Jak oblicza sie przełożenie w kołach zębatych?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak oblicza sie przełożenie w kołach zębatych?
Witam
Jest jakis wzór na obliczenie przełożenia w kołach zębatych (takie na paski zębate) czy wystarczy stosunek ilosci zębów na jednym kole do drugiego?
Jest jakis wzór na obliczenie przełożenia w kołach zębatych (takie na paski zębate) czy wystarczy stosunek ilosci zębów na jednym kole do drugiego?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Jak oblicza sie przełożenie w kołach zębatych?
i=Z2/Z1, sam sobie odpowiedziałes na postawione pytaniemorswin pisze:Witam

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
a jak wygląda sprawa przekładni na samych kołach zębatych.
jest to również stosunek z1/z2?
Czy przy takim wypadku otwory pod osie kół będą liczone jako suma średnic podziałowych koła?
Jestem jak narazie laikiem w konstrukcjach mechanicznym a chcę zbudować amatorską mini-tokarkę konwencjonalną.
Przekładnię chcę zastosować w celu mniejszenia przekładni między pokrętłem przesuwu wzdłużnego a listwą zębatą.
Mam również jeszcze jedno pytanie: Jaki będzie wzór na drogę jaką pokona suport po jednym obrocie pokrętłem (jak mnarazie znalazłem tylko wzór uwzględniający prędkość obrotową).
pozdrawiam
jest to również stosunek z1/z2?
Czy przy takim wypadku otwory pod osie kół będą liczone jako suma średnic podziałowych koła?
Jestem jak narazie laikiem w konstrukcjach mechanicznym a chcę zbudować amatorską mini-tokarkę konwencjonalną.
Przekładnię chcę zastosować w celu mniejszenia przekładni między pokrętłem przesuwu wzdłużnego a listwą zębatą.
Mam również jeszcze jedno pytanie: Jaki będzie wzór na drogę jaką pokona suport po jednym obrocie pokrętłem (jak mnarazie znalazłem tylko wzór uwzględniający prędkość obrotową).
pozdrawiam
-
Tak to jest własnie z przekładniami, nie chce być inaczej.jest to również stosunek z1/z2?
Masz zapewne na myśli odległość między osiami kół? Wtedy trzeba dodać do siebie promienie obu kół a wtedy to już nie będzie suma średnic tylko jej połowa. Postaw dwa kubki koło siebie tak żeby się stykały, zmierz ich średnice a następnie odległość między ich środkami, sam zobaczysz.maniek84 pisze:otwory pod osie kół będą liczone jako suma średnic podziałowych koła?
A jeśli chodzi o to przesunięcie. Suport przesunie się o tyle, ile razy koło zazębiające się z listwą zębatą odłoży na niej swój obwód na średnicy podziałowej. Średnica podziałowa to iloczyn m*z, m-moduł, z - ilość zębów. Wzór na przełożenie masz wyżej podany.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam mam takie zadanie i nie mogę sobie z nim poradzić
Oblicz połączenie dwóch blach o grubości 20mm i szerokości 100mm trzema nitami o średnicy 20 mm obciążoną siłą rozciągającą 60 kN, jeżeli naprężenie dopuszczalne na ścinanie dla nitu wynosi 95 MPa. Osłabianie blach otworami pomijamy.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Oblicz połączenie dwóch blach o grubości 20mm i szerokości 100mm trzema nitami o średnicy 20 mm obciążoną siłą rozciągającą 60 kN, jeżeli naprężenie dopuszczalne na ścinanie dla nitu wynosi 95 MPa. Osłabianie blach otworami pomijamy.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
-
problem polega na tym iż osoby takie jak Ty oczekują pomocy po czym gdy już zadanie zaliczą nie wklejają na forum jak prawidłowo wykonać rys,obliczenia ,zadania itp. https://www.cnc.info.pl/topics108/proje ... nie+nitowe jak by w naszej wyszukiwarce wpisać połączenia nitowe to wyskoczy kilka pozycji ale niestety pisać zapewne nie warto bo osoby z pomocy skorzystały i znikły z forum
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos