Witam
Już kiedyś ten temat sie pojawił na forum ale nie uzyskałem odpowiedzi..
Otóż.. jak mogę robić takie małe kółeczka z drewna? Myślałem nad frezem takim do robienia sęków, ale takich małych średnic nie umiem znaleźć. Próbowałem też toczyc wałeczki na tokarce zrobionej z wiertarki stołowej a później je ciąć na kawałki i niby jest wszystko ładnie ale nie da rady żeby zrobić kilka wałków o jednakowej średnicy.
Czy ktoś może mi coś poradzic? kółeczko ma mieć 8 mm średnicy i około 5 mm grubości..
jak zrobić kółeczka z drewna o średnicy 8 mm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
ehh nie o to chodzi.. sam chce je robić.. a powiedzcie mi.. a taka tokarka http://allegro.pl/tokarka-do-drewna-400 ... 02589.html może sie do tego nadać? widziałem taka w castoramie.. co by jeszcze trzeba do niej kupić.. ? jaki nóż?
//pukury
no piłka już gotowa ;] zaraz wrzuce jakieś foto..
//pukury
no piłka już gotowa ;] zaraz wrzuce jakieś foto..
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3

całkowity koszt jaki poniosłem to około 400 zł.. tarczka proxxon z castoramy. wałek był toczony na zamówienie, szablon z nacieciami zrobiłem sam przy pomocy innej maszynki którą też sam zrobiłem.. i na oko jak przymierzyłem do mojego ibaneza to wszystkie progi niemalże idealnie pokrywaja się z nacięciami. No na pewno dokładności do setnych cześci milimetra nie będzie bo nacinałem kątówką.. ;]
a na cnc ile by kosztowało zrobienie takiego szablonu powiedzmy w nierdzewce gr 2 mm, albo aluminium? i czy w ogóle ktoś dałby radę się podjąć?

[ Dodano: 2010-09-08, 11:44 ]
ale co znaczy dokładne.. no co do setnych czesci milimetra to nie potrzebuje takiej dokładnosci.. tylko, żeby jak wcisnę go w dziurke wywierconą wiertłem 8 mm to żeby nie latał po niej tylko ciasno siedział.. tylko o to mi chodzi. a co do długości.. to mogą być nawet takie 5-centymetrowe kołeczki a później je będe ciął na kawałki co 5 mm. no wiadomo.. im dłuższy kołek tym więcej kółeczke wyjdzie..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W markecie LM (sądzę,że w innych też) są długie wałeczki o poszukiwanej przez Ciebie średnicy, drewno jasne, nie opisany gatunek. Do toczenia potrzebna jest tokarka z suportem ( taka do metalu), wtedy masz gwarancję utrzymania dokładności średnicy. Można też użyć tzw. kijarki. Są też wiertła trepanacyjne o tej średnicy otworu. Wszystko zależy, ile tego masz do zrobienia. Do produkcji stosuje się kijarki, można zrobić sobie samoróbkę, nie jest to coś super skomplikowanego.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