Jak podłączać kable w spawarce? Proszę o pomoc.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Jak podłączać kable w spawarce? Proszę o pomoc.
Witam, zakupiłem nową spawarkę firmy stahlwerk model wig 200. Podobno firma dobra, elektroda fajnie idzie, a butla do mnie jedzie. Mam małe pytanko. Zawsze myślałem, że elektrodę podłącza się na + a masę na - . Komplet tig ma jedno przyłącze do gazu i elektrozawór. Nie ma twyku jak na elektrodę. Nie wiem jak to podłączyć. Sugerować się tym, czy nie. Załączan zdjęcia podłączonego pakietu tig i tych gniazd. Tu jest prezentacja tego urządzenia.
Pozdrawiam Bartek.
Pozdrawiam Bartek.
- Załączniki
-
- Gniazda w maszynie.
- xd 2.jpg (38.08 KiB) Przejrzano 64254 razy
-
- Podlączony pakiet tig
- xd 1.jpg (35.89 KiB) Przejrzano 64260 razy
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
nie do końca tak to jest ....
Temperatura przy tym samym przekroju przewodu Bedzie taka sama a przynajmniej zbliżona.
A jak przewód jest chłodzony to również będzie podobna.
Dlaczego TIG ma więc inaczej podłączone kable
chodzi o kierunek przepływu napięcia i prądu.
W elektrodzie ( MMA ) spawasz plusem podając go przez elektrodę. Wówczas skroplony materiał który osiada do spawanej części robi sie płaski , równomierny.
Jak podłączysz odwrotnie to będzie mniej płaski i juz bardziej nie regularny.
Zaczniesz spawać AC metodą MMA to będzie całkowicie "poszarpana" spoina.
TIG ... spawasz elektrodą nie topliwą , więc tu jest to troszkę inaczej.
Spawasz MAG .... znów inaczej bo topionemu drutowi trzeba nadać kierunek
Spawasz MMA-SMAW to znów odwraca się kierunki ...
długo by to opisywać.
Każdy materiał dodatkowy w spawaniu ma swoje właściwości. W jednych się zaleca spawać plusem a w innych minusem.
Tu producent przewidział jak w większości tanich urządzeń te kombinację prawdopodobnie dlatego że jest bardziej rozpowszechniona lub warunki techniczne umożliwiły jej taką kombinację a nie inna.
Temperatura przy tym samym przekroju przewodu Bedzie taka sama a przynajmniej zbliżona.
A jak przewód jest chłodzony to również będzie podobna.
Dlaczego TIG ma więc inaczej podłączone kable

chodzi o kierunek przepływu napięcia i prądu.
W elektrodzie ( MMA ) spawasz plusem podając go przez elektrodę. Wówczas skroplony materiał który osiada do spawanej części robi sie płaski , równomierny.
Jak podłączysz odwrotnie to będzie mniej płaski i juz bardziej nie regularny.
Zaczniesz spawać AC metodą MMA to będzie całkowicie "poszarpana" spoina.
TIG ... spawasz elektrodą nie topliwą , więc tu jest to troszkę inaczej.
Spawasz MAG .... znów inaczej bo topionemu drutowi trzeba nadać kierunek
Spawasz MMA-SMAW to znów odwraca się kierunki ...
długo by to opisywać.
Każdy materiał dodatkowy w spawaniu ma swoje właściwości. W jednych się zaleca spawać plusem a w innych minusem.
Tu producent przewidział jak w większości tanich urządzeń te kombinację prawdopodobnie dlatego że jest bardziej rozpowszechniona lub warunki techniczne umożliwiły jej taką kombinację a nie inna.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tak ... jeżeli z urządzeniem się nie dzieje nic dziwnego to spawasz w tej kombinacji czyli na uchwycie masz mieć minus a masę podpinasz do plusa i spawanie się odbywa minusem. To dla metody TIG
Spawanie alu ... prad zmienny i ten sam układ podłaczenia. To się również tyczy MIG
elektroda to plus a masa to materiał spawany czyli podpinasz do minusa.
Spawanie alu ... prad zmienny i ten sam układ podłaczenia. To się również tyczy MIG
elektroda to plus a masa to materiał spawany czyli podpinasz do minusa.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Witam ponownie, kurcze dręczą mnie 2 sprawy. W pierwszym poście jest link do filmiku, i tak wyraźnie widac jak koles spawa elektrodą i mase ma na plusie a uchwyt na miusie. On spawa elektrodą. A do tiga. Na pierwszej focie jest podłączony cały pakiet do tig oprócz masy. A na allegro patrzyłem na uchwyty tig i pakiet do podłączenia ma jeszcze wtyk taki jak do uchwytu masowego. Z tej gumowej osłony wychodzą 3 kable, a w moim 2 kable. jeżeli chciałbym w pzyszłości dokupić uchwyt tig to mogę teki kupić?
http://allegro.pl/uchwyt-spawalniczy-ti ... 34238.html
Bo tam jakoś inaczej są kable niż u mnie. I nie wiem. A na takim podłączeniu jak jest na zdjęciu to na filmie facet normalnie spawa.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i za porzednie również.
http://allegro.pl/uchwyt-spawalniczy-ti ... 34238.html
Bo tam jakoś inaczej są kable niż u mnie. I nie wiem. A na takim podłączeniu jak jest na zdjęciu to na filmie facet normalnie spawa.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i za porzednie również.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
Ok bardzo dziękuję. Wszedłem na strone esaba i tam mam materiał do wybrania. Tylko nie wiem jaki rodzaj stali to zwykła czarna stal. Kątowniki plaskowniki rury. Zwykłe to co można na składzie kupic. Takie jak na budowe czy coś normalna czarna stal. I nie wiem czy tojest niskostopowa, niskoweglowa wysokostpowa czy wysokowęglowa. Prosiłbym jeżeli ktoś zna odpowiedz o jej podanie. Oczywiście każemu klikam POMÓGŁ.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21