Koledzy jak w temacie jak mam rozpoznać do czego poszczególne piny na płycie głównej są?
Chodzi mi o to jakie numerki wklepać w mach3 porty/piny żeby śmigało. Płyta jest robiona przez kogoś w garażu żadnych numerków na niej nie ma.
Pozdrawiam

uln2003 to nic innego jak siedem tranzystorów w jednej obudowie. Często stosowane w miejscach gdzie zachodzi potrzeba sterowania większej ilości takich samych rzeczy. Zamiast stosować siedem pojedynczych tranzystorów zwiększających obciążalność wyjścia daje się ten układ. Tutaj widzę, że sygnały idą do silników krokowych i przekaźników.1. na płytce są układy scalone uln2003an oraz lm358an możecie mi wyjaśnić do czego one słuzą i jak działają (tak po chłopsku proszę)
Na moje oko, nie.2. Czy możliwe jest sterowanie prędkością wrzeciona przez taką płytę główną?
Dodam że tokarka ma zewnętrzne przyciski (start/stop) oraz potencjometr do regulacji prędkości wrzeciona.
Jeżeli masz ją za darmo, to lepiej się nią pobawić. Na zakupy zawsze przyjdzie pora. Poza tym, z tego co widzę, płyta mb2 nie ma wejścia enkoderowego.3. Bawić się dalej z tą płytą czy może lepiej zamontować płytę mb02?