jak wyciągnąć kształt ze zdjęcia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 15
jak wyciągnąć kształt ze zdjęcia
Witam serdecznie jak w temacie mam takie pytanie posiadam zdjęcie deski na której jest rysunek i chciałbym wyciągnąć sam rysunek tak aby go potem wyciąć na frezarce cnc. Jeśli będzie ktoś tak miły i napisze jak to zrobić i czym. Z góry dziękuje.
- Załączniki
-
- IMAG0254.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg (20.61 KiB) Przejrzano 1824 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Może są jakieś specjalne narzędzia, ale rysunek jest prosty więc wrzucił bym go do autocada i obrysował. Ale zdjęcie powinno być zrobione, trzymając jak najbardziej równolegle obiektyw do deski, a nie tak pod kątem, bo będą przekłamania. Swoją drogą to tą metodą robiłem nawet dość dokładne rzeczy w metalu i przy starannej robocie efekty były bardzo dobre. 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
taaa z tym opisem to nie jest takie proste.
Robiłem to w QCad 2009
Najpierw zamieniam Twoje zdjęcie w mapę bitową , wklejam ją do QCada i obrysowuje używając podstawowych narzędzi do rysowania łuków i prostych .
Nie umiem tego bardziej opisać
W załączniku masz DXF- a możesz go otworzyć w jakimś CAD-ie .
Robiłem to w QCad 2009
Najpierw zamieniam Twoje zdjęcie w mapę bitową , wklejam ją do QCada i obrysowuje używając podstawowych narzędzi do rysowania łuków i prostych .
Nie umiem tego bardziej opisać

W załączniku masz DXF- a możesz go otworzyć w jakimś CAD-ie .
- Załączniki
-
- obrys 1 .rar
- (3.85 KiB) Pobrany 264 razy
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
W autocadzie tak samo to robię jak kol. sajgon napisał. Wklejam, skaluję, a później prostymi bądź łukami obrysowuję. Przy dokładnym zdjęciu efekty są dobre, a dublując czynność na dwóch czy trzech zdjęciach/skanach można zrobić to wręcz idealnie, oczywiście jeśli nie mamy tolerancji +- 0,01mm.
pompek23, raczej nie pan, z tego co się orientuję to na forum wszyscy jesteśmy na Ty
pompek23, raczej nie pan, z tego co się orientuję to na forum wszyscy jesteśmy na Ty

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Panowie chce dorobić dekiel alternatora do mojego motocykla chce samemu zrobić projekt w solidworks. Nie bardzo rozumiem na czym polega to o czym piszecie wyżej. ale jeżeli mogli byście w ten sposób wykonać rysunek do solida to by mi bardzo ułatwiło prace. Wykonałem skan dekla potrzeby by mi był obrys zewnętrznej krawędzi do dalszego wyciągnięcia w solidzie .
http://zapodaj.net/7279974303d0b.jpg.html
Tak jeszcze zapytam jak dokładna jest taka metoda ?
http://zapodaj.net/7279974303d0b.jpg.html
Tak jeszcze zapytam jak dokładna jest taka metoda ?