Jak wykonać wsad trójnika do obliczeń w Qform?

Autor tematu
Perkos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Jak wykonać wsad trójnika do obliczeń w Qform?

Post napisał: Perkos » 17 gru 2014, 09:15

Witam
Rozpoczynam prace z Solidworks na zajęciach. Moim zadaniem było wykonanie złączki rurowej (trójnik), którą już wykonałem. Problem polega na tym, że nie wiem jak ma wyglądać dokładnie wsad i jak go wykonać. Ma on być później użyty w programie Qform do obliczeń. Proszę o pomoc, jakieś podpowiedzi. Załączam moją złączkę rurową
Załączniki
złączka.JPG
Złączka

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 17 gru 2014, 14:24

Wewnątrz jest otwór?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: balbini » 17 gru 2014, 17:40

zibi pisze:Wewnątrz jest otwór?
Jak to w złączce rurowej:
Perkos pisze:zadaniem było wykonanie złączki rurowej.... Załączam moją złączkę rurową
:mrgreen:

Autor tematu
Perkos

Post napisał: Perkos » 17 gru 2014, 18:41

Otwór ogólnie ma być, ale do obliczeń do Qforma ma być zlikwidowany, ponieważ będzie on już wykonany po wyciągnięciu z matrycy. Tak przynajmniej wytłumaczyła mi to moja osoba prowadząca zajęcia.

Wojteo CK
Posty w temacie: 5

Post napisał: Wojteo CK » 17 gru 2014, 20:24

Jak ja robiłem symulację w Qform to wprowadzałem kształt odkuwki i narzędzi jako plik z Autocada. Tylko że ja miałem odkuwkę prostszą, osiowo-symetryczną.

Masz instrukcję do programu?

Jak nie to mogę Ci na meila podesłać. Podaj meila. Instrukcja jest po polsku. Może coś Ci się przyda.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Autor tematu
Perkos

Post napisał: Perkos » 23 gru 2014, 22:23

Ktoś ma może jeszcze jakieś cenne rady? bo dalej nie wiem jak wykonać ten wsad.
Z góry dziękuje za pomoc

Wojteo CK

Post napisał: Wojteo CK » 23 gru 2014, 22:55

Nie wiesz jak wykonać to w SolidWorksie czy nie wiesz jak wykonać projekt w Qformie?

Potrzebujesz wykonać model matrycy dolnej i górnej z uwzględnieniem rowka na wypływkę. Linia podziału matryc chyba jest jasna? Wg mnie można ten trójnik wykuć z pręta ( ale lepiej zapytaj wykładowcy - ja miałem prostszą odkuwkę ). Czyli wsadem będzie pręt o określonej średnicy. Musisz mieć trzy modele do Q forma - matryca dolna, górna (narzędzie) no i przedkuwka-pręt. Nie robiłem projektu w Qformie przy wykorzystaniu programów 3D ale na pewno da się zaimportować geometrię z programów 3D do Qforma jako step czy coś w tym stylu. W Autocadzie trzeba było narysować 3 szkice i wskazać co jest narzędziem a co matrycą dolną no i wskazać co jest wsadem. Możliwe że w przypadku 3D trzeba zrobić złożenie z trzech części i po kolei wskazać co jest czym.

Załącz może model tego trójnika to może spróbuje zrobić matrycę dolną i górną.

Zapoznaj się z operacją Odciśnięcie w SolidWorksie. Wydaje mi się że to dzięki niej zrobi się matryce. Ewentualnie operacje Boolowskie.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2014, 23:00 przez Wojteo CK, łącznie zmieniany 1 raz.

James A. Michener

gulonsza
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: gulonsza » 23 gru 2014, 22:59

Wg mnie wsad będzie w postaci zwykłego walca. Po to jest właśnie kucie matrycowe aby z prostych kształtów uzyskać bardziej skomplikowane geometrię.
Jeśli otwory będą wykonane później to ja bym się zabrał do tego tak.
1. Określ płaszczyznę podział matryc. Czyli w którym punkcie one będą się schodziły
2. Określenie pochylnia ścianek w celu łatwiejszego usunięcia odkuwki z wykroju matryc, przyjąłbym ok 3 stopnie.
3. Liczysz objętość całości uwzględniający pochylenie ścianek.
4. Do tej objętości dodajesz ok 5% na zgorzelinę.
5. Przyjmujesz jakąś handlową średnicę i liczysz wysokość wsadu walcowego. Pamiętaj tylko, żeby współczynnik spęczania wysokości do średnicy mieścił się granicach 1,6-2,5.

Wojteo CK

Post napisał: Wojteo CK » 23 gru 2014, 23:13

5. Przyjmujesz jakąś handlową średnicę i liczysz wysokość wsadu walcowego. Pamiętaj tylko, żeby współczynnik spęczania wysokości do średnicy mieścił się granicach 1,6-2,5.
W przypadku tej złączki na oko szerokość jest równa wysokości. Czy w takim przypadku obojętne jest czy wsad w postaci walcowego pręta kładziemy na podstawie czy na części walcowej? Pręty są ciągnione, czyli ( nie wiem jak to się poprawnie nazywa) włókna są równoległe do osi pręta. Wydaje mi się że lepiej by było kłaść pręt na części walcowej bo wtedy chyba łatwiej się odkształci pręt na boki niż w przypadku gdy pręt kładziemy na podstawie - wtedy materiał musi się rozejść promieniowo.

Czy się mylę? :) Dodam że nie mam specjalnie dużo wiedzy na temat kucia, jedynie z projektów z uczelni. Pytam tak z ciekawości :)

gulonsza Twój nick kojarzy mi się z pewnym młodym doktorantem na PŚk. Napisz na PW czym się zajmujesz :)

James A. Michener

Autor tematu
Perkos

Post napisał: Perkos » 01 sty 2015, 19:52

Dziękuje za wszystkie cenne rady. Wojteo CK dzięki za chęci, ale matrycę mam już gotową. Skorzystam z waszych wskazówek. Po konsultacji z wykładowcą napiszę czy jest prawidłowo wykonana. Jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”