jak centrowac uchwyt tokarski ?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
jak centrowac uchwyt tokarski ?
Znalazlem cos takiego
Mi sie niestety nie przydalo bo po dokreceniu tarczy zabierakowej nie mam dostepu do srub uchwytu, ktos wie jak wycentrowac w takim ukladzie ? Tokarka TSB-16
Mi sie niestety nie przydalo bo po dokreceniu tarczy zabierakowej nie mam dostepu do srub uchwytu, ktos wie jak wycentrowac w takim ukladzie ? Tokarka TSB-16
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Moim zdaniem ten gość tylko się bawił a nie centrował , pomijam że nie używał do tego trzpienia tylko wiertła , to i tak po rzekomym centrowaniu dociągał mocno śruby. Tarcza zabierakowa jest szlifowana uchwyt też i obie te części powinny pasować do siebie .Tarcza jeszcze ma zamek w którym uchwyt się centruję .Ja nie widzę potrzeby aby tak się bawić.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
A prawidlowo jak sie powinno centrowac ? Ja mam trzpien, ale od wchodzi w koncowke wrzeciona i nim sprawdze co najwyzej bicie wrzeciona, co i tak juz zrobilem, zdjecia w galeri, bicie minimalne, 0,01mm. Czy moge taki trzpien wlozyc w uchwyt ? Bo on jest na stozku i nie wiem czy czegos nie pokanceruje czy cos i nie bedzie pozniej do stozka we wrzecionie pasowac dobrze
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
To nie jest centrowanie, tylko przekoszenie uchwytu. Po takim centrowaniu uchwytu czujnik zegarowy pokazywał zero przy szczękach uchwytu. Jaką odchyłkę wskaże czujnik na trzpieniu kontrolnym w odległości 100 mm od uchwytu? Jak to się ma do planowania krążka o dużej średnicy (rownoległość płaszczyzn)?
Darol, nic nie pokancerujesz zamocuj trzpień odwrotnie za część cylindryczną. Trzpień jest hartowany i nic mu się nie stanie.
Darol, nic nie pokancerujesz zamocuj trzpień odwrotnie za część cylindryczną. Trzpień jest hartowany i nic mu się nie stanie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Aby uchwyt mozna bylo przecentrowac to zabierak musi miec luz a do kolegi Frantza 0.02 na zslifierce to tak jak 0.1 na tokarce .Na zslifierkach uzywa sie pasametrow ktore maja dzialke elementarna 0.002,wiem ze temperatura jest problemem ale duzo zalezy od ksztaltu .
[ Dodano: 2008-08-14, 21:15 ]
A tak jeszcze jesli chodzi o centrowanie bardzo czesto uzywam na tokarce tzw. planzsajby nie widze zadnego problemu wycentrowac przedmiot ponizej 0.01 zeby tylko powierzchnia byla na tyle dokladna i czujnik nie wariowal
[ Dodano: 2008-08-14, 21:15 ]
A tak jeszcze jesli chodzi o centrowanie bardzo czesto uzywam na tokarce tzw. planzsajby nie widze zadnego problemu wycentrowac przedmiot ponizej 0.01 zeby tylko powierzchnia byla na tyle dokladna i czujnik nie wariowal
-
No wiec idac za rada kolegi wlozylem trzpien w uchwyt choc nie byl z drugiej strony cylindryczny bo wlozylem ta strona ktora wczesniej wkladalem w koncowke wrzeciona i bilo tak ze nie trzeba bylo czujnika przykladac. Sam uchwyt zaraz za tarcza bil 7 setek. Dobrze ze kolega mrozanski powiedzial ze mam przylozyc czujnik do tarczy ale prostopadle(teraz to takie oczywiste) i niestety bilo i najprawdopodobniej musze przetoczyc tarcze ale nie wiem czy to trudna operacja i na co powinienem uwazac, zdjecia pomiarow i trzpienia wrzucilem w album, jak rowniez zdjecie tarczy i uchwytu bo szukalem tego zamka ale mam chyba za biedny model