sie, zobaczymy jak to sie spisze ale mysle ze nie tylko dystrubucje mają dobrą

kris76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kris76 » 07 lip 2009, 16:55

A czy ktoś używa chłodziwa OPORTET? Zastanawiam sie nad zakupem Cimcool albo Oportet
Proszę o opinie na temat tych dwóch chłodziw. Obrabiany matriał : nierdzewka , ST , mosiądz , aluminium
Dziękuję za opinie

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 07 lip 2009, 21:21

MTM, jak już zaczniesz na dobre z cimcoolem i będziesz zamawiał beczkami ;) to przyciśnij ich troszkę, powinni dać tobie np. mieszalnik do beczki, który miesza automatycznie emulsję z wodą i refraktometr. Niby gadżety ale bardzo przydatne a jak dostaniesz za free to pare groszy w kieszeni zostanie (te pare groszy to okolo 1000zl :) )

no i jak dobrze pogadasz to dostaniesz obsługę u ciebie w firmie, będzie co jakiś czas przyjeżdżał koleś i badał chłodziwo w każdej maszynie.

MTM

Post napisał: MTM » 07 lip 2009, 22:38

wow, ale zamawianie beczkami to daleka przyszłośc jak na razie, dopiero zaczynamy z kolegą rozkręcać i myslimi ze wyjdzie wszystko we wrześniu dopiero, na chwile obecną to mamy maszyne kupiona od kolegi z forum i uczymy sie mozna powiedzieć i zaczynamy produkować pierwsze egzemplarze wynalazków, ale dobrze wiedzieć ze firma konkretna. kolega draco widze, ze korzysta z ich usług bo wie co i jak trzeba zrobić :D ale ma tez bardzo przydatne informacje, pozdrawiam.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 08 lip 2009, 22:39

MTM, używałem ich chłodziwa pracując w polskiej firmie. teraz niestety najcześciej mam styczność z Rocol'em i jest to najgorsze badziewie jakie widziałem. po powrocie do domu i kąpieli nadal czuje to na sobie, ble. Ale maszyny nie moje i nie ja to zamawiam niestety.

tak na marginesie, jak już zrobisz kilka zamówień i zaprzyjaźnisz się z przedstawicielem to pogadaj o refraktometrze :) a nóż się uda a to przydatna zabawka przy maszynie.

MTM

Post napisał: MTM » 13 lip 2009, 10:23

próbki juz szybko dostałem po litrze z każdego rodzaju rozmawialiśmy o 2 rodzajach i dostałem oba, teraz tylko sprawdzić i zamawiać co do zapachu to łatwo schodzi z rąk, jak sie spisuje to ocenie w ciągu najbliższego tygodnia, i opisze pewnie, dzieki draco za wszytskie porady, co do refraktometru to nie tylko do chłodziwa moze sie przydać, ale dobrze wiedzieć ze można sie tak dogadywać z przedstawicielem. a co do mycia maszyny to czym myjecie? bo widze ze mają tez w swojej ofercie coś na ten temat.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 lis 2009, 22:15

A czy zamiast emulsji można używać oleju obróbkowego? Nie używam tokarki codziennie, a jak juz to tylko kilka godzin i mam wieczny problem ze smrodem. Może z olejami nie ma takich problemów?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”