Jak rozpoznać rodzaj czujnika indukcyjnego ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Jak rozpoznać rodzaj czujnika indukcyjnego ?
Witam.
Jestem właśnie w trakcie przeróbki sterowania pewnej frezarki. Fabrycznie wyposażona jest w czujniki, zakładam indukcyjne chodź to nic pewnego, dochodzą do nich po 3 przewody. Niestety na czujniku w żadnym miejscu nie widać ani specyfikacji ani producenta co utrudnia mi znalezienie jakichkolwiek informacji na jego temat. Czy jest jakiś sposób aby taki czujnik "zmierzyć" i określić na jakie jest on napięcie oraz czy jest NO czy NC nie psując go w jakiś sposób ? Zależy mi na tym ze względu na jego umieszczenie w maszynie, mianowicie jest on jakby wbudowany w jaskółkę i nie chciał bym nic nowego "drutować". Chyba że koledzy wiedzą gdzie znaleźć takie czujniki nowe lub jaki mogą mieć symbol...
Jutro postaram sie wrzucic fotki
Pozdrawiam
Jestem właśnie w trakcie przeróbki sterowania pewnej frezarki. Fabrycznie wyposażona jest w czujniki, zakładam indukcyjne chodź to nic pewnego, dochodzą do nich po 3 przewody. Niestety na czujniku w żadnym miejscu nie widać ani specyfikacji ani producenta co utrudnia mi znalezienie jakichkolwiek informacji na jego temat. Czy jest jakiś sposób aby taki czujnik "zmierzyć" i określić na jakie jest on napięcie oraz czy jest NO czy NC nie psując go w jakiś sposób ? Zależy mi na tym ze względu na jego umieszczenie w maszynie, mianowicie jest on jakby wbudowany w jaskółkę i nie chciał bym nic nowego "drutować". Chyba że koledzy wiedzą gdzie znaleźć takie czujniki nowe lub jaki mogą mieć symbol...
Jutro postaram sie wrzucic fotki
Pozdrawiam
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jak rozpoznać rodzaj czujnika indukcyjnego ?
Jak nie ma symbolu na czujniku, to może da się znaleźć jakieś dane odnośnie układu sterowania. W zasadzie wystarczy napięcie zasilania czujników i który przewód idzie do plusa. Resztę można sprawdzić.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
stare sterowanie niestety było wybebeszone i wszędzie tylko kable wisiały :/
Taka fotka z innej osi ale z Y spokojnie go można wymontować jutro jak będę na warsztacie to wstawie więcej zdjęć.

Taka fotka z innej osi ale z Y spokojnie go można wymontować jutro jak będę na warsztacie to wstawie więcej zdjęć.

-
Z zasady dowolny czujnik stosowany w automatyce przemysłowej powinien wytrzymać 24V zasilania, a kolory wyprowadzeń są znormalizowane.
Tak dla przykładu https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Cz ... czenie.pdf
Tak dla przykładu https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Cz ... czenie.pdf
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli to nie jest jakiś dziwny wynalazek to będą 3 przewody brąz + niebieski - , a czarny sygnałowy.
Podłączasz pod 24V i wszystko będzie jasne.
Podłączasz pod 24V i wszystko będzie jasne.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Może być jeszce pnp lub npn. Jak maszyna japońska to raczej ten drugi. Czujniki przemysłowe działają przeważnie w zakresie 10-30VDC, daj mu napięcie z tego niższego pułapu i zobaczysz co i jak.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
Kable są zrealizowane, ale dopiero od lat dziewięćdziesiątych i to tylko jeśli chodzi o wyroby europejske.
Ostatecznie jak się spali, to kawałek plastiku, czy aluminium i dowolny tam wmontujeszn a czujniki zbliżeniowe teraz chodzą po 2- 3 Tychy.
Ostatecznie jak się spali, to kawałek plastiku, czy aluminium i dowolny tam wmontujeszn a czujniki zbliżeniowe teraz chodzą po 2- 3 Tychy.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Dzięki wszystkim za sugestie. Bardzo mi to rozjaśniło obraz sytuacji. Wszystko by się zgadzało bo rozkręciłem wtyczkę w której widać jasno 2xwspólny brąz i niebieski. Oraz dwa rozdzielone sygnałowe czarne. Mimo to może ktoś wie gdzie można dostać krańcówki o tym kształcie. Na dniach postaram się je posprawdzać tylko jak to zrobić prawidłowo ? Daje napięcie 24v na brąz i niebieski. Tylko teraz czy czarny będzie zamykał obwód do plusa czy do minusa ? Teoretycznie chyba powinien do gnd jeśli dobrze myślę. Jeszcze kilka fotek jak to wygląda. Ktokolwiek widział ktokolwiek wie...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Blady pisze:Tylko teraz czy czarny będzie zamykał obwód do plusa czy do minusa ?
To możesz bardzo łatwo sprawdzić, zobacz jakie jest napięcie między czarnym a brązowym i między czarnym a niebieskim, to CI powie wszystko.
Jak nie masz miernika to podłącz tam cokolwiek na 24VDC, np. jakiś przekaźnik.
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
Miernik w rękę i sprawdzisz co się dzieje po podaniu zasilania.
Na luzie- czy jest napięcie między + a sygnał, masa a sygnał, przejście między + a sygnał,masa a sygnał,
Potem to samo po przyłożeniu do metalu. Dużo kombinacji nie ma.
Na luzie- czy jest napięcie między + a sygnał, masa a sygnał, przejście między + a sygnał,masa a sygnał,
Potem to samo po przyłożeniu do metalu. Dużo kombinacji nie ma.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!