Jak zrobić przerwanie, wyrwanie i przekrój na jednym rzucie?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jak zrobić przerwanie, wyrwanie i przekrój na jednym rzucie?
Poszukuję odpowiedzi na pytanie umieszczone w temacie. W programie NX przy wykonywaniu rysunku technicznego części typu wałek stopniowany chce na jednym rzucie umieścić wyrwanie, przerwanie i przekrój niestety gdy zastosuje jedną z powyższych operacji nie mogę zastosować kolejnej. Wałek projektowany posiada wydrążony otwór po jednej stronie i jest on niewidoczny więc chce zastosować wyrwanie, a po drugiej stronie wałka mam rowek wpustowy i chce zastosować przekrój, a w związku z tym że wałek jest długi, a chce umieścić rysunek na formacie A4 chcę zastosować przerwanie na długiej częsci wałka. Niestety gdy zastosuję na jednym rzucie jedną z tych funkcji widoku nie mogę zastosować kolejnych... Czy ktoś pomoże mi rozwikłać ten temat? Jak umieścić te trzy widoki w jednym rzucie?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
w nx6 stosujesz funkcje:
do przerwania BROKEN VIEW - postepujesz zgodnie z opisem czyli definiujesz miesca przerwania itd.
do wyrwania klikasz PKM (prawy klawisz myszy) na widoku w którym chcesz zrbic wyrwanie, wynierasz opcje "expand member view" wybierasz np. funkcje studio spline z opcją closed i rysujesz obszar wybrania, wychodzisz z tej funkcji (PKM - expand member view) wybierasz opcje break out section itd. powinno działać, bez problemu
jesli o to chodzi co na zdjeciu nizej

do przerwania BROKEN VIEW - postepujesz zgodnie z opisem czyli definiujesz miesca przerwania itd.
do wyrwania klikasz PKM (prawy klawisz myszy) na widoku w którym chcesz zrbic wyrwanie, wynierasz opcje "expand member view" wybierasz np. funkcje studio spline z opcją closed i rysujesz obszar wybrania, wychodzisz z tej funkcji (PKM - expand member view) wybierasz opcje break out section itd. powinno działać, bez problemu
jesli o to chodzi co na zdjeciu nizej

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
ok, czyli wiem już jak umieścić wyrwanie z przerwaniem, ale najbardziej mnie męczy połączenie właśnie tego co wyżej z przekrojem typu "section view".
Jak połączyć to żeby przedstawić na jednym rzucie/widoku? Jak mam ten rzut z przerwaniem to przy wywołaniu listy prawym przyciskiem myszy nie mam opcji "section view"

Jak połączyć to żeby przedstawić na jednym rzucie/widoku? Jak mam ten rzut z przerwaniem to przy wywołaniu listy prawym przyciskiem myszy nie mam opcji "section view"
-
-
- Stały bywalec (min. 70)
expanded view juz sie nie uzywa. wystarczy spod menu kontekstowego kursora wybrac active sketch view na wybranej ramce widoku i zaczac rysowac jak w szkicu wewnatrz tego widoku. kazdy widok/przekroj/etc jest jednoczesnie traktowany jako oddzielny szkic w nx6
- Załączniki
-
- Clipboard05.jpg (17.81 KiB) Przejrzano 14570 razy
pozdr
~ae
please RTFM!
~ae
please RTFM!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A ja w 7,5 ciągle używam expanda, bo:~ae pisze:expanded view juz sie nie uzywa. wystarczy spod menu kontekstowego kursora wybrac active sketch view na wybranej ramce widoku i zaczac rysowac jak w szkicu wewnatrz tego widoku. kazdy widok/przekroj/etc jest jednoczesnie traktowany jako oddzielny szkic w nx6
1. przyzwyczajenie
2. chyba broken view nie działa na szkicu zrobionym w "active sketch view" (nie mogę w tej chwili tego sprawdzić).
PS
Po co w takim razie istnieje jeszcze expand?
Już w NX5 istniała funkcjonalność Active Sketch View.
-
- Stały bywalec (min. 70)
ciekawe pytanie
poniewaz nie wszystko uzywa jeszcze active sketch (nx7.5) np broken view. polecenie broken view samo przechodzi w expand. mozna mowic o niekonsekwencji tak samo jak z annotation (jest nowy i jest legacy interfejs) ale z czasem to sie zmieni co widac po innych poleceniach
uzywasz expanda ale tylko z krzywymi podstawowymi. moja opinia: direct sketch jest wygodniejszy i szybszy. trzeba sie tylko przyzwyczaic. tak samo jak do uzywania trybu pelnoekranowego czy manipulatora:)
poniewaz nie wszystko uzywa jeszcze active sketch (nx7.5) np broken view. polecenie broken view samo przechodzi w expand. mozna mowic o niekonsekwencji tak samo jak z annotation (jest nowy i jest legacy interfejs) ale z czasem to sie zmieni co widac po innych poleceniach
uzywasz expanda ale tylko z krzywymi podstawowymi. moja opinia: direct sketch jest wygodniejszy i szybszy. trzeba sie tylko przyzwyczaic. tak samo jak do uzywania trybu pelnoekranowego czy manipulatora:)
pozdr
~ae
please RTFM!
~ae
please RTFM!
-