Jak odkręcić śrubę?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Jak odkręcić śrubę?
Witam
Mam problem z odkręceniem zapieczonej śruby. Śruba jest M4 imbusowa długość ok 15mm wykonana prawdopodobnie ze stali nierdzewnej. Wkręcona jest w podłoże aluminiowe. Śrubą tą przykręcony jest mosiężny element. Łeb śruby jest schowany.
Oto jakich metod się łapałem:
1. Pryskałem na to WD40 i czekałem jakąś godzinę potem imbus i nic.
2. Próbowałem uderzyć w środek śruby cienkim punktakiem potem imbus i nic.
Mam w planach:
1. Może podgrzać to jakąś lutownicą, ale aluminium będzie odprowadzać ciepło ?
2. Myślałem że jak zerwę wpust na imbus to nawiercę jakimś twardym wiertłem otwór i może spróbować jakimś wykrętakiem.
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł ???
Pozdrawiam
Mam problem z odkręceniem zapieczonej śruby. Śruba jest M4 imbusowa długość ok 15mm wykonana prawdopodobnie ze stali nierdzewnej. Wkręcona jest w podłoże aluminiowe. Śrubą tą przykręcony jest mosiężny element. Łeb śruby jest schowany.
Oto jakich metod się łapałem:
1. Pryskałem na to WD40 i czekałem jakąś godzinę potem imbus i nic.
2. Próbowałem uderzyć w środek śruby cienkim punktakiem potem imbus i nic.
Mam w planach:
1. Może podgrzać to jakąś lutownicą, ale aluminium będzie odprowadzać ciepło ?
2. Myślałem że jak zerwę wpust na imbus to nawiercę jakimś twardym wiertłem otwór i może spróbować jakimś wykrętakiem.
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł ???
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Wiercenie to ostateczność. Można spróbować zadać szok termiczny preparatem penetrującym np. Super-Crack, który chłodzi do -40 stopni. Polać intensywnie i natychmiast próbować odkręcać dopóki działa temperatura. Inny sposób to zalać na 24 godz. płynem hamulcowym lub nawet zanurzyć w Coca Coli. Idą święta to można już kupić. Można tez próbować w ten sposób: przyłożyć do łba trzpień i uderzyć. Chodzi o wywołanie osiowego obciążenia, które może poluzować zwoje śruby. Czasem to skutkowało gdy odkręcaliśmy elementy od samolotu.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Właśnie udało mi się odkręcić. Wczoraj zalałem wszystko WD40 i zostawiłem do dziś. Dodatkowo udało mi się zrobić minimalny ruch częścią przykręconą (mosiężną) wokół osi śruby - co tym samym odblokowałem zapieczony łeb śruby. Po tych zabiegach śruba trzymała tylko na gwincie. Następnie kilka razy z uderzyłem ją młoteczkiem (z rozsądkiem oczywiście), potem ruch imbusem i puściła.
Dziękuję za porady.
Pozdrawiam
Dziękuję za porady.
Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
w tym cały problem ,że jeśli jest zapieczona to w większości przypadków skończy się obrobieniem łba imbusa i wierceniem....Grzesiek112 pisze:to zawsze można w klucz nasadowy włożyć Bit imbusowy i jednocześnie uderzać i krecić.
ja jak nie mogę odkręcić a nie mam czasu na czekanie to od razu sięgam po wiertarkę + wiertło o średnicy danej sruby , wiercę powoli aż łepek odpadnie od śruby....
ważne jest aby wiercić wiertłem takiej średnicy jaką ma sruba , wtedy nie uszkodzimy nic poza naszą zapieczoną śrubą.
poza tym wszystko zależy od przypadku , jaka śruba w jakim materiale i do tego jak gruby jest materiał dokręcany śrubą....