Jak zmielić magnes?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Jak zmielić magnes?
Tak jak w temacie, potrzebuję zmielić magnes (nie mylić z magnezem, pierwiastkiem) i chciałbym go zmielić tak
drobno jak mąkę, do tej pory używałem młynka do kawy ale nóż mielący się także zużywa a urobek jest za gruby
ma ziarnistość piasku, do moich celów za gruby.
Może są jakieś metody mielenia podobne do mielenia kamieni, mogą być metody ręczne mnie potrzeba mielonego magnesu
nie więcej jak pół kilo.
drobno jak mąkę, do tej pory używałem młynka do kawy ale nóż mielący się także zużywa a urobek jest za gruby
ma ziarnistość piasku, do moich celów za gruby.
Może są jakieś metody mielenia podobne do mielenia kamieni, mogą być metody ręczne mnie potrzeba mielonego magnesu
nie więcej jak pół kilo.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a nie latwiej uzyc jakiegos sypkiego metalu i go potem namagnesowac?
Jak potrzebujesz pylu, to polecam wybrac sie do kogos kto ma wycinarke drutowa i zabrac troche tego co sie zostaje po cieciu.
Jak potrzebujesz pylu, to polecam wybrac sie do kogos kto ma wycinarke drutowa i zabrac troche tego co sie zostaje po cieciu.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, 14:59 przez maz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Metod jest wiele. Jedna z nich to położenie magnesu na torach kolejowych przed przejazdem długiego składu towarowego. Jedyne problemy są takie żeby nie kłaść zbyt dużego kawałka magnesu neodymowego który zatrzymałby pociąg i drugi, że spora część magnesu odjedzie razem z pociągiem. Inny sposób to kowadło i młotek, trzeci- młyn kulowy, czwarty- szlifierka z chłodzeniem wodnym. Chodzi o to że jeżeli zeszlifowane drobinki magnesu przekroczą temperaturę Curie to przestaną być mikromagnesikami.
-
hhmmm a moze na prasie hydraulicznej lub tez innej---- pozgnitać ....
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Posty w temacie: 3
Przyspawaj kawał grubej blachy jako dno do kawałka ruryorfedeusz pisze:Kowadło i młotek próbowałem, rozpryskuje się na wszystkie strony a wszelkie worki foliowe i szmaciane niszczą się
na początku rozbijania, a o prasie faktycznie nie pomyślałem.
masz coś w todzaju moździerza i teraz za pomocą wałka o mniejszej
średnicy tłuczesz wszystko co się da potłuc na pył
Oczywiście najlepiej ten przyżądzik postawic na kowadle
metoda sprawdzona

pracochłonna ale w 100% skuteczna no i wszystko zostaje w tyglu
Przy małej ilości nawet za bardzo sie nie namaczasz młotkiem

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
ALZ
Myślę że opracowanie metody oddzielenia PCV od "pudru magnetycznego" nie będzie trudne.
Nie wiem jak zbudowane są listwy magnetyczne, ale idąc dalej tym tropem , można użyć folię magnetyczną z której są wykonane "samoprzylepne" reklamy na samochody, lodówki i inne pow. ferromagnetyczne.A może jako surowiec do mielenia użyć elastycznych listew magnesowych np z uszczelki lodówki
Myślę że opracowanie metody oddzielenia PCV od "pudru magnetycznego" nie będzie trudne.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Zbudowanie tygla ze stalowej rury nie za bardzo się sprawdzi bo potem jak wysypię urobek
ale kiedyś widziałem w sklepie tygiel kamienny z prawdziwego granitu, to może się sprawdzić,
chociaż i zwykły mosiężny moździerz też by się nadał.
A te obrazki magnetyczne z lodówki, ciekawe czy to puder magnetyczny pomiędzy foliami czy zawiesina magnesu w strukturze cząstek PCV?
Ale tu się chemia kłania.

ale kiedyś widziałem w sklepie tygiel kamienny z prawdziwego granitu, to może się sprawdzić,
chociaż i zwykły mosiężny moździerz też by się nadał.
A te obrazki magnetyczne z lodówki, ciekawe czy to puder magnetyczny pomiędzy foliami czy zawiesina magnesu w strukturze cząstek PCV?
Ale tu się chemia kłania.