Heh no właśnie

Sorki że nie napisałem. Widze to w ten sposób że detal powstaje na 2 narzędziach. Wykrojnik i krępownik (tłocznik). Z tego co pisze Kolega siudak to sam wykrój nie jest skomplikowany(tak się przynajmniej domyślam). Wykrój powstałby z krztałtu stempla „pchając detal w dziure” no a później krępownik

. Niestety nie znamy skomplikowania detalu więc więcej nie da się nic powiedzieć i oczywiście możemy dywagować nad narzędziem.... I bez rysunku nawet poglądowego ani rusz

Oczywiście pewnie można by to zrobić na jednym narzędziu. Tylko że opłacalne to nie będzie...
Jeśli moge podsunąć pomysła na Twoją blaszke

Domyślam się że jest to blacha grubości 0,8-1mm? Wydaje mi się że dałoby się to zrobić w jednym narzędziu (dwie operacje)

Jutro to postaram się rozrysować i dam znać co mi wyszło. Mianowicie w wykrojniku wykonać otwory i wykrój zewnętrzny detalu(dwa lub trzy takty). Tylko że grat będzie z dwóch stron. Otwory w jedną strone a „obrys zewnętrzny” w drugą. Na tym samym wykrojniku (z drugiej strony niż wprowadzana taśma) zrobić można operacje tłoczenia. Stemple taktujące wydaje mi się że można pominąć(zużycie materiału). Potrzebny by był wtedy dokładny podajnik do taśmy (bądź pasa ciętego na gilotynie). Piloty... też dałoby się wcisnąć

Ale to kolejne koszty... I oczywiście dokładność wykonania samego narzędzia musi być zachowana. Jeśli masz rysunek detalu to podeślij jak możesz. Przejrze i postaram się coś na szybko rozrysować... Może źle to widze, nie powiem że nie. Ale na pierwszy rzut okiem to powinno się udać
Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2009-03-09, 00:19 ]
Kolego
siudak. Czy otwory też były robione na tym narzędziu? Czy tylko krztałt zewnętrzny i tłoczenie? I czy to jest taki sam detal jak na zdjęciach?
Pozdrawiam
Piotrek