Witam koledzy, potrzebuję instrukcji do sterownika Delem ER70. Pracuję na takowej prasie firmy ermaksan i już mnie pracodawca męczy abym sobie zamawiał różnego rodzaju stemple i matryce do projektów a nie umiem nawet stempla napisać i matrycy. Jeżeli ktoś się dobrze zna lub ma instrukcje jak napisać w/w elementy w programie to proszę o pomoc.
Dziekuję bardzo z góry.
instrukcja do Delem ER70
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
witam
Podaj maila wyślę ci instrukcję, odbiega ona lekko od standardowego sterownika ER70, ale wystarczy, żeby się zorientować o co chodzi.
Zapraszam na
www.hizmet-serwis.pl
W zakładce kontakt znadziesz wszystkie moje dane.
Jeżeli będziesz przy maszynie mogę pomóc przez telefon.
Podaj maila wyślę ci instrukcję, odbiega ona lekko od standardowego sterownika ER70, ale wystarczy, żeby się zorientować o co chodzi.
Zapraszam na
www.hizmet-serwis.pl
W zakładce kontakt znadziesz wszystkie moje dane.
Jeżeli będziesz przy maszynie mogę pomóc przez telefon.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Sęk w tym, że właśnie nie :/ sam go muszę napisać w sterowniku i podać wszystkie wartości. Z matrycą to samo, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić. Wiem gdzie się znajduje dział programowania i wszystko ale z napisaniem go mam problem co i jak obliczać.
Co do stempli promieniowych napisać się nie da, jedynie opisać go w formie łuku lecz wieloma załamaniami. Np. Pisząc łuk o promieniu 50mm musiałbym napisać go w formie kilku kresek łamanych po 170stopni (mniej wiecej) aż wyjdzie mi promień.
Jeżeli coś źle opisuję to przepraszam, spowodowane jest to tym, że szybkie mniej więcej informację podał mi kiedyś serwisant i mogłem nie wszystko dokładnie zapamiętać.
Co do stempli promieniowych napisać się nie da, jedynie opisać go w formie łuku lecz wieloma załamaniami. Np. Pisząc łuk o promieniu 50mm musiałbym napisać go w formie kilku kresek łamanych po 170stopni (mniej wiecej) aż wyjdzie mi promień.
Jeżeli coś źle opisuję to przepraszam, spowodowane jest to tym, że szybkie mniej więcej informację podał mi kiedyś serwisant i mogłem nie wszystko dokładnie zapamiętać.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Kontakt:
Generalnie import zarysu narzędzia (w postaci dxf. itp.) do ER70 jest niemożliwy.
Programowanie stempli promieniowych jako zbioru prostych nie działa.
Niepamiętam jak się wpisuje promieniowe ale przy najbliższej okazji "obcowania" z ER70, sprawdzę i odpowiem. Napewno można używać stempli promieniowych w ER70 i z powodzeniem je zaprogramować.
Proszę o chwilę cierpliwości.
Programowanie stempli promieniowych jako zbioru prostych nie działa.
Niepamiętam jak się wpisuje promieniowe ale przy najbliższej okazji "obcowania" z ER70, sprawdzę i odpowiem. Napewno można używać stempli promieniowych w ER70 i z powodzeniem je zaprogramować.
Proszę o chwilę cierpliwości.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli chodzi o importowanie stempli i matryc z zewnętrznego nośnika (zazwyczaj tym nośnikiem jest dyskietka 1,44MB 3.5" lub pendrive USB), to istnieje taka możliwość w oprogramowaniu każdej krawędziarki CNC.
Co więcej, zazwyczaj w starszych maszynach plik narzędzi (stempla lub matrycy) ma inne rozszerzenie zamiast *.dxf.
Jeśli chodzi o stemple promieniowe, np. takie:

to można zaprogramować taki stempel w każdym sterowaniu, wystarczy w odpowiedniej pozycji podać promień gięcia takiego stempla.
W sterowaniu DELEM można w łatwy sposób zaprogramować stempel (w wersji DA58 jest taka możliwość) - wystarczy podać jego wysokość i promień gięcia, program sam dobierze resztę wymiarów; ewentualnie, jeśli coś się nie zgadza można każdy wymiar stempla poprawić bez przeszkód.
Miejsce wpisania promienia stempla (w funkcji programowania narzędzi) oznaczone jest literą "R" lub "r".
Co więcej, zazwyczaj w starszych maszynach plik narzędzi (stempla lub matrycy) ma inne rozszerzenie zamiast *.dxf.
Jeśli chodzi o stemple promieniowe, np. takie:

to można zaprogramować taki stempel w każdym sterowaniu, wystarczy w odpowiedniej pozycji podać promień gięcia takiego stempla.
W sterowaniu DELEM można w łatwy sposób zaprogramować stempel (w wersji DA58 jest taka możliwość) - wystarczy podać jego wysokość i promień gięcia, program sam dobierze resztę wymiarów; ewentualnie, jeśli coś się nie zgadza można każdy wymiar stempla poprawić bez przeszkód.
Miejsce wpisania promienia stempla (w funkcji programowania narzędzi) oznaczone jest literą "R" lub "r".