Tak się zastanawiam , albo jakieś prowadnice jedno i 2 stronne i na okręgi ? bo z hajsem cienko a taki stół z 4 stówy i nie do każdej frezarki .
Z góry dzieki .
Jak zrobić stół do Frezarki górnowrzecionowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Wziołem dwie kantówki 6x6cm.
Na nie kawał sklejki 10mm .
Sklejka nie jest do końca kantówek i akurat na tyle duża żeby weszła w nią frezarka z doczepionym blatem. W sklejce wyfrezowany otwór pod blacik frezarki.
Blaciki można kupić plastikowe lub metalowe , mam plastikowy ale niestety tandeta.
Prze robocie wypadł pierścień wraz z tulejką kopiującą i poszedł nowy frez spiralny :/
Dlaczego belki ?
Bo to wersja minimalistyczna.
Robię przykręcam końce stolika ściskami do blatu piły lub innej masywnej maszyny.
Odkręcam i sup do kąta lub na wieszak bo nie zajmuje dużo miejsca
Na nie kawał sklejki 10mm .
Sklejka nie jest do końca kantówek i akurat na tyle duża żeby weszła w nią frezarka z doczepionym blatem. W sklejce wyfrezowany otwór pod blacik frezarki.
Blaciki można kupić plastikowe lub metalowe , mam plastikowy ale niestety tandeta.
Prze robocie wypadł pierścień wraz z tulejką kopiującą i poszedł nowy frez spiralny :/
Dlaczego belki ?
Bo to wersja minimalistyczna.
Robię przykręcam końce stolika ściskami do blatu piły lub innej masywnej maszyny.
Odkręcam i sup do kąta lub na wieszak bo nie zajmuje dużo miejsca

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zrobiłem sobie i ja stolik do frezarki. Właściwie to zamiast frezarki mam przystawki do wiertarki i komplet frezów z allegro. Przystawkę zamocowałem pod blatem i dorobiłem prowadnicę. Jako napęd służy poczciwa Celma.
I tu mam pytanie do Szanownych Kolegów: w jaki sposób nalezy prowadzić przedmiot podczas frezowania? Czy "jechać po frezie wyposażonym w łożysko? Jak należy ustawiać prowadnicę? Boję się trochę, że materiał może mi sie wyrwać z rąk. Samodzielnie jeszcze nigdy nie frezowałem.
I tu mam pytanie do Szanownych Kolegów: w jaki sposób nalezy prowadzić przedmiot podczas frezowania? Czy "jechać po frezie wyposażonym w łożysko? Jak należy ustawiać prowadnicę? Boję się trochę, że materiał może mi sie wyrwać z rąk. Samodzielnie jeszcze nigdy nie frezowałem.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD