Jak i czym zaostrzyć drewniany palik ???
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jak i czym zaostrzyć drewniany palik ???
Witam Wszystkich
Mam taki oto problem, a mianowicie chodzi mi czym/jak zaostrzyć drewniany palik np. 3x3 cm. Musi być z 4 stron, na okrągło. Czy jest jakaś maszyna lub frez do takiego ostrzenia "na ołówek", chodzi mi o zrobienie palików geodezyjnych.
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam
Mam taki oto problem, a mianowicie chodzi mi czym/jak zaostrzyć drewniany palik np. 3x3 cm. Musi być z 4 stron, na okrągło. Czy jest jakaś maszyna lub frez do takiego ostrzenia "na ołówek", chodzi mi o zrobienie palików geodezyjnych.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
witam
ja bym próbował na drążkarce z wyłączonym posuwem wzdłużnym ...
prościej na szlifierce tarczowej dziwne pytanie zazwyczaj geodeci biorą 1 metrowe łaty 4 x 6 cm ostrzą siekierką na pieńku i wbijają w ziemie gdzie im pasuje potem nanoszą wysokości ...
ja bym próbował na drążkarce z wyłączonym posuwem wzdłużnym ...
prościej na szlifierce tarczowej dziwne pytanie zazwyczaj geodeci biorą 1 metrowe łaty 4 x 6 cm ostrzą siekierką na pieńku i wbijają w ziemie gdzie im pasuje potem nanoszą wysokości ...

Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam.

A tak całkiem na serio, to temperówka do warzyw powinna sobie spokojnie poradzic.
https://www.google.pl/search?q=temper%C ... 63&bih=580
A jeżeli chodzi o mechanizację, to zwykła szlifierka kątowa mocowana w imadle, lub statywie z gumową tarczą i papierem ściernym o gradacji 40...60.
Gorąco polecam, bezproblemowo i szybko zaostrzysz sobie setki takich patyczków.
djblack21 pisze:czym/jak zaostrzyć drewniany palik np. 3x3 cm. ...., na okrągło

A tak całkiem na serio, to temperówka do warzyw powinna sobie spokojnie poradzic.
https://www.google.pl/search?q=temper%C ... 63&bih=580
A jeżeli chodzi o mechanizację, to zwykła szlifierka kątowa mocowana w imadle, lub statywie z gumową tarczą i papierem ściernym o gradacji 40...60.
Gorąco polecam, bezproblemowo i szybko zaostrzysz sobie setki takich patyczków.
Pozdrawiam Sławek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jak i czym zaostrzyć drewniany palik ???
Tak jest specjalna głowica którą można założyć nawet na zwykła wiertarkę.djblack21 pisze:Witam Wszystkich
Kilkulatek świetnie radzi sobie z obsługa więc nie powinno być problemu....... poza tym że zapomniałem oryginalnej angielskiej nazwy.
[ Dodano: 2013-04-06, 22:38 ]

Tenon Cutter
[ Dodano: 2013-04-06, 22:39 ]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Nie wiem, czy to nie będzie za bardzo pachciarskie na forum CNC, ale zrobienie "temperówki" do każdego rozmiaru kołków jest bardzo proste;
http://woodgears.ca/dowel/making.html
To jest akurat do robienia kołków, ale jak chce się zaostrzyć w szpic, to wystarczy zmienić kąt.
Ostrze może być z dłuta 50mm, a jak to za mało, to wystarczy naostrzyć kawałek pióra resorowego.
Wiem, że prymitywne, ale działa i nic nie kosztuje.
http://woodgears.ca/dowel/making.html
To jest akurat do robienia kołków, ale jak chce się zaostrzyć w szpic, to wystarczy zmienić kąt.
Ostrze może być z dłuta 50mm, a jak to za mało, to wystarczy naostrzyć kawałek pióra resorowego.
Wiem, że prymitywne, ale działa i nic nie kosztuje.