Jak zmienić kierunek obrotów silnika krokowego ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Jak zmienić kierunek obrotów silnika krokowego ?
Odpalałem Z-kę swojej frezarki i wszystko niby dobrze tylko jeździ mi odwrotnie tzn zamiast do dołu to do góry i odwrotnie. W machu to jest opcja programowa aby odwrócić kierunek osi z tego co pamiętam, ale w Linuxcnc takiej opcji nie widziałem podczas konfiguracji. Czy jest to możliwe programowo? Czy może trzeba zamienić kabelki przy silniku? A jeśli tak to jak: Jak mam fazy A+/A-/B+/B- to jak je zmienić? Czy zmienić na A+ na A- i B+ na B- czy A+ na B+ i A- na B- czy może jeszcze inaczej? Proszę o pomoc bo taka niby głupota a męczy 

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
Leniwy jestem. Zawsze szybciej myszką kliknąć niż druciki przepinać, o większym ryzyku niepowodzenia takiej operacji nie wspomnęjarucki pisze:Zawsz kabelki możesz zamienić

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak, tylko musisz potem pamiętać, że silniki kręcą się w lewo, zamiast w prawo i przy następnych ew. konfiguracjach dbać o odpowiednie wpisy. Lepiej, jeżeli działanie fizyczne (tu kier. obrotów) zgadza się z ustawieniami sterowania. Tak jest po prostu bardziej elegancko.m.j. pisze: Zawsze szybciej myszką kliknąć niż druciki przepinać
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
To w takim razie jak mam te kabelki zmienić aby kręciło się w tą stronę co trzeba? W pierwszym poście napisałem przykładowe konfiguracje tylko nie wiem, która jest właściwa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jak Ty o coś pytasz to oczekujesz odpowiedzi "pomyśl" ?. Do dziś byś siedział nad swoim jednym czy drugim złomem i myślał jak by Ci tak odpowiadali. Po co więc cokolwiek piszesz i robisz śmietnik w temacie ?. Do elity forum chcesz się zapisać ?. To konkrety panie konkrety...jarucki pisze:Pomyśl:)
Chcesz pomóc = podpowiedz. Nie masz nic do powiedzenia to idź na browara. Wk$*&^%(^%$* mnie strasznie takie hejtowanie.