jak dobrac kompresor do przecinarki plazmowej
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
jak dobrac kompresor do przecinarki plazmowej
cześć koledzy mam przecinarkę plazmową która tnie materiał o grubości 8mm - 12mm max znamionowe zasilanie powietrzem 100 l/min 3-4bar jaki byłby najlepszy kompresor do niej biorąc pod uwagę że będzie pracować w urządzeniu cnc , powiem szczerze że chciałem 50L ale nie mam pojęcia czy wystarczy , bardzo proszę was o pomoc i rade
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Wystarczy. Ja przy cięciu ręcznym agregatem plazmowym 120A używam takiego samego i bez problemu daje radę. Ostatnio przecinałem heby 500mm o grubości ścianki 20mm i płynnie to szło.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
teoretycznie 50l wystarczy. Ale jak będziesz ciąć długie odcinki to i częściej będzie Ci się właczać kompresor , szybciej się zużywając i pompując olej do instalacji.
Jak Cię stać to to może lepiej wiekszy.
12mm to kawał blachy.
Sprawdź jakie ma zapotrzebowanie plasma. Jak takie co podajesz , czyli 100l na minutę to 50l będzie często się właczać
Jak Cię stać to to może lepiej wiekszy.
12mm to kawał blachy.
Sprawdź jakie ma zapotrzebowanie plasma. Jak takie co podajesz , czyli 100l na minutę to 50l będzie często się właczać
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
tzn plazma takie grubości tnie ja będę ciąć mniejsze 5-6 mm max , czytałem o tym kompresorze który chce kupić i pisze że daje na wyjściu 130L/min a inny model 176l/min , obydwa te kompresorki to 50 L, chodzi też o kewstie finansowe 50 mam już za 500zł a na 100 L musze wydać 1400 zl , co bys powiedział o tych 50 o których pisze wyżej
-
- Kontakt:
tak jak pisałem wyżej ... pójdzie , ale będzie zasuwać co chwile.
Ale , możesz zrobić tak że podniesiesz ciśnienie na 8bar i na wyjściu odwadniacz plus reduktor.
Po za tym ... jak nie ma kasy na 100l a musisz ciąć to i tak kupisz 50l
Na 25l też potniesz .... ja ciąłem z przymusu na powietrzu z koła ciężarówki. I szło jak masło
Ale , możesz zrobić tak że podniesiesz ciśnienie na 8bar i na wyjściu odwadniacz plus reduktor.
Po za tym ... jak nie ma kasy na 100l a musisz ciąć to i tak kupisz 50l
Na 25l też potniesz .... ja ciąłem z przymusu na powietrzu z koła ciężarówki. I szło jak masło

-
- Kontakt:
a kup se chłopie dętkę z traktora i będzie git
a tak serio ...
100l było by już OK. Ale jak mało kasy to będziesz musiał się i 50l zadowolić. Tylko będzie ona dość często „piłować” … co po pewnym czasie stanie się być może kosztowne.
jest jeszcze jedno rozwiązanie ... rodzina chińczyków z pompkami i jadą z koksem ...

a tak serio ...
100l było by już OK. Ale jak mało kasy to będziesz musiał się i 50l zadowolić. Tylko będzie ona dość często „piłować” … co po pewnym czasie stanie się być może kosztowne.
jest jeszcze jedno rozwiązanie ... rodzina chińczyków z pompkami i jadą z koksem ...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
A ja durny hyperterma karmie bezolejowym 163l sam sobie od geby odejmujac przy cieciu recznym. A jak jest na miejscu przemyslowy to mu powietrze przez stacje filtrujaca zadaje.
Zartujecie z tymi sprezarkami olejowymi bez stacji do zasilania plazmy, prawda?
Wiecie co ten olej robi z przecinarka, koncowka, i samym materialem?
Moze od razu koksem podsypac i podpalic?
bumeluję
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A co to jest stacja do zasilania plazmy? Stacja filtrująca?vv3k70r pisze:A ja durny hyperterma karmie bezolejowym 163l sam sobie od geby odejmujac przy cieciu recznym. A jak jest na miejscu przemyslowy to mu powietrze przez stacje filtrujaca zadaje.

U mnie sprężone powietrze przechodzi przez osuszacz i 5 filtrów