Jak usunąć przebarwienia po spawaniu/zgrzewaniu
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jak i czym usuwa się przebarwienia na stali nierdzewnej pochodzące po procesie zgrzewania ?
Może ktoś zna niedrogie "domowe" sposoby ?
dziękuję
[ Dodano: 2010-01-17, 17:10 ]
Dodam, że nie może to być mechaniczne usuwanie, szlifowani ponieważ detal jest mały i powierzchnia musi być w jak najlepszym stanie.
Może ktoś zna niedrogie "domowe" sposoby ?
dziękuję
[ Dodano: 2010-01-17, 17:10 ]
Dodam, że nie może to być mechaniczne usuwanie, szlifowani ponieważ detal jest mały i powierzchnia musi być w jak najlepszym stanie.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 1
Kwas azotowy i fluorowodorowy w stosunku 3:1 ,albo odpowiedni żel do wytrawiania spoin np. taki http://chemia.a2a4.pl/p6245_2_gelzel_wy ... a2_a4.html
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Dzięki Zdzicho, sprawdzę ten preparat ze wskazanej strony.
Martwi mnie trochę , że trzeba czekać kilkadziesiąt minut na efekt odbarwienia.
Punkt za pomoc dodałem.
Słyszałem , też o metodzie elektrochemicznej. jeden biegun podłącza się do detalu , który ma jest przebarwiony, a drugą elektrodę (z nałożoną gąbką) zanurza się najpierw w jakimś preparacie (pewnie kwasie - jakim?) , a następnie pociera miejsce odbarwienia. Podobno efekt jest natychmiastowy.
Jaki to preparat i jakie napięcie (stałe czy Hz) ?
[ Dodano: 2010-01-17, 18:24 ]
Dodam jeszcze, że samym kwasem azotowym (65 %) próbowałem - bez efektów.
Małe przbarwienia zniknęły , ale 80 % powierzchni zajmują mocne przebarwienia i te pozostały.
Martwi mnie trochę , że trzeba czekać kilkadziesiąt minut na efekt odbarwienia.
Punkt za pomoc dodałem.
Słyszałem , też o metodzie elektrochemicznej. jeden biegun podłącza się do detalu , który ma jest przebarwiony, a drugą elektrodę (z nałożoną gąbką) zanurza się najpierw w jakimś preparacie (pewnie kwasie - jakim?) , a następnie pociera miejsce odbarwienia. Podobno efekt jest natychmiastowy.
Jaki to preparat i jakie napięcie (stałe czy Hz) ?
[ Dodano: 2010-01-17, 18:24 ]
Dodam jeszcze, że samym kwasem azotowym (65 %) próbowałem - bez efektów.
Małe przbarwienia zniknęły , ale 80 % powierzchni zajmują mocne przebarwienia i te pozostały.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja używam żelu jak z linku. Efekt po kilku sekundach. Nie należy tylko pozostawiać go zbyt długo na materiale bo ciężko usunąć wszystkie jego pozostałości.
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam,
Przebarwienia widniejące na powieszchni to chyba węgliki chromu wydzialjące się podczas przegrzania materiału. Są środki chemiczne do ich usuwania jeden z nich to antox gel
smarujesz czekasz 15 minut... smarujesz jeszcze raz cieniutko(żeby sie ladnie wyczyscilo) i zmywasz woda... nie powinno pozostawic zadnych przebarwien.. jest sporo srodkow tego typu nawet dwuskładnikowe
.
Pozdrawiam,
Przebarwienia widniejące na powieszchni to chyba węgliki chromu wydzialjące się podczas przegrzania materiału. Są środki chemiczne do ich usuwania jeden z nich to antox gel
smarujesz czekasz 15 minut... smarujesz jeszcze raz cieniutko(żeby sie ladnie wyczyscilo) i zmywasz woda... nie powinno pozostawic zadnych przebarwien.. jest sporo srodkow tego typu nawet dwuskładnikowe

Pozdrawiam,
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
odbarwianie
Używałem kiedyś kwasu chromowego. Może być taki skład jak do chromowania, tylko prąd trzeba odpowiednio podłączyć. Metoda bardzo szybka i dodatkowo poleruje.