Jak szybko zaokrąglić sztachetki?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jak szybko zaokrąglić sztachetki?
Na wstępie chce wszystkich bardzo serdecznie powitać gdyż jestem nowy na forum.
Chcemy razem z kumplem ogrodzić na wiosnę swoje posesje drewnianym parkanem. Nacieliśmy sobie już sztachetek. Ale żeby to nie były zwykłe dechy to chcemy je na górze zaokrąglić. I tu jest problem jak to szybko i prosto wykonać. Zrobiliśmy szablon który odrysowujemy na każdej deseczce a potem wyrzynarką a na końcu na heblarce. Tych sztachetek mamy ponad 2500 na dwa ogrodzenia. Przy takiej manufakturze to nam do drugiej zimy zejdzie. Czy jest jakiś sposób żeby takie zaokrąglenia wykonać w prostszy sposób i szybciej. Wiosna tuż tuż.
Pozdrawiam wszystkich.
Chcemy razem z kumplem ogrodzić na wiosnę swoje posesje drewnianym parkanem. Nacieliśmy sobie już sztachetek. Ale żeby to nie były zwykłe dechy to chcemy je na górze zaokrąglić. I tu jest problem jak to szybko i prosto wykonać. Zrobiliśmy szablon który odrysowujemy na każdej deseczce a potem wyrzynarką a na końcu na heblarce. Tych sztachetek mamy ponad 2500 na dwa ogrodzenia. Przy takiej manufakturze to nam do drugiej zimy zejdzie. Czy jest jakiś sposób żeby takie zaokrąglenia wykonać w prostszy sposób i szybciej. Wiosna tuż tuż.
Pozdrawiam wszystkich.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Ludzie którzy się tym trudnią mają do tego specjalną maszynę do zaokrąglania więc w twoim przypadku to odpada. Możesz łatwo robić to na pile taśmowej i zrobić do niej przystawkę (takie prowadzenie aby sztachety wychodziły identycznie). Możesz również użyć jeśli oczywiście masz szlifierki dolnowrzecionowej z frezem prostym. Przykręcasz na spód frezarki przystawkę okrągłą, a do tego masz jeszcze prowadzenie zrobione z płyty wiórowej (również okrągłe dopasowane do kształtu tej przystawki). Wkładasz teraz sztachetę w ten przymiar (oczywiście przykręcić go gdzieś żeby nie latał) i tniesz...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
kupić frezarkę ręczną przykręcić do stołu od spodu tak żeby frez wystawał wyciąć jeden szablon założyć frez z łożyskiem i jazda.
to tak w uproszczeniu
dobrze by było jak byś pokazał wzór tej sztachety i napisał jakie maszyny posiadasz bo tak każdy będzie pisał co innego
ps
a tak nawiasem to raczej pytaj na forach stolarzy chociaż tutaj tez paru siedzi
to tak w uproszczeniu
dobrze by było jak byś pokazał wzór tej sztachety i napisał jakie maszyny posiadasz bo tak każdy będzie pisał co innego
ps

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Na wałek drewniamy o średnicy około 30 cm naciągnąc gruby filc . Na wałek z filcem zamocować gruby papier ścierny np. 40 a sam wałek jakimś małym silnikiem z przekładnią pasową wprawić w ruch. Może być w pozycji pionowej , może być w pozycji poziomej. Po skończonym szlifowaniu silnik na półkę a wałek do pieca 

-
Witam ponownie.
http://www.elektromaszyny.pl/index.php?k_d=618&sid=2381
W marketach można taką nie profesjonalną kupić do 200zł to mi daje ok. 8gr na sztachetkę. Zrobimy zrzutę nie będziemy dziadować.
Przepraszam że nie tu gdzie trzeba. Znalazłem to forum przypadkiem. Pomyślałem że jeśli piszą tu o obróbce drewna to i o sztachetach może coś wiedzą.
