Jak nóż tokarski do przecinania - przecinak
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak nóż tokarski do przecinania - przecinak
Witam
Noszę się z zamiarem zakupu noża tokarskiego do przecinania - przecinaka.
Chciałbym kupić oprawkę na płytki , ale nie wiem czy jak kupię oprawkę firmy Kennametal np o numerze: A2BNSN26J02 , to czy płytki innych firm będą do niej też pasowały (myślę o jakiś tańszych płytkach). Poniżej oprawki o jakich piszę.
Jakich wy używacie oprawek do przecinaków, chodzi mi raczej o użytek domowy, a nie o seryjną produkcję
Noszę się z zamiarem zakupu noża tokarskiego do przecinania - przecinaka.
Chciałbym kupić oprawkę na płytki , ale nie wiem czy jak kupię oprawkę firmy Kennametal np o numerze: A2BNSN26J02 , to czy płytki innych firm będą do niej też pasowały (myślę o jakiś tańszych płytkach). Poniżej oprawki o jakich piszę.
Jakich wy używacie oprawek do przecinaków, chodzi mi raczej o użytek domowy, a nie o seryjną produkcję
- Załączniki
-
- 1.jpg (63.12 KiB) Przejrzano 4535 razy
-
- 2.jpg (60.71 KiB) Przejrzano 4555 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Polecam poszukać np na allegro wyrobów firmy ISCAR - w przecinaniu są naprawdę dobre.
Listwy mają minus że można nimi jedynie ciąć , a nożem np typu GHGR można również toczyć wzdłużnie.
Pozdrawiam
Polecam poszukać np na allegro wyrobów firmy ISCAR - w przecinaniu są naprawdę dobre.
Listwy mają minus że można nimi jedynie ciąć , a nożem np typu GHGR można również toczyć wzdłużnie.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
to toczenie to o kand d...y można rozbić, wg mnie płytka do rowkowania lub przecinania nadaje się jedynie do tego, już widziałem dziesiątki załatwionych noży przez takie toczenie wzdłużne.paulg pisze:a nożem np typu GHGR można również toczyć wzdłużnie.
kris79, oprawki do przecinaków to wymysł każdego producenta z osobna i niestety płytki innego nie będą pasowały, musisz dobierać oprawkę i płytki jednego producenta.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dzięki za cenne informacje. Zastanawiałem się też nad kupnem stalki 3mm do przecinania, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej zeszlifowanej na całej długości pod kątem, żeby wystarczyło tylko naostrzyć kąt przyłożenia, bo ostrzenie narazie nie za bardzo mi idzie.
Chciałem kupić listwę zamiast noża do przecinania ponieważ jeśli będę potrzebował przeciąć coś grubszego, to nożm nie wejdę tak głęboko, a listwę mogę wysunąć zawsze.
Chciałem kupić listwę zamiast noża do przecinania ponieważ jeśli będę potrzebował przeciąć coś grubszego, to nożm nie wejdę tak głęboko, a listwę mogę wysunąć zawsze.
-
jeśli chcesz kupić w miarę tanio to poszukaj listwy baildonit, nie są może rewelacyjne ale dają radę i są zdecydowanie tańsze.
-
wiem, ze sa... Ale ile takiego toczenia wytrzyma oprawka?BYDGOST pisze:Są już płytki do przecinaków, którymi można toczyć także wzdłużnie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Witam
jeśli to listwa na płytki dwuostrzowe to pewnie będa pasowały płytki Kemmera którego to mam przyjemność również reprezentować. Na własne oczy widziałem gdzie są produkowane noże dla Keny (a przynajmniej były), a w kwestii ceny... no cóż
Jestem z Poznania -możemy spróbować coś podpasować.
Co do wytrzymałości oprawki przy toczeniu wzdłużnym- jest uzależniona od materiału obrabianego, łamacza i naddatku, może wytrzymać naprawdę długo co nie znaczy że kolega może mieć inne doświadczenie.
jeśli to listwa na płytki dwuostrzowe to pewnie będa pasowały płytki Kemmera którego to mam przyjemność również reprezentować. Na własne oczy widziałem gdzie są produkowane noże dla Keny (a przynajmniej były), a w kwestii ceny... no cóż

Jestem z Poznania -możemy spróbować coś podpasować.
Co do wytrzymałości oprawki przy toczeniu wzdłużnym- jest uzależniona od materiału obrabianego, łamacza i naddatku, może wytrzymać naprawdę długo co nie znaczy że kolega może mieć inne doświadczenie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
No tak, tylko pytanie o sens toczenia wzdłużnego. Moim zdaniem szkoda tak drogiego noża przecinaka do takich celów. Sam mam taki kennametall. Zwykłe noże oprawkowe lepiej i taniej się stosuje.
Pozdrawiam
Wiesiek
Pozdrawiam
Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek