Jak zrobić coś plastikowego w domu ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Jak zrobić coś plastikowego w domu ?
Zacznijmy od tego co wiem: butelka = tworzywo sztuczne = plastik. Masz wtryskarkę, wsypujesz kuleczki, grzałka grzeje, ślimak wtłacza płyn w metalową formę i viola wychodzi plastikowa część.
Chciałbym otrzymać taką plastikową część, dokładnie kilkanaście różnych ale też niewielkich i szczegółowych. Powstaje pytanie:
1. Czy zlecić to i zabulić ciężka kasę za wykonanie form i jednostkową produkcję.
2. Czy porwać się na takie coś w domu.
Chciałbym się dowiedzieć chociaż czy można, czy warto, i czym to zrobić w domowych warunkach. Kompletnie nie znam rodzajów tworzyw, poza rozpuszczaniem acetonem styropianu nie wiem jak się z tym obchodzić.
Podsumowując:
- z czego zrobić formę i jak?
- z jakiego tworzywa zrobić część? Nie twardsze jak nakrętki od butelek.
- czy jest możliwość odlewania zamiast wtryskiwania?
- czy są tworzywa sprzedawane w postaci płynnej, chemoutwardzalne (po godzinie, albo dobie) albo termoutwardzalne (farelka).
Z góry dziękuję za każde info
Chciałbym otrzymać taką plastikową część, dokładnie kilkanaście różnych ale też niewielkich i szczegółowych. Powstaje pytanie:
1. Czy zlecić to i zabulić ciężka kasę za wykonanie form i jednostkową produkcję.
2. Czy porwać się na takie coś w domu.
Chciałbym się dowiedzieć chociaż czy można, czy warto, i czym to zrobić w domowych warunkach. Kompletnie nie znam rodzajów tworzyw, poza rozpuszczaniem acetonem styropianu nie wiem jak się z tym obchodzić.
Podsumowując:
- z czego zrobić formę i jak?
- z jakiego tworzywa zrobić część? Nie twardsze jak nakrętki od butelek.
- czy jest możliwość odlewania zamiast wtryskiwania?
- czy są tworzywa sprzedawane w postaci płynnej, chemoutwardzalne (po godzinie, albo dobie) albo termoutwardzalne (farelka).
Z góry dziękuję za każde info

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
Tagi:
-
Faktycznie o drukowaniu nie pomyślałem. Chociaż jeśli materiał z dyszy podawany jest taką wstążką o przekroju okrągłym to można uzyskać ostre krawędzie i płaskie ścianki?
To co chcę uzyskać to element naszyjnika - taka baza malowana na złoto/srebrno z wgłębieniami w które można kamienie wkleić, z oczkami do których można jakieś dzwoneczki przykleić i krawędzią na tyle szeroką by w niej zrobić otwór do przewlekania nici łączącej klika takich elementów w jeden naszyjnik.
To co chcę uzyskać to element naszyjnika - taka baza malowana na złoto/srebrno z wgłębieniami w które można kamienie wkleić, z oczkami do których można jakieś dzwoneczki przykleić i krawędzią na tyle szeroką by w niej zrobić otwór do przewlekania nici łączącej klika takich elementów w jeden naszyjnik.

-
pltmax
WoW.. a to jest twarde miękkie, elastyczne, kruche? Jak się nazywa ten materiał z jakiego drukują?
Powiedzmy że interesowałby mnie taki element - widziany z góry - białe to puste, szare to wgłębiania (kieszenie), ciemnoszare to normalna grubość,

Przekrój w pliku
WoW.. a to jest twarde miękkie, elastyczne, kruche? Jak się nazywa ten materiał z jakiego drukują?
Powiedzmy że interesowałby mnie taki element - widziany z góry - białe to puste, szare to wgłębiania (kieszenie), ciemnoszare to normalna grubość,

Przekrój w pliku
- Załączniki
-
- biżuteria.zip
- (55.86 KiB) Pobrany 281 razy