Na wstępie powiem, że forum przeglądam od dłuższego czasu, a dziś postanowiłem się zarejestrować (holender, kolejne hasło do zapamiętania

Pracuje w firmie która zajmuje się remontami pojazdów szynowych, czasem drobnymi modernizacjami.
Do tej pory używaliśmy programu AutoCAD LT, ale tylko do rysunków płaskich. Rysowanie 3D w AC jest możliwe, ale wydaje się dosyć trudne. Ciężko wykonać rysunki o bardziej złożonej strukturze, chyba nie da się tworzyć złożeń z nadawaniem więzów.
Myślimy nad zakupem programu w którym można było by projektować w 3D.
Główne cechy jakie chciałbym żeby program posiadał to:
-intuicyjne menu, dobrze było by gdyby interfejs był w języku polskim,
-przyzwoita cena, wsparcie techniczne i możliwości jakiegoś szkolenie by umieć to obsługiwać,
-możliwość tworzenia dokumentacji 2D z utworzonych elementów 3D
-możliwość łatwego tworzenia złożeń z wcześniej narysowanych pojedyńczych elementów,
- jakaś prezentacja w formie filmiku czy zdjęć trójwymiarowego obiektu...
-może jakaś mała aplikacja MES by sprawdzić czy konstrukcja nie runie w dół pod ciężarem, ale niezbyt rozbudowana wersja, bo nie na tym mamy się skupić. Nie projektujemy samolotów, więc kilka kg więcej nas nie zabije, i nie trzeba elementów aż tak optymalizować.
obecnie nie mamy maszyn cnc, więc nie ma potrzeby by program obsługiwał jakieś urządzenia zewnętrzne, właściwie to potrzebujemy ładnej prezentacji stworzonych elementów, tak by można było pokazać klientowi np nową deskę rozdzielczą, rozmieszczenie przycisków itp. tak by można to było obejrzeć z każdej strony, zaprojektowanie jakiejś ramy pod wagon z ceowników itp. oraz łatwiejszego projektowania, bo jednak jakoś w tych 3 wymiarach łatwiej to sobie wyobrazić niż na rys płaskim.
Myślimy nad programami:
-Autodesk Inwentor (auć jaki drogi)
-SolidWorks
-SolidEdge
Co wy byście polecili z tych programów na podstawie ww wymagań? a może jeszcze coś innego polecacie? są jakieś mniej znane darmowe wersje?
Wiadomo, że są jeszcze unigraphics, Catia, ProEnginner, ale wydaje mi się, że te programy (choć nie miałem z nimi styczności) były by aż za dobre do tych wymagań.
pozdrawiam