Jak rozpoznać butlę na tlen tech.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jak rozpoznać butlę na tlen tech.
Witam, po zakupie butli na argon na allegro (oczywiście jak się okazało po gaśnicy) boję się kupić butli tlenowej na allegro. Składam sobie zestaw propanowo-tlenowy bazując na elementach firmy perun. Mam pytanie czym się sugerować przy kupnie butli tlenowej żeby bubla nie kupić. Po zużyciu argonu pojechałem na wymianę i wróciłem z pustą butlą (nic dziwnego że nie chcieli wymienić) Nie chciałbym doświadczyć tego samego z butlą tlenową a po za tym to nie chciałbym trafić w dział "ostatnie pożegnanie" w gazecie
Butla jaka mnie interesuje to 5-8l na cele prywatne
Butla jaka mnie interesuje to 5-8l na cele prywatne
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Butlę wymieniłem za darmo na 8l w tym punkcie (przypadkiem - długa historia), ale chodzi teraz o tlenową - czym się sugerować przy kupnieMariuszczs pisze:Jedź do innego punktu - napewno chcieli wymienić tylko żebys zapłacił za zawór, legalizacje i to jest standardowa praktyka. Jeśli ta butla z allegro ma stępel legalizacyjny to na nim się musisz oprzeć, jeśli nie ma a pisało że ma legalizacje to niech ci zwrócą koszty.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Nie wszystkie butle po gaśnicach nadają się na tlen chodzi tutaj o ciśnienie do jakiego można ją napełniać. Gaśnice mające ciśnienie próbne 195bar niestety się nie nadają, powinno być 225 lub 250 bar a takich zwłaszcza 8 litrowych jest bardzo mało. Druga sprawa to czystość takiej butli, do tlenu nie powinna zawierać oleju a z tym z gaśnicami bywa różnie. Po prostu poszukaj na allegro butli do tlenu np 5 lub 10 litrowych (najlepiej nie przerabianych z innego gazu) znakiem szczególnym może być obecność gwintu do kołpaka, gaśnice takowego nie posiadały.sebus504 pisze:
Butlę wymieniłem za darmo na 8l w tym punkcie (przypadkiem - długa historia), ale chodzi teraz o tlenową - czym się sugerować przy kupnie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Niestety jeśli ktoś się postarał to ciężko będzie odróżnić podróbkę osobie nie mającej do czynienia z butlami na codzień.spawacz21 pisze:Czym się sugerować?? Może oznaczeniami wybitymi na butli??
Można próbować jednak coś poszukać:
Przeróbka z gaśnicy, jeśli będzie wykonana profesjonalnie to będą zasiatkowane (zaiksowane) oznaczenia masy butli netto, brutto (dwutlenek pełnimy na wagę) i nazwa gazu CO2 lub pełna nazwa Dwutlenek Węgla oraz będzie dobite ciśnienie napełniania , najczęściej będą inne rozmiary czcionki itp butla będzie poddana rewizji wewnętrznej ew odtłuszczona i w tym przypadku nie ma się co obawiać.
Inna sytuacja w przypadku przeróbki z gaśnicy to zeszlifowanie wszelkich "niepotrzebnych oznaczeń" (niezgodnie z prawem) i dobicie innych w tym przypadku pozostaje szukanie śladów szlifowania i przeróbek niestety w tym przypadku obawy są.
Podobnie sytuacja będzie wyglądała w przypadku innych butli przerabianych z innych gazów na tlen profesjonalnie = nie ma obaw w innym przypadku ryzyko jest duże.
Szukamy śladów szlifowania oraz innych rozmiarów czcionek niż oryginalne np numer seryjny butli. Zgodnie z prawem nie wolno szlifować starych oznaczeń - to wiele mówi o profesjonaliźmie przeróbki
Generalnie sposobów na wykrycie przeróbek jest wiele ale trzeba by napisać na ten temat kilka stron. Może na zakończenie dodam że zmiana przeznaczenia butli (rodzaj gazu) jest jak najbardziej dozwolona i reguluje to norma w której możemy znaleźć informację z jakich gazów możemy przerabiać na jakie i jakie czynności powinniśmy wykonać aby taka zmiana była bezpieczna.