Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?
Witam
Opisze może sytuacje w punktach, żeby było prościej się odnieść do tematu:
1) Jest stary blok mieszkalny z instalacją aluminiową 2-żyłową w mieszkaniach (prawdopodobnie u większości lokatorów jest taka).
2) Kilka lat temu spółdzielnia przeprowadziła remont instalacji na klatce schodowej i doprowadzone jest teraz odl liczników do rozdzielniu w mieszkaniach 5 przewodów miedzianych.
3) Z tych 5 tylko 2 są podpięte do rozdzielnicy (niebieski i czarny). Są to Faza i PEN na co wskazywał by punkt 4 i 5.
4) Blok jest zasilany ze stacji pracującej w układzie TN-C (dowiadywałem się niedawno u dostawcy energii).
5) Spółdzielnia raz do roku przysyła elektryka by sprawdził w każdym z mieszkań czy jest zerowanie w gniazdkach w łazience i w kuchni. Wymagają by było to zerowanie. Jeśli jest, elektryk wpisuje w papierach, że wszystko jest cacy i idzie dalej.
6) Chcę wymienić u siebie w mieszkaniu cała instalację na miedzianą 3-żyłową (3x2,5 na gniazdka i 3x1,5 na oświetlenie) . Przy okazji zrobię więcej wydzielonych obwodów z oddzielnymi bezpiecznikami itd. Obecnie łazienka i kuchnia mają po jednym swoim bezpieczniku, a światła i reszta gniazdek wisi na 3-cim wspólnym bezpieczniku.
7) I teraz najbardziej nurtujące mnie kwestia. Co zrobić z zerowaniem po położeniu tej nowej miedzianej instalacji 3-żyłowej?
a) Czy póki co żółtą żyłę olać całkowicie i zerować w każdym gniazdku indywidualnie PEN do bolca (tak jak jest to teraz zrobione
na tej starej aluminiowej instalacji)?
b) Czy też druga opcja: wywalić zerowanie z gniazdek, a w zamian popodpinać 3-cią (żółtą) żyłę w każdym z gniazdek do bolców i
doprowadzić do żółtej listwy zaciskowej w rozdzielnicy? A na koniec zrobić zerowanie już wspólne w rozdzielnicy listwy zaciskowej żółtej
z niebieską krótkim przewodem o grubości takiej jak kable idące od licznika do rozdzielnicy? Z tego co widze jest to 4mm2
Opisze może sytuacje w punktach, żeby było prościej się odnieść do tematu:
1) Jest stary blok mieszkalny z instalacją aluminiową 2-żyłową w mieszkaniach (prawdopodobnie u większości lokatorów jest taka).
2) Kilka lat temu spółdzielnia przeprowadziła remont instalacji na klatce schodowej i doprowadzone jest teraz odl liczników do rozdzielniu w mieszkaniach 5 przewodów miedzianych.
3) Z tych 5 tylko 2 są podpięte do rozdzielnicy (niebieski i czarny). Są to Faza i PEN na co wskazywał by punkt 4 i 5.
4) Blok jest zasilany ze stacji pracującej w układzie TN-C (dowiadywałem się niedawno u dostawcy energii).
5) Spółdzielnia raz do roku przysyła elektryka by sprawdził w każdym z mieszkań czy jest zerowanie w gniazdkach w łazience i w kuchni. Wymagają by było to zerowanie. Jeśli jest, elektryk wpisuje w papierach, że wszystko jest cacy i idzie dalej.
6) Chcę wymienić u siebie w mieszkaniu cała instalację na miedzianą 3-żyłową (3x2,5 na gniazdka i 3x1,5 na oświetlenie) . Przy okazji zrobię więcej wydzielonych obwodów z oddzielnymi bezpiecznikami itd. Obecnie łazienka i kuchnia mają po jednym swoim bezpieczniku, a światła i reszta gniazdek wisi na 3-cim wspólnym bezpieczniku.
7) I teraz najbardziej nurtujące mnie kwestia. Co zrobić z zerowaniem po położeniu tej nowej miedzianej instalacji 3-żyłowej?
a) Czy póki co żółtą żyłę olać całkowicie i zerować w każdym gniazdku indywidualnie PEN do bolca (tak jak jest to teraz zrobione
na tej starej aluminiowej instalacji)?
b) Czy też druga opcja: wywalić zerowanie z gniazdek, a w zamian popodpinać 3-cią (żółtą) żyłę w każdym z gniazdek do bolców i
doprowadzić do żółtej listwy zaciskowej w rozdzielnicy? A na koniec zrobić zerowanie już wspólne w rozdzielnicy listwy zaciskowej żółtej
z niebieską krótkim przewodem o grubości takiej jak kable idące od licznika do rozdzielnicy? Z tego co widze jest to 4mm2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?
Najlepsze rozwiązanie i poprawne - tak się powinno robić przy zerowaniu.waluś pisze: ↑14 paź 2019, 21:38Witam
.......

