jak rozpoznać węglik spiekany
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Większość jest ciemniejsza , przypomina barwą ołów . Oczywiście są także odmiany o jasnej barwie , nie pisze że nie . tak dla informacji są także materiały które niemal w 100%CFA pisze:kwarc napisał/a:
No i oczywiście ocena barwy , znacznie ciemniejsza niż stopy stali .
Nie ma różnicy w barwie. Nie rozpoznasz samym zmysłem wzroku niepokrytego węglika.
pokrywają sie cechami z węglikiem spiekanym ale np . dają sie obrabiać klasycznym frezem HSS . Co do kwesti że niema różnicy w barwie to 90% węglików jest wyrażnie ciemniejszej barwy niż stale .Pozostaje te 10% pzry których przyznam Tobie racje .
-
- Posty w temacie: 2
Może tak jest teoretycznie,kwarc pisze: Co do kwesti że niema różnicy w barwie to 90% węglików jest wyrażnie ciemniejszej barwy niż stale .Pozostaje te 10% pzry których przyznam Tobie racje .
bo ja jak przeglądam narzędzia, które przychodzą do ostrzenia, to widzę statystycznie
tyle samo jaśniejszych i ciemniejszych w obu rodzajach materiałów.
Chciałbym zobaczyć jak to rozpoznajesz w praktyce opierając się na tej statystyce

-
OK nie spierajmy sie , najczęściej węgliki wykazują barwe ciemniejszą ale nie zawsze , tym bardziej jeśli powierzchnie są szlifowane .Np Bywają stale kobaltowe hss które mają bardzo zbliżony kolor . Nie pisałem w żadnym wypadku że nie masz racji
.Jednak delikatnie podtrzymam opinie iż kolor większości węglików spiekanych jest ciemniejszy . Chyba nie będziemy na ten temat kruszyć kopi bo nie warto .

-
Konkretny typ węglika ma swoje oznaczenie , problem w tym że najczęściej ktoś inny produkuje sam materiał a inna firma gotowe narzędzie na bazie produktu tej pierwszej firmy i ta druga firma utaja przed innymi z jakiego materiału korzysta .Np . jeśli dostaje sie jakieś specjalistyczne wysokiej jakości narzędzie praktycznie nigdy nie jest podane z czego jest wykonane .