Jak podłączyć krańcówki bazujące
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Jak podłączyć krańcówki bazujące
Witam zakupiłem takie krańcówki http://allegro.pl/me-8111-wylacznik-kra ... 57661.html (ME-8111) posiadam płytę SSK-MB. Mam frezarkę XYZ i 3 krańcówki. Próbowałem podłączać to na rożne sposoby, z krańcówki mam 4 wyjścia a w płycie tylko 2 wejścia! ! W machu poustawiałem wszystko wedle zaleceń ale żadnej reakcji na wciśnięcie krańcówki. Chciałbym aby krańcówki spełniały także funkcję bazy maszyny. Proszę o pomoc w jaki sposób mogę to uruchomić.
Szukałem troszkę o tym na forum ale nic nie znalazłem co by mi pomogło, może ktoś posiada schemat podłączenia tej krańcówki będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz
Szukałem troszkę o tym na forum ale nic nie znalazłem co by mi pomogło, może ktoś posiada schemat podłączenia tej krańcówki będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 09:08 przez mates7, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam!
W swoich krańcówkach masz 4 piny, 2 są NC - normalnie zamknięte i 2 NO - normalnie otwarte. Jeśli nie są opisane musisz sprawdzić miernikiem które to piny. Znajdź NC - normalnie zamknięte. I podłącz pod Home y,x,z na płycie. Jeśli prawidłowo skonfigurowałeś to musi działać. Zapewne coś robisz źle.
Krańcówki limitowe możesz ustawić programowo w machu i maszyna nie pozwoli przekroczyć podanych wartości dla poszczególnych osi.
Pozdrawiam
W swoich krańcówkach masz 4 piny, 2 są NC - normalnie zamknięte i 2 NO - normalnie otwarte. Jeśli nie są opisane musisz sprawdzić miernikiem które to piny. Znajdź NC - normalnie zamknięte. I podłącz pod Home y,x,z na płycie. Jeśli prawidłowo skonfigurowałeś to musi działać. Zapewne coś robisz źle.
Krańcówki limitowe możesz ustawić programowo w machu i maszyna nie pozwoli przekroczyć podanych wartości dla poszczególnych osi.
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Posty w temacie: 2
Słabo kolega szukał. Wystarczy również przeczytać instrukcję płyty MB http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... ssk-MB.pdf str. 5. Najpierw ustalamy, które styki przewodzą, podłączamy, a następnie konfigurujemy program. Musi zadziałać. można na początku na krótko sprawdzić czy mach reaguje (bez krańcówek).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Posty w temacie: 2
Jaki mach? a próbował kolega na krótko jak radziłem bez krańcówek czy program reaguje. W oknie diagnostyka w momencie aktywacji krańcówek powinne się zapalać diody m1,m2,m3(oczywiście po uprzedniej konfiguracji)
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Próbowałem na wersji macha 3 beta 7,61 oraz R1,83,027 i nadal nic. Rozumiem, że aby sprawdzić czy program reaguje bez krańcówek to muszę przypisać dany klawisz jako krańcówkę? ( jeśli tak to próbowałem i też żadnej reakcji ze strony macha) Oczywiście wersje macha to demo.
[ Dodano: 2010-09-28, 19:59 ]
Jak tylko uda mi się to uruchomić to służę pomocą
[ Dodano: 2010-09-28, 19:59 ]
KAPaGo pisze:No i jak poszło z tymi krańcówkami ? udało się podłączyć ?Chętnie tez bym sobie takie zakupił
Jakiś schemacik lub zdjęcie z podłączenia ?
Jak tylko uda mi się to uruchomić to służę pomocą