Widziałem ze były tu już podobne dyskusje na ten temat, więc może komuś coś się przyda, fajnie by było jak bym komuś POMÓGŁ

Dnia 4 lutego zostało złożone zamówienie na jednym z chińskich serwisów internetowych, mój Tata zamawia w tym serwisie telefony komórkowe i mamy konto "GOLD" więc ma to zawsze jakieś tam znaczenie.
5 lutego została zweryfikowana wpłata a dnia 7 lutego paczka została przygotowana do wysyłki, został mi podany tracking z którego wynikało ze paczka została nadana do Czech,
Jeszcze w tym dniu dostałem informacje ze tracking jest błędny.
Dzień albo dwa polowałem na sprzedawce żeby to wyjaśnić. W końcu udało mi się go dorwać i przycisnąć trochę kulturalnie ale stanowczo. W rozmowie z nim powiedziałem ze wybrałem jego ofertę ponieważ liczyłem na profesjonale załatwienie sprawy a wrzeciono miało być próbką dla dużej firmy u nas w której jestem umówiony na prezentację. To zadziałało i paczka została wysłana DHL Express.
Dnia 13 paczka została wysłana tym razem do mnie dziś czyli 15 lutego o 10:30 paczka była już u mnie w domku.
14 lutego o 9:41 dzwoniła do mnie kobitka Specjalista ds. Celnych i pytała się co jest w paczce powiedziałem ze wrzeciono nie wiedziala za bardzo co to jest to powiedziałem ze silnik. Pytała się czy towar jest przeznaczony do użytku domowego czy do obrotu handlowego. Dostałem natychmiast mailem zaświadczenie dla osób prywatnych i skan z paczki do sprawdzenia. W mailu musiałem podać co jest w paczce i do czego to służy.
Chińczyk zaniżył wartość paczki (maja taka stała wartość jest to 78 dolarów) Nie negowałem tego ale opisałem towar trochę inaczej, napisałem ze jest to wysokoobrotowy silnik elektryczny wykorzystywany jako multiszlifierka i ze będzie mi potrzebny do drobnych prac modelarskich. Wartość deklarowana przez chińczyka nie została uznana i jako główna wartość uznano 403 zł a podstawa VAT 480 zł.
Cło zostało naliczone jako 2,5 % a całość opłat celnych to 121 zł.

Cały czas będę dopisywał tutaj nowe informacje i jak będę w domu to wkleję zdjęcia.