Izometria prostokątna problem

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Rekrutator
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Izometria prostokątna problem

Post napisał: Rekrutator » 03 lis 2015, 23:24

Witam wszystkich. W tym roku rozpocząłem studia i mam przedmiot który nazywa się grafika inżynierska. Na pierwszych zajęciach każdy dostał po karteczce z dwoma rzutami jakiejś bryły i trzeba to przerysować z trzecim rzutem oraz narysować w izometrii prostokątnej. Pierwszy rysunek według niego miał odwrócone rzuty i źle narysowaną izometrię, na następny tydzień rzuty obróciłem tak jak chciał lecz izometria dalej jest źle. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak narysować izometrię prostokątną tak aby była dobrze i o co mniej więcej chodziło mojemu profesorowi w poprzednich rysunkach ponieważ na moje nieszczęście gość nie jest zbyt miły i rozmowny.
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Izometria prostokątna problem

Post napisał: peritus » 04 lis 2015, 07:19

Rekrutator pisze: Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak narysować izometrię prostokątną tak aby była dobrze
Poprawnie: rzut z prawego boku zamień miejscem na rzut boczny (jak to ma być w rzutowaniu europejskim).
Konsekwentnie zmienić układ bryły w izometrii (lewy ścięty narożnik "na dole") aby położenie odpowiadało rzutom.
Narysowałeś bryłę w izometrii a nie w izometrii prostokątnej( planometrycznej/wojskowej)!
Izometrie te posiadają różne kąty ułożenia osi!

Awatar użytkownika

ASOR
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ASOR » 04 lis 2015, 08:48

IMHO nie ma czegoś takiego jak izometria prostkątna. Izometria to rodzaj aksonometrii w której skrócenia w poszczególnych osiach są takie same. Jest rodzaj rzutu aksonometrycznego - dimetria prostokątna:

Obrazek

Dopytaj prowadzącego o co mu chodzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”