jak się toczy trzonki do młotków?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
jak się toczy trzonki do młotków?
witam, zastanawiam się od jakiegoś czasu jak wykonuje się trzonki do młotków - takie ładne nowomodne, owalizowane i stopniowane na długości. Czy którys z kolegów mógłby mnie oświecic....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
jesli sie je rzeczywisci toczy w owal, to moze do tego posluzyc odpowiednio zmodyfikowana tokarka z mechanizmem krzywkowym sterujacym polozeniem suportu poprzecznego w scislym powiazaniu ze zmiana chwilowego polozenia katowego wrzeciona
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
zainspirowany zapodanym linkiem i wiedząc jak nazwać rzecz po imieniu, wyszperałem kilka interesujących rzeczy.projekt "tłuczek"
to jest chyba prostsze niż by się wydawało! Czy dobrze rozumiem iż należy jedynie odpowiednio zamocować materiał, tzn przesunąć w osi? Kilka znalezionych projektów:projekty
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
To będzie trochę podobne do ovalu.pitsky pisze:zainspirowany zapodanym linkiem i wiedząc jak nazwać rzecz po imieniu, wyszperałem kilka interesujących rzeczy.projekt "tłuczek"to jest chyba prostsze niż by się wydawało! Czy dobrze rozumiem iż należy jedynie odpowiednio zamocować materiał, tzn przesunąć w osi? Kilka znalezionych projektów:projekty
Weź cyrkiel zaznacz środek narysuj koło
Oś symetrii i dwa punkty w równej odległości od środka leżące na osi.
To będą środki dwóch większych kół.
Tak będzie wyglądał wynik toczenia > dziwny czworobok.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z tego, co wiem, trzonki do narzędzi toczy się ( przy produkcji małoseryjnej) z półproduktów na tokarce z kopiałem mechanicznym. Kiedyś widziałem taką produkcję w warsztacie rzemieślniczym. Półprodukt schodził z kijarki. Nie jestem pewien, to było wiele lat temu, ale wydaje mi się, że obróbka była prowadzona frezem a nie nożem i produkt był potem szlifowany na szlifierce taśmowej. Dobry trzonek ma dosyć złożony kształt, nie jest to zwykły owal. Nigdy nie widziałem produkcji wielkoseryjnej, ale domyślam się, że w grę wchodzą jakieś automaty krzywkowe.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