Witam,
co opisuje na rysunkach norma ISO 8015?
Pozdrawiam
ISo 8015
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 404
- Rejestracja: 09 paź 2012, 14:08
- Lokalizacja: PL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 5772
- Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
- Lokalizacja: Westfalia
ta norma mówi ci w zasadzie o tym, jak przyjmować tolerancje dla poszczególnych detali. Nazwali to "Geometryczna specyfikacja produktów", w skrócie GPS i jest to spis podstawowych zasad, jakie powinny obowiązywać. Oczywiście, jak we wszystkich zasadach tworzonych przez Brukselę jest tam sporo oczywistej oczywistości (zasada przecinku, która mówi, że ±0.2 to to samo, co ±0.200, czyli że ilość zer po przecinku nie stanowi o dokładności, czy zasada kontroli funkcji, określająca, że określenie przedmiotu obrabianego jest zakończone, gdy wszystkie z planowanych funkcji pracy są opisane i są kontrolowane przez specyfikacje GPS. Dlatego skupiamy się na funkcjonalności, a nie - jak to często bywa - dla wykonywalności i mierzalności. Po polsku to będzie, że podajesz wymiar i odchyłki związane z funkcjonalnością urządzenia, a nie z tym, jak się to będzie mierzyć, czy żeby ułatwić operatorowi obrabiarki robotę (nie przeliczasz np. zawieszeń promieni). Ogólnie najważniejsza zasada - wszystko toleruje się oddzielnie, oddzielnie kształt, oddzielnie wymiary, oddzielnie powierzchnię. to jest ta zasada niezależności.
Masło maślane - raczej próba usystematyzowania naukowego tego, co i tak się stosowało, bo było zgodne ze zdrowym rozsądkiem. Oczywiście zasady na rysunkach stosować trzeba, ale mnie się wydaje, że raczej każdy i tak je stosuje automatycznie i jeśli toleruje np. średnice, to wie, że bicie czy powierzchnię musi stolerować oddzielnie.
Masło maślane - raczej próba usystematyzowania naukowego tego, co i tak się stosowało, bo było zgodne ze zdrowym rozsądkiem. Oczywiście zasady na rysunkach stosować trzeba, ale mnie się wydaje, że raczej każdy i tak je stosuje automatycznie i jeśli toleruje np. średnice, to wie, że bicie czy powierzchnię musi stolerować oddzielnie.