Jak podnieść oś konika
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Jak podnieść oś konika
Koledzy dzisiaj sprawdzałem czy konik jest w osi wrzeciona , okazało się że jest ok 0,6-0,8 mm za nisko. W związku z tym mam pytanie jak podnieść nieco konik ? Czy ma to duży wpływ na dokładność ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Rozwiązanie Twojego problemu jest proste: Kupujesz folię o interesującej Cię grubości i podkładasz pomiędzy stopę konika a jego podstawę która jeździ po łożu. Polecam : http://www.raf.com.pl/files/518/Foliast ... uszeHS.pdf. Kupowałem u nich folię ze stali chromowo-niklowej (nierdzewna) szybko fachowo i niedrogo. Tobie wystarczy zwykłą stal weglowa.

Generalnie toczony wałek w z tego powodu przy koniku wyjdzie grubszy. Oczywiście przy założeniu, że reszta geometrii jest prawidłowa. Jak widzisz z mojego rysunku odchylenia konika w pionie w dużo mniejszym stopniu przekładają się na średnicę toczonego wałka niż jego przesunięcie w poziomie, które daje wpływ 100% (przy średnicy razy 2)
policz sobie jaką zmianę na srednicy toczonego wałka powoduje obniżenie się konika o 0,6mm.piotrfire pisze:Czy ma to duży wpływ na dokładność ?

Generalnie toczony wałek w z tego powodu przy koniku wyjdzie grubszy. Oczywiście przy założeniu, że reszta geometrii jest prawidłowa. Jak widzisz z mojego rysunku odchylenia konika w pionie w dużo mniejszym stopniu przekładają się na średnicę toczonego wałka niż jego przesunięcie w poziomie, które daje wpływ 100% (przy średnicy razy 2)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 11:06 przez pabloid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
No nie zawsze. Im grubszy wałek to ten wpływ jest mniejszy, bo powierzcnia wałka jest na małych odcinkach zmierzająca do płaskiej, zatem ruchy pionowe konikiem dają względnie małe odchyły na średnicy toczonej. Jasno to widac z rysunku który zrobiłęm.silvesters pisze:Wpływ ma spory.
Przecież napisał, że ma konik za nisko, więc potrzebuje go podnieść, a zatem podłożyć.silvesters pisze:Jak obniżysz? Wkładając podkładkę pomiędzy dwa elementy, tylko i wyłącznie można coś podnieść do góry.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
silvesters pisze:ale wcześniej napisał:
Cytat:
to jeszcze go obniżę
bo kolega napisał
zabrakło przecinka po "górny",i stąd zapewne nieporozumienie..silvesters pisze:Konik jest dzielony na wysokości pomiędzy element dolny, a górny wyszlifuj podkładkę.
Ale wszyscy wiedzą o co chodzi
pozdrawiam,
Roman
Roman