Jak usunąć żywice z układów elektronicznych?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak usunąć żywice z układów elektronicznych?
Witam pytanie jak usunąć żywicę z układów elektronicznych takich jak w regulatorach z fiata lub innych??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś jak rozpoczynałem karierę w serwisie RTV widziałem jak mój były szef naświetlał jakieś zalane układy lampą, niestety nie mogę nic więcej powiedzieć o tej lampie bo nie interesowało mnie to wtedy jednak po naświetlaniu zalewa kruszała i dało się ją odrywać palcami po kawałku. Lampa była podobna do tej jaką nagrzewa się kurczęta
z odbłyśnikiem.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Witam.
Jak żyję nie widziałem innego sposobu niż mozolne kruszenie żywicy.
Ja także nie widzę sensu dłubania się z tym tym bardziej w regulatorach napięcia. Czy to w samochodowych czy motocyklowych elementy zwykle nie mają swojej obudowy a jej role pełni właśnie wypełnienie. Usuwając żywicę usuwamy delikatne połączenia miedzy strukturą a pcb po czym ani naprawa ani odzysk nie są możliwe.
Jak żyję nie widziałem innego sposobu niż mozolne kruszenie żywicy.
Ja także nie widzę sensu dłubania się z tym tym bardziej w regulatorach napięcia. Czy to w samochodowych czy motocyklowych elementy zwykle nie mają swojej obudowy a jej role pełni właśnie wypełnienie. Usuwając żywicę usuwamy delikatne połączenia miedzy strukturą a pcb po czym ani naprawa ani odzysk nie są możliwe.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
poza tym w regulatorach samochodowych czy motocyklowych zdaje się że wielkich tajemnic nie ma .
można znaleźć schemat i zrobić od nowa .
z zapłonami może być gorzej - mapowanie zapłonu .
ale to i tak jest w procku i nie zgrasz - więc sensu chyba też nie ma .
ale - każdy ma jakiś PLAN
pozdrawiam .
poza tym w regulatorach samochodowych czy motocyklowych zdaje się że wielkich tajemnic nie ma .
można znaleźć schemat i zrobić od nowa .
z zapłonami może być gorzej - mapowanie zapłonu .
ale to i tak jest w procku i nie zgrasz - więc sensu chyba też nie ma .
ale - każdy ma jakiś PLAN

pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
wersja dla zdesperowanych
zalewy elektroniczne to bardzo czesto epoxydy modyfikowane o podwyższonym poziomie dielektryczności.
czyli do rozpuszczenia możesz spróbować używać toluenu, benzenu itp
UWAGA
powyższe substancje są silnie toksyczne, rakotwórcze i używanie ich przez amatorów jest niewskazane
jest jeszcze jeden haczyk
płytki z laminatu ktory jest uzywany do elektroniki tez sa wykonane z uzyciem żywic epoxydowych...
mozes więc rozpuścic wszystko
zalewy elektroniczne to bardzo czesto epoxydy modyfikowane o podwyższonym poziomie dielektryczności.
czyli do rozpuszczenia możesz spróbować używać toluenu, benzenu itp
UWAGA
powyższe substancje są silnie toksyczne, rakotwórcze i używanie ich przez amatorów jest niewskazane
jest jeszcze jeden haczyk
płytki z laminatu ktory jest uzywany do elektroniki tez sa wykonane z uzyciem żywic epoxydowych...
mozes więc rozpuścic wszystko