tuxcnc pisze: ↑12 wrz 2020, 20:05
No to moje gratulacje !
Jak można z dwóch gigabajtów zrobić osiem ?
A skąd wziąłeś takie dane, że z 2 GB zrobiłem 8?
2GB zajmuje system, bo? Bo tyle zajmuje. Nic go nie odchudzałem a nawet dorzuciłem Gparted i clonezilla.
Ok 5.7 GB zajmuje skompresowany obraz partycji systemu (xubuntu 18.04, jądro RT, linuxCNC i kilka doinstalowanych pakietów)
Tak więc:
2 GB + 5.7GB = 7.7GB
Gdzie tu z 2 GB zrobione 8???
Po pierwsze, powinieneś użyć tej samej wersji systemu dla live i docelowej instalacji, czyli 18.04.5 .
Powinienem, a nawet chciałem. Miałem gdzieś po drodze jakiś problem, zainstalowałem 20.04. Problem był gdzieś indziej ale system został. W tej sytuacji system live służy jedynie do uruchomienia kilku programów, parted, partclone, itd. Równie dobrze można zastąpić go innym leciutkim systemem.
Po drugie, można wypakować filesystem.squashfs na partycję docelową, a potem nadpisać tylko zmienionymi lub dodanymi plikami.
Jak uruchamiasz live, to filesystem.squashfs jest gdzieś zamontowany ro, ale teraz nie pamiętam gdzie a sprawdzać mi się
Można, pewnie wiele rzeczy można. Ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Już kiedyś pisałem, nie jestem informatykiem ani programistą. Linuxa znam tyle o ile i nie porywam się z motyką na słońce. Na własny użytek korzystam z gotowych narzędzi, Gparted-live, clonezilla-live i w parę minut mam backup zrobiony. Tutaj chciałem zrobić możliwość skopiowania obrazu systemu w sposób banalny, czyli dla osób którzy w sprawach linuxowo-systemowych orientują się jeszcze mniej niż ja. Odpalamy system, klikamy instalator i idziemy na kawę.
Dodane 16 minuty 59 sekundy:
Po pierwsze, powinieneś użyć tej samej wersji systemu dla live i docelowej instalacji, czyli 18.04.5 .
Po drugie, można wypakować filesystem.squashfs na partycję docelową, a potem nadpisać tylko zmienionymi lub dodanymi plikami.
Jeszcze mam pytanie.
Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?
Co jeśli będę instalował ten system za 2-5 lat, podczas instalacji pobrane zostaną aktualizacje (tak wiem, można je wyłączyć) albo zaraz po. Podmienione zostaną pliki/pakiety które już nie będą chciały współpracować z wypakowaną starą resztą?