Inventor a frezarka CNC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Inventor a frezarka CNC
Witam.
Planuję zakup frezarki CNC.
Docelowo chciałbym eksportować Inventorowe bryły (pliki .ipt) do obrabiarki, zamiast programować je od zera w Shopmill (Sinumerik).
Mógłby mi ktoś opisać łopatologicznie, jakiego oprogramowania mi potrzeba
i jak to się robi ?
Domyślam się że potrzany jest jakiś CAM.
Proszę też o wskazówki odnośnie wyboru systemu sterowania w obrabiarce - mam do wyboru Fanuc 0i, lub Sinumerik 828D.
Planuję zakup frezarki CNC.
Docelowo chciałbym eksportować Inventorowe bryły (pliki .ipt) do obrabiarki, zamiast programować je od zera w Shopmill (Sinumerik).
Mógłby mi ktoś opisać łopatologicznie, jakiego oprogramowania mi potrzeba
i jak to się robi ?
Domyślam się że potrzany jest jakiś CAM.
Proszę też o wskazówki odnośnie wyboru systemu sterowania w obrabiarce - mam do wyboru Fanuc 0i, lub Sinumerik 828D.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Dokładnie tak, potrzebny ci Cam z postprocesorem do konkretnej frezarki. 95% programów zrobionych w Camie to G-kody ISO, które to G-kody są obsługiwane przez wszystkie rodzaje sterowań ( z pomijalnymi wyjątkami), czyli z punktu wyboru Cama, nie ma znaczenia czy frezarka będzie miała sterowanie Siemensa (Sinumerik) czy Fanuca. Ważne, żeby tobie pasowało sterowanie i Cam, a do Cama był dostępny postprocesor na twoją frezarkę.Domyślam się że potrzany jest jakiś CAM.
Wybór Cama : zależy co zamierzasz obrabiać, do form tanie/darmowe Camy mogą nie wystarczyć lub być po prostu kłopotliwe i niewygodne w użyciu.
-
Zamierzam obrabiać proste i średnio skomplikowane detale maszyn.Majster70 pisze:Dokładnie tak, potrzebny ci Cam z postprocesorem do konkretnej frezarki. 95% programów zrobionych w Camie to G-kody ISO, które to G-kody są obsługiwane przez wszystkie rodzaje sterowań ( z pomijalnymi wyjątkami), czyli z punktu wyboru Cama, nie ma znaczenia czy frezarka będzie miała sterowanie Siemensa (Sinumerik) czy Fanuca. Ważne, żeby tobie pasowało sterowanie i Cam, a do Cama był dostępny postprocesor na twoją frezarkę.Domyślam się że potrzany jest jakiś CAM.
Wybór Cama : zależy co zamierzasz obrabiać, do form tanie/darmowe Camy mogą nie wystarczyć lub być po prostu kłopotliwe i niewygodne w użyciu.
Raczej nie będę bawił się w obróbkę form.
Bardzie skomplikowane dtale wyglądałyby mnie więcej tak:

Czy dobrze myślę że proste detale łątwiej będzie zaprogramować bezpośrednio na obrabiarce niż bawić się CAM'em ?
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Ja to robię tak - dotyczy tokarki - że z cam'a korzystam np. do skomplikowanych konturów, etc. Nawet toczenie zgrubne piszę z palca.
Każdy robi to inaczej - każdemu inaczej to pasuje.
Pozdro ...
To zależy co "lepiej" opanujesz. Klepanie z pulpitu czy klepanie na klawiaturze.Czy dobrze myślę że proste detale łątwiej będzie zaprogramować bezpośrednio na obrabiarce niż bawić się CAM'em ?
Ja to robię tak - dotyczy tokarki - że z cam'a korzystam np. do skomplikowanych konturów, etc. Nawet toczenie zgrubne piszę z palca.
Każdy robi to inaczej - każdemu inaczej to pasuje.
Pozdro ...
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Do takich detali, gdzie właściwie masz 2,5D, to mi w zupełności pasuje www.sheetcam.com . Mam kilka "mądrzeszych" softów, ale ten jest zwyczajnie wygodny. Odnośnie importu dxf'a wprost do maszyny, to było kiedyś coś takiego, ale bardzo archaiczne i nawet nie pamiętam nazwy.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
zobacz to: Inventor HSM Express - bezpłatny 2.5 osi CAM dla Inventora
http://cam.autodesk.com/get-inventor-hsm-express/
https://www.youtube.com/results?search_ ... s+inventor
-
Patrzyłem na to. Wszystko fajnie, tylko że to jest nakładka na Inventora 2015.TJarmuszczak pisze:zobacz to: Inventor HSM Express - bezpłatny 2.5 osi CAM dla Inventora
A ja mam licencję na 2012.
I druga sprawa - czym się różni wersja dla 2,5 osi o wersji na 3 osie ?
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Twoje detale da się zaprogramować z pulpitu obrabiarki, ale z Cama może być wygodniej i da się szybciej programować, zwłaszcza jam masz zamodelowane bryły/powierzchnie w Cadzie 3D.
Cam 2,5D od 3D różni się brakiem niektórych obróbek które są wywalone z programu, w uproszczeniu te obróbki wymagają płynnego sterowania 3-ma osiami obrabiarki jednocześnie. Cam 2,5D to taka handlowa nazwa okrojonego Cama na 3-osie. Różne firmy różnie podchodzą do różnych wersji, funkcjonalności , czy jak to tam zwać. Najczęściej można je później dokupić za dodatkową kaskę, jeśli okazałyby się potrzebne. W pokazanych detalach 2,5D wystarczy. Dla ciebie najbardziej istotne jest, cobyś dostał razem z Camem niezawodny postprocesor do swojej frezarki, na to zwróć uwagę.
Co do importowania plików dxf/dwg w sterowaniach do obróbki skrawaniem to rzadkość, czasami spotyka się to w tokarkach. Za to jest to bardzo powszechne w laserach, waterjetach itp.
Cam 2,5D od 3D różni się brakiem niektórych obróbek które są wywalone z programu, w uproszczeniu te obróbki wymagają płynnego sterowania 3-ma osiami obrabiarki jednocześnie. Cam 2,5D to taka handlowa nazwa okrojonego Cama na 3-osie. Różne firmy różnie podchodzą do różnych wersji, funkcjonalności , czy jak to tam zwać. Najczęściej można je później dokupić za dodatkową kaskę, jeśli okazałyby się potrzebne. W pokazanych detalach 2,5D wystarczy. Dla ciebie najbardziej istotne jest, cobyś dostał razem z Camem niezawodny postprocesor do swojej frezarki, na to zwróć uwagę.
Co do importowania plików dxf/dwg w sterowaniach do obróbki skrawaniem to rzadkość, czasami spotyka się to w tokarkach. Za to jest to bardzo powszechne w laserach, waterjetach itp.