Jak uciąć profil pod kątem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jak uciąć profil pod kątem
Witam,
tak jak w temacie, mam problem z cięciem profili. Z tego co zdążyłem się zorientować to piły taśmowe oraz ukośnice mają możliwość cięcia pod kątem do 45 stopni. Co z profilami, które trzeba uciąć pod większym kątem? Czym mogę, albo w jaki sposób mogę sobie poradzić z problemem. W załączniku profil.
Proszę o pomoc.
tak jak w temacie, mam problem z cięciem profili. Z tego co zdążyłem się zorientować to piły taśmowe oraz ukośnice mają możliwość cięcia pod kątem do 45 stopni. Co z profilami, które trzeba uciąć pod większym kątem? Czym mogę, albo w jaki sposób mogę sobie poradzić z problemem. W załączniku profil.
Proszę o pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak uciąć profil pod kątem
Jak nie zależy Ci na cięciu na zimno to idealnym rozwiązaniem jest mniejszy lub większy statyw do szlifierki.
http://allegro.pl/statyw-stojak-do-szli ... 61092.html
http://allegro.pl/statyw-stojak-do-szli ... 61092.html
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam
Wieksze taśmówki tną w zakresach +45 do -60.
Na obrazku ktory wrzuciłeś nie widać wymiaru kątowego więc ciężko jednoznacznie stwierdzić czy taśma da radę.
pozdr
Wieksze taśmówki tną w zakresach +45 do -60.
Na obrazku ktory wrzuciłeś nie widać wymiaru kątowego więc ciężko jednoznacznie stwierdzić czy taśma da radę.
pozdr
-
- Kontakt:
Większe taśmówki po drobnej modernizacji tną w zakresie 10-90st 

-
- Kontakt:
Przy kątach niemożliwych do osiągnięcia przez maszynę wystarczy dospawać z boku kawałek szmela na punkty i wyznaczyć kąt całości
Oby tylko starczyło prostego odcinka taśmy tnącej 
Matematyka to taka wredna bestia, że oszukać się jej nie da
Ale my tu pitu pitu, a autor nie wkleja ani wymiarów profila ani kąta... A na oko to lekarz babie krople przepisał

Matematyka to taka wredna bestia, że oszukać się jej nie da

Ale my tu pitu pitu, a autor nie wkleja ani wymiarów profila ani kąta... A na oko to lekarz babie krople przepisał

-
Przepraszam za nieobecność
Te najostrzejszy kąt wynosi 15 stopni. Nie mam piły taśmowej, ale myślałem żeby na przecinarce do metalu uciąć. Tarcza ma średnicę 355 mm (długość cięcia ok. 390 mm) więc na raz tego nie wezmę...
Z ustawieniem kąta też będę musiał pomyśleć bo na standardowym oprzyrządowaniu 15° nie ustawię. Więc pomyślałem żeby
do stołu z przykręcić przymiar z ustawionym kątem i profil mocować bezpośrednio do przymiaru.... Co myślicie?
Wgl dzięki za pomoc bo nie ukrywam, że temat jest dla mnie bardzo ważny...
Pozdrawiam.

Z ustawieniem kąta też będę musiał pomyśleć bo na standardowym oprzyrządowaniu 15° nie ustawię. Więc pomyślałem żeby
do stołu z przykręcić przymiar z ustawionym kątem i profil mocować bezpośrednio do przymiaru.... Co myślicie?
Wgl dzięki za pomoc bo nie ukrywam, że temat jest dla mnie bardzo ważny...
Pozdrawiam.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Cześć,
Jak masz tego kilka sztuk to trasuj i tnij z ręki.
Jak więcej to zleć komuś.
Jakiej dokładności oczekujesz ? Bo wiesz ... tarcza lubi pływać w przecinarce i zbyt dokładnie to nie wyjdzie.
pozdrawiam
Jak masz tego kilka sztuk to trasuj i tnij z ręki.
Jak więcej to zleć komuś.
Jakiej dokładności oczekujesz ? Bo wiesz ... tarcza lubi pływać w przecinarce i zbyt dokładnie to nie wyjdzie.
pozdrawiam
-
Profile będą spawane. Mają to być nogi do stołu, zdjęcie macie w załączniku. Ścianka ma 2 mm. Powiem szczerze, że nie mam wielkiego doświadczenia ale wydaje mi się, że w tym wypadku dokładność jaką otrzymam przecinarką powinna być wystarczająca, i lepsza niż cięcie z ręki. Jeżeli się mylę to poprawcie mnie. Wolałbym tego nie zlecać bo w problem będzie się powtarzać i wolę sam to robić.
Pozdrawiam
Dodane 4 minuty 42 sekundy:
nie chce załączyć
Pozdrawiam
Dodane 4 minuty 42 sekundy:
nie chce załączyć
-
- Posty w temacie: 1
W mojej małej ramóweczce (brzeszczot 300mm, taka jak ta)

która ma obracaną o kąt 45° ściankę oporową imadła materiału robię to na 2 sposoby:
- albo miedzy ściankę oporową/stałą (mocując do niej ściskiem) a materiał podkładam dodatkowy klin zwiększający ustawienia ponad 45° , Dokładny kąt ciecia ustawiam obracając oporową (dociskająca obraca się swobodnie wokół pionowej osi dopasowując do materiału),
- albo wkręcam oś obrotową ścianki oporowej w prowadnicę imadła bliżej środka brzeszczotu (prowadnica imadła jest dość długa) co pozwala na ustawienie oporowej pod większym kątem niż pierwotnie, ale zmniejsza szerokość ciętego materiału (co oczywiste)...

która ma obracaną o kąt 45° ściankę oporową imadła materiału robię to na 2 sposoby:
- albo miedzy ściankę oporową/stałą (mocując do niej ściskiem) a materiał podkładam dodatkowy klin zwiększający ustawienia ponad 45° , Dokładny kąt ciecia ustawiam obracając oporową (dociskająca obraca się swobodnie wokół pionowej osi dopasowując do materiału),
- albo wkręcam oś obrotową ścianki oporowej w prowadnicę imadła bliżej środka brzeszczotu (prowadnica imadła jest dość długa) co pozwala na ustawienie oporowej pod większym kątem niż pierwotnie, ale zmniejsza szerokość ciętego materiału (co oczywiste)...
pozdrawiam,
Roman
Roman