jak wygiąć płytę wiórową lub pilśniową?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CNCRob » 15 cze 2008, 11:25

kura999 pisze:szczerze mówiąc nie wierzyłbym w jakąkolwiek wytrzymałość tej płyty wiórowej po takim gięciu na parze, żywice klejowe ulegną hydrolizie i wszystko się będzie sypać...

pozdrawiam
pisalem o sklejce a nie plycie wiorowej... nigdy nie widzialem aby ktos plyte wiorowa wyginal ale moj ojciec pracuje w firmie w ktorej robia cuda z drewnem i takie traktowanie drewna jest tam na porzadku dziennym, tylko tam maja specjalne maszyny do tego i suszarnie w ktorych szybko susza pozniej takie drewno.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

kura999
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kura999 » 15 cze 2008, 14:47

sklejkę często wytwarza od razu kształtową, klei sie po prostu forniry w odpowiedniej formie mdf nacinany w poznaniu można kupić tu:
http://www.maltatrading.pl/go.live.php/ ... cznie.html
dobrą opcją może być też sklejka elastyczna poszukaj w google
pozdrawiam

Autor tematu
kaczak1108
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: kaczak1108 » 15 cze 2008, 16:17

tak słyszałem o sklejce elastycznej i nawet mnie zaciekawiła tylko że nie wiem jak ją usztywnić
a po drugie jest o wiele droższa od płyty pilśniowej a nie to ma służyć za podstawę mojej konstrukcji którą mają być kolumny głośnikowe
ten mdf też jest ciekawy ale czy nie wiecie gdzie już nacięty mdf mogę dostać w Warszawie?

kura999
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kura999 » 15 cze 2008, 18:06

sklejka elastyczna zgina sie tylko w jednym kierunku, jeśli np boki obudowy miałyby być krzywoliniowe to zamocowane do odpowiednio wyprofilowanego przodu i tyłu będzie sztywne... zawsze można dać z 2 albo 3 warstwy i skleić Sklejka ma ta ma tą zaletę że można uzyskać naprawdę małe promienie gięcia nie trzeba niczym tego oklejać bo powierzchnia jest ładna

pozdrawiam

Autor tematu
kaczak1108
Posty w temacie: 5

Post napisał: kaczak1108 » 15 cze 2008, 19:32

a znacie może taki sklep w Warszawie który ją posiada?

Awatar użytkownika

widget.k-bush
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

giecie???????

Post napisał: widget.k-bush » 01 lip 2008, 22:21

witka!

z mojego doswiadczenia wynika np. to ze:

- przy plycie wiorowej trzeba zrobicnaciecia do 3/4 grubosci plyty po stronie ktora nie bedzie widac ale UWAGA!!! dziala przy dosc duzych promieniach giecia, przy malych plyta sie po prostu lamie!!!!!!!!!!!!!!!!

- :roll: mdf? tu troche trudniej - w pewnej firmie ktorej pracowalem robilismy giete fronty meblowe (ktore byly exportowane a pozniej wracaly do polski pod bardzo znanymi markami - coz zycie)
a wracajac do tematu np.: fronty-19mm grubosci skladaly sie z kilku cienkich warstw plyt mdf o roznej grubosci tj. zewnetrzne warstwy byly takie samo cienkie a srodek byl a to plyta grubsza o kilka milimetrow, pozniej bylo to wkladane do prostej prasy polkowej z wyfrezowanymi modelami z mdf o odpowiednim profilu. na koncu bylo to scisniete i zamkniete w odpowiedniej temperaturaturze na okolo 30 minut.
sposob dosyc drogi ale bardzo wydajny!!!

-sklejka? najlepiej kupic jak najciensza najlepiej 1mm a bedzie najlepiej sie ukladala, wykonaj jakis model do ktorego bedziesz dopasowywal sklejke i WAZNE jesli chcesz ja wyginac w dwie strony spryskaj ja woda (nie za duzo nie za malo) i przyloz do modelu i na modelu wysusz naloz klej i kolejna warstwe + i tak kilka warstw!

nie wiem jak to sie sprawdzi w warunkach domowych ale zycze milej zabawy!!!

pozdro

widget.k-bush
widget.k-bush
..............................
http://forum.meble.pl
http://www.e-manta.eu/forum/portal.php
http://www.cnc.info.pl
...............................

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”