O0O0O0O0O0O0O0O0O
-
Re: Instalacja elektryczna 3 żyłowa - czy można zrobić zerowanie w rozdzielnicy?
Tak właśnie przeczuwałem, ale wolałem zasięgnąć porady. Na logikę nawet biorąc w razie czego łatwiej dojść, że coś nie gra, bo wystarczy zajrzeć do rozdzielnicy, a nie odkręcać gniazdka (czasem w trudno dostępnych miejscach).Darek05 pisze: ↑14 paź 2019, 21:50Najlepsze rozwiązanie i poprawne - tak się powinno robić przy zerowaniu.waluś pisze: ↑14 paź 2019, 21:38Witam
.......
A odnośnie szyn zaciskowych w rozdzielnicy jeszcze dopytam, rozumiem, że też nalezy będzie zastosować kolejność w myśl zasady najpierw chronimy a później zasilamy? Tzn. niebieski przewód PEN idący od licznika podpiąć należy najpierw do szyny żółtej (do której podpięte są wszystkie przewody idące do bolców)? A żółtą szynę dopiero potem zmostkować z niebieską szyną (do której podpięte są wszystkie niebieskie przewody PEN)? Tzn. w takim przypadku na odcinku od gniazdek do rozdzielnicy będzie to N a nie PEN bo w rozdzielnicy dokonaliśmy rozdziału. Dopiero od rozdzielnicy do licznika będzie to znów PEN. Dobrze rozumuje?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W starych instalacjach robilo sie jeszcze jeden myk tez kiedys poprawny. W rozdzielnicy laczysz faza-faza, n-n, a PEN zbierasz na listwie zaciskowej i pojedynczym przewodem zatynkowanym w scianie doprowadzasz np. do pionu instalacji grzewczej. Aczkolwiek nie wiem czy jest to poprawne politycznie wg. aktualnych norm 
Twoja wersja tez bedzie dzialac ale spotkalem sie kilka razy, ze przy polaczeniu PEN-N swiruja roznicowki jesli takowa chcesz zalozyc...

Twoja wersja tez bedzie dzialac ale spotkalem sie kilka razy, ze przy polaczeniu PEN-N swiruja roznicowki jesli takowa chcesz zalozyc...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A ja zalecam koniec porad i zatrudnić elektryka.
Nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy "pomagają" innym na forach w kwestii instalacji elektrycznych.
Prąd to nie jest gorący wiór, który może sparzyć. Wystarczy niewiele żeby wysłać siebie albo kogoś innego na tamtą stronę.
W tym przypadku jest o tyle dobrze, że można odnieść wrażenie, że autor wie o czym pisze ale może tylko się naczytał - nie wiadomo.
Nie rozumiem tych wszystkich ludzi, którzy "pomagają" innym na forach w kwestii instalacji elektrycznych.
Prąd to nie jest gorący wiór, który może sparzyć. Wystarczy niewiele żeby wysłać siebie albo kogoś innego na tamtą stronę.
W tym przypadku jest o tyle dobrze, że można odnieść wrażenie, że autor wie o czym pisze ale może tylko się naczytał - nie wiadomo.
czilałt...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Chroń cię Boże przed takim pomysłem !!!!Petroholic pisze: ↑15 paź 2019, 05:40W starych instalacjach robilo sie jeszcze jeden myk tez kiedys poprawny. W rozdzielnicy laczysz faza-faza, n-n, a PEN zbierasz na listwie zaciskowej i pojedynczym przewodem zatynkowanym w scianie doprowadzasz np. do pionu instalacji grzewczej. Aczkolwiek nie wiem czy jest to poprawne politycznie wg. aktualnych norm

O0O0O0O0O0O0O0O0O
-
- Posty w temacie: 1
Najlepiej działa gdy instalacja z rur z tworzyw sztucznych.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
Spokojnie, aż tak źle ze mną nie jest, rozumiem o czym tu rozmawiamy. Potrafię odróżnić poszczególne przewody w mojej instalacji, a i kiedy nie można złapać za przewód też wiemupanie pisze: ↑15 paź 2019, 07:04A ja zalecam koniec porad i zatrudnić elektryka.

- nie mam zamiaru samodzielnie montować różnicówki, zwłaszcza, że jest to dyskusyjne przy instalacji TN-C. Gdy zachce mi się różnicówki napewno poproszę elektryka z uprawnieniami o ekspertyzę.
- nie mam zamiaru podpinać jakiegokolwiek przewodu do grzejników czy rur.
Interesuje mnie na tę chwilę tylko kwestia zerowania gdy wymienie przewody na nowe 3 żyłowe i tyle. Jeśli ktoś jeszcze chciałby podzielić się jakąś uwagą czy przemyśleniami w tej kwestii bardzo proszę o kontynuacje wątku.
-
- Posty w temacie: 2
OK.
Jeśli wymieniasz przewody na nowe to zrób to jak bozia przykazała.
Jeśli energetyka doprowadziła do licznika N i PE oddzielnie to skorzystaj z tego i nie zeruj jeśli nie to zeruj na listwie w liczniku zawsze będzie można to łatwo przepiąć.
A jeśli chodzi o uziemienie jak napisał "Petroholic" do ogrzewania czy jeszcze lepiej rury wodociągowej to kiedyś to działało pod jednym warunkiem,

P.S. tak musiałem uziemić obudowy komputerów bo co chwilę mnie gryzły