Pomyślę chyba nad tą frezarką ręczną. W piątek pójdę do OBI żeby przyjrzeć jej się dokładniej bo na razie nie mogę sobie w głowie wyobrazić jak to by szło. Nigdy tym nie robiłem. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to bardzo proszę.
Pozdrawiam.
Czy chodzi o coś takiegosasii pisze:kupić frezarkę ręczną
http://www.elektromaszyny.pl/index.php?k_d=618&sid=2381
W marketach można taką nie profesjonalną kupić do 200zł to mi daje ok. 8gr na sztachetkę. Zrobimy zrzutę nie będziemy dziadować.
Jaki tam z tego wzór deska szer. 7cm, gr.2cm, wys.120cm u góry łuk. Chcąc zrobić bardziej wybajerzoną trzeba mieć czym.sasii pisze:dobrze by było jak byś pokazał wzór tej sztachety
Mała heblareczka, piła ala krajzega mała, strug elektryczny, wiertarka, wkrętarka, szlifierka kątowa, młotek no dobra bez jaj.sasii pisze:i napisał jakie maszyny posiadasz
sasii pisze:ps
Przepraszam że nie tu gdzie trzeba. Znalazłem to forum przypadkiem. Pomyślałem że jeśli piszą tu o obróbce drewna to i o sztachetach może coś wiedzą.
Chodziło Ci chyba o milimetry bo 30cm to będzie wał a nie wałek. Zresztą to będzie chyba zły pomysł ścierać papierem tyle drewna.Jaszuk88 pisze:Na wałek drewniamy o średnicy około 30 cm naciągnąc gruby filc
Pomyślę chyba nad tą frezarką ręczną. W piątek pójdę do OBI żeby przyjrzeć jej się dokładniej bo na razie nie mogę sobie w głowie wyobrazić jak to by szło. Nigdy tym nie robiłem. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to bardzo proszę.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
może być i tak frezarka do tego taki frez
http://www.allegro.pl/item535403673_fre ... _mm_1.html
można skosy pociąć na pile a potem na frezarce do szablonu
i na koniec można cala zrobić takim frezem tylko z promieniem 5 mm
http://www.allegro.pl/item546776132_fre ... 2mm_8.html
chyba wiesz o co chodzi
http://www.allegro.pl/item535403673_fre ... _mm_1.html
można skosy pociąć na pile a potem na frezarce do szablonu
i na koniec można cala zrobić takim frezem tylko z promieniem 5 mm
http://www.allegro.pl/item546776132_fre ... 2mm_8.html
chyba wiesz o co chodzi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Pewnie o szybkim zaokrąglaniu powiedziano już wszystko dodam i ja swoje trzy grosze. Jeżeli posiadasz dostęp do pilarki taśmowej to... na stół robisz nakładkę drewnianą, w odległości od piły w twoim przypadku 3,5 cm ( połowa średnicy) wpijasz kolec stalowy ( posłuży jako oś obrotu)i obracając na tym kolcu robisz łuki ,albo na jeden raz ,albo na dwa razy po 1/4 koła. Tak wycinałem koła pod siedziska taboretów.
-
Pilarki taśmowej nie posiadam ale Twój pomysł można zastosować do frezarki. Zrobić ramię długości 3,5cm. Jeden koniec zamontować ruchomo 3,5 cm do freza a do drugiego przymocować uchwyt na sztachetkę też obrotowo. Wkładasz sztachetkę ruch w lewo ruch w prawo i gotowe. Dobre pomyślę nad tym.rynio_di pisze:Jeżeli posiadasz dostęp do pilarki taśmowej to... na stół robisz nakładkę drewnianą, w odległości od piły w twoim przypadku 3,5 cm ( połowa średnicy) wpijasz kolec stalowy ( posłuży jako oś obrotu)i obracając na tym kolcu robisz łuki ,albo na jeden raz ,albo na dwa razy po 1/4 koła.