jak rozpoznać węglik spiekany
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
węglik spiekany
Witam, mam pytanko, chciałabym się dowiedzieć jak najlepiej i najszybciej oddzielić węglik spiekany od stali we frezie?
pati
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Re: węglik spiekany
wyjechać narzedziem do góry?pipi19876 pisze:Witam, mam pytanko, chciałabym się dowiedzieć jak najlepiej i najszybciej oddzielić węglik spiekany od stali we frezie?
;D
co kolizja była?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
oki , padały tu różne propozycje ale podam jak rozpoznać . trzeba wziąść najlepszy frez czy inne narzedzie o którym wiemy że jest wykonane ze stali narzędziowej i jest dobrrze utwardzone i przy dość silnym nacisku przesunąć po powierzchni badanego materiału .Nigdy weglika nie zarysuje sie nawet narzędziową i hartowaną stalą . weglik zarysuje sie jedynie narzędziem wykonanym z diamentu , nigdy z stali . Oczywiście to nie jest profesjonalny sposób ale wystarczający .
-
Tak, narzędzia z węglików mają zwykle w nazwie "VHM".frytek pisze:Dziękuje za odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie : Czy taki frez/wiertło z węglika spiekanego ma jakiś specjalnie oznaczenie/symbol ??
Tylko w wysokiej temperaturze.pipi19876 pisze:Witam, mam pytanko, chciałabym się dowiedzieć jak najlepiej i najszybciej oddzielić węglik spiekany od stali we frezie?
Chcesz odzyskać stal czy węgliki?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: jak rozpoznać węglik spiekany
Tak jak było tu już powiedziane najłatwiej i najszybciej węglik spiekany można rozpoznać po jego ciężarze. Ponieważ w większości przypadków węglik spiekany składa się w 90% z wolframu (reszta najczęściej to kobalt) a gęstość wolframu to 19,26 g/cm3 stąd też duży ciężar węglików spiekanych. Dla porównania gęstość ołowiu to tylko 11,34 g/cm3.
Kolejną cechą charakterystyczną węglików spiekanych jest ich kruchość. Węgliki łatwo się kruszą pod wpływem uderzenia np. młotkiem.
Więc jeśli trafi się Wam kiedyś jakiś frez czy wiertło, które jest ciężkie a do tego kruche to można stwierdzić z prawie 100% pewnością że to węglik wolframu (węglik spiekany, widia)
Kolejną cechą charakterystyczną węglików spiekanych jest ich kruchość. Węgliki łatwo się kruszą pod wpływem uderzenia np. młotkiem.
Więc jeśli trafi się Wam kiedyś jakiś frez czy wiertło, które jest ciężkie a do tego kruche to można stwierdzić z prawie 100% pewnością że to węglik wolframu (węglik spiekany, widia)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli w narzędzie jest wstawione(wlutowane) ostrze z materiału innego niż korpus, to przeważnie będzie to węglik, rzadziej ostrze ze stali szybkotnącej. A przełom takiej płytki(złomu) będzie miał strukturę ziarnistą koloru zbliżonego do szaro-grafitu..
http://www.mechanik.media.pl/pliki/do_p ... 34-135.pdf

http://test.stjorsen.pl/rightbar/weglik ... materialy/
http://www.mechanik.media.pl/pliki/do_p ... 34-135.pdf

http://test.stjorsen.pl/rightbar/weglik ... materialy/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
sorki ,cos sie zmieniło , z śmietnika spowrotem na temat na dziale jakimś?
OK .Spoko.
Dziś zrobiłem sobie bo potzrebowałem wiertło z weglika fi 6mm ,czesem potrzebuje wywiercic cos w materiale dość twardym .Materiał - pozostałość po ulamanym frezie weglikowym fi 10mm .Metoda obróbki ,szlifowanie tarczami diamentowymi ,czas wykonania 30 minut.
Dodane 2 minuty 25 sekundy:
Wiertło daje rade ,idzie w hartowanej stali i robi otwór jak jakis potwor ......
Dodane 6 minuty 59 sekundy:
PS,pilnika nie wiercilem ,nie oto chodzi
a jakbym przewiercił to co z tego? Ban ?
Dodane 2 minuty 2 sekundy:
A gdybym przewiercił weglik ? normalnie ban do kwadratu.
Dodane 1 minuta 42 sekundy:
tylko jaja se robie ,nigdy nie pokaże jak wierci sie w weglikach.
Dodane 1 minuta 7 sekundy:
Jak nagwintowac gwint w wegliku? o zgroza ,co ON pieprzy?
Dodane 33 sekundy:
Jaja sobie robie troszke ......
Dodane 1 godzina 40 minuty 45 sekundy:
Ale tylko troszke ......
Dodane 2 minuty :
bardziej ciekawi mnie jak skutecznie i szybko szlifowac weglik ......a da sie ale jak.
OK .Spoko.
Dziś zrobiłem sobie bo potzrebowałem wiertło z weglika fi 6mm ,czesem potrzebuje wywiercic cos w materiale dość twardym .Materiał - pozostałość po ulamanym frezie weglikowym fi 10mm .Metoda obróbki ,szlifowanie tarczami diamentowymi ,czas wykonania 30 minut.
Dodane 2 minuty 25 sekundy:
Wiertło daje rade ,idzie w hartowanej stali i robi otwór jak jakis potwor ......

Dodane 6 minuty 59 sekundy:
PS,pilnika nie wiercilem ,nie oto chodzi

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
A gdybym przewiercił weglik ? normalnie ban do kwadratu.
Dodane 1 minuta 42 sekundy:
tylko jaja se robie ,nigdy nie pokaże jak wierci sie w weglikach.

Dodane 1 minuta 7 sekundy:
Jak nagwintowac gwint w wegliku? o zgroza ,co ON pieprzy?
Dodane 33 sekundy:
Jaja sobie robie troszke ......
Dodane 1 godzina 40 minuty 45 sekundy:
Ale tylko troszke ......
Dodane 2 minuty :
bardziej ciekawi mnie jak skutecznie i szybko szlifowac weglik ......a da sie ale jak.