jak obliczyć potrzebny frez do danego koła zębatego?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
jak obliczyć potrzebny frez do danego koła zębatego?
Witam, mam do zrobienia koło zębate o nieznanym module, średnica 65mm 10T. Posługując się wzorem m=śr.zew/T+2 wychodzi 5,41
zamówiłem frez o module 5,5 nr 1 ale o ile przy wierzchołkach zębów frez by pasował tak przy dnie wyrębu wierzchołek frezu jest za gruby przykładając do ori zębatki. Jeśli macie jakieś sugestie co do wzoru czy obliczeń to prosze o pomoc.
zamówiłem frez o module 5,5 nr 1 ale o ile przy wierzchołkach zębów frez by pasował tak przy dnie wyrębu wierzchołek frezu jest za gruby przykładając do ori zębatki. Jeśli macie jakieś sugestie co do wzoru czy obliczeń to prosze o pomoc.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Re: jak obliczyć potrzebny frez do danego koła zębatego?
jakaś półoś od john deere nie znam rocznika
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
NiccoMartin pisze: o ile przy wierzchołkach zębów frez by pasował tak przy dnie wyrębu wierzchołek frezu jest za gruby przykładając do ori zębatki
Jeżeli wysokość zęba się zgadza to prawdopodobnie powinien być numer freza inny niż 1. W pracy miałem tabelę doboru numeru freza w zależności od ilości zębów. Jeżeli ją znajdę to jutro napiszę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W sensie chodziło bardzie o to czy to przed 1 czy 2 wojną światową...
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pewnie kąt nacisku inny niż 20'
Nie sądzę abyś dostał gdzieś frez. Poza tym koło ma ilość zębów poniżej granicznej i musi być podcięte.
Nie sądzę abyś dostał gdzieś frez. Poza tym koło ma ilość zębów poniżej granicznej i musi być podcięte.
-
- Posty w temacie: 1
W tych sprzętach jest wszystko w calach ,koła śruby i nakrętki dorabiałem kiedyś śruby bo w serwisie za śrubkę wołali 120 pln za szt .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Sprawdziłem w mojej tabeli frez nr 1 to ilość zębów 12 -13. Jest tak jak pisze Kamar. Dodatkowo problem zwiększa ujemna korekcja. Jeżeli wykonasz koło tym frezem to będzie się zazębiało z drugim ale zęby u podstawy będą cieńsze a przez to słabsze.
-
jak masz gdzieś w okolicy zakład posiadający duży zestaw frezów modułowych, to można coś dobrać przez dopasowanie. Najprawdopodobniej może to być coś z modułu mniejszego (5) bo większe będzie wyraźniej podcinać zarys.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!