Jak obliczyć wytrzymałość dowolnego pręta ze stali?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Jak obliczyć wytrzymałość dowolnego pręta ze stali?
Witam, mam problem: Nie wiem jak obliczyć wytrzymałość pręta stalowego? W swoim zadaniu mam porównać wytrzymałość dowolnego pręta ze stali(dowolnej) z takim samym pretem z włókna węglowego. Jakie mam wziąć wzory i dane? Prosilbym o rozpisanie dowolnego pręta ze stopu stali.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich
Tagi:
Re: Jak obliczyć wytrzymałość dowolnego pręta ze stali?
Tutaj masz wszystko co potrzeba aby obliczyć wytrzymałości materiałów, potem porównać:frontup5 pisze: Nie wiem jak obliczyć wytrzymałość pręta stalowego?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wytrzyma%C ... C4%85ganie
https://www.google.pl/search?q=wytrzyma ... 52&bih=732
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Co rozumiesz przez wytrzymałość? Wytrzymałość w moim rozumieniu to cecha materiału, którą się oznacza przy pomocy badań, albo bierze z tablic, jak ktoś materiał zbadał wcześniej, a nie liczy. Podaje się ją w MPa.frontup5 pisze:Nie wiem jak obliczyć wytrzymałość pręta stalowego?
A jeśli chodzi Ci o siłę zrywającą dwa pręty o takich samych wymiarach z różnych materiałów, to ta siła przy rozciąganiu w uprosczeniu to pole powierzchni przekroju poprzecznego razy wytrzymałaośc na zerwanie którą bierze się z tablic materiałowych, dla materiałów znanych, albo co napisałem wcześniej oznacza w badaniach laboratoryjnych dla materiałów nowych, których nikt wcześniej nie zbadał i nie znajdziesz ich wytrzymałości w tablicach siłą rzeczy.
co to jest Fm ?frontup5 pisze:skąd znaleźć Fm?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
No to teraz jasne. Fm w tym wzorze to jest właśnie ta siła, którą się uzyskuje w badaniach próbek, w badaniach laboratoryjnych wytrzymałości danego materiału.
np.:
np.:
dla podstawowych materiałów typu stale różnych rodzajów, inne metale, drewno- jak najbardziej. Przykłądowa dla stali: http://www.mechanik.edu.pl/projektowani ... alnych.pdffrontup5 pisze:A czy takie tablice materiałowe znajdę w internecie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
pabloid mam prośbę czy mozesz i przykladowo rozpisac jak mam paliczyc to dla preta stalowego? wrzucam rysunek tego preta
[ Dodano: 2012-12-12, 19:54 ]
no rozumiem, to niech bedzie przykladowa stal z tego linku co wyslales bo to mam porownac wytrzymalosc stali z wlóknem weglowym w swojej pracy
[ Dodano: 2012-12-12, 19:56 ]

[ Dodano: 2012-12-12, 19:54 ]
no rozumiem, to niech bedzie przykladowa stal z tego linku co wyslales bo to mam porownac wytrzymalosc stali z wlóknem weglowym w swojej pracy
[ Dodano: 2012-12-12, 19:56 ]