Jafo Jarocin FWD32 - nie działają posuwy

nie działają posuwy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
robert88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Jafo Jarocin FWD32 - nie działają posuwy

Post napisał: robert88 » 02 sty 2024, 23:58

Witam wszystkich, szukam pomocy w temacie nie działających posuwów w mojej frezarce Jarocin FWD32. Temat świeży ponieważ posuwy przestały działać kilka dni temu. Sytuacja miała miejsce kiedy zjeżdżałem stołem w dół używając do tego przycisku służącego do impulsowania podczas zmiany biegów posuwu (nr.1 na zdjęciu). Od razu zaznaczę że wiedziałem że ten przycisk służy impulsowania podczas zmiany biegów. Mniej więcej w połowie drogi stół zatrzymał się ale silnik od posuwu i przekładnia nadal działała. Nie było żadnego niepokojącego dźwięku i stół po prostu się zatrzymał.
Po przełączeniu dźwigni nie działał żaden posuw. Mogłem włączyć posuwy normalne i przyśpieszone oraz zmieniać prędkości ale nie było przeniesienia napędu na poszczególne osie.
Dziś jeszcze raz sprawdziłem wszytko i zauważyłem że posuw zadziałał w przeciwną stronę do załączonej dźwigni przejazdu stołu prawo/lewo. Posuw zadziałał tylko kiedy włączyłem normalne posuwy i załączyłem na próbę przyśpieszony. Obroty wrzeciona też były w przeciwnym kierunku. Mogło się tak stać ponieważ nie sprawdziłem w którą stronę był przełącznik w rozdzielni na ścianie.
Następnie w rozdzielni na ścianie zmieniłem obroty tak jak powinno być co skutkuje tym że wrzeciono kręci się już w odpowiednią stronę. Po włączeniu normalnego posuwu nie ma przeniesienia napędu na oś X i Z a gdy przełączę dźwignie od osi Y to stół lekko się przesuwa ale tak jakby nie było wystarczająco mocy i mogę go zatrzymać rękoma.
Nie wiem czy przyczyną może być sprzęgło elektromagnetyczne czy coś innego. Sprawdzałem dziś wyjścia elektryczne do sprzęgła elektromagnetycznego i w szafie ale nie wiem jakie powinny być prawidłowe wartości. Wrzucam też zdjęcia kostki łączącej przewody do sprzęgła elektromagnetycznego i tu pytanie jak sprawdzić czy sprzęgło jest sprawne? Niestety nie posiadam schematu elektrycznego do tego modelu. Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie i pomóc?
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Mechanika”