imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: szopenn » 23 lis 2016, 14:01

Wczoraj odebrałem imak od kolegi z forum - lukasz.radomski. Dla mnie mega dobra robota, jak się będzie spisywał to poinformuję w trakcie.

https://goo.gl/photos/wzhwHU2msguDck6M9

Imak w ręku jest solidny, kostki też - nie ma lipy. Posiada dwie jaskółki na kostki. Każda z jaskółek ma swój oddzielny wysuwny klin blokujący. Konstrukcyjnie jest to też przemyślane bo kliny siedzą na sprężynach i cały czas są podparte o mimośród.

Nie miałem żadnych też przygód z kolegą, miło się ustalało warunki współpracy.

Tagi:

Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Armstec » 23 lis 2016, 19:48

A to ty jestes tym farciarzem co zdązył zlapac ten imak + 7 kostek. Miales farta bo to rodzynek jest i w dobrej cenie. Byles najszybszy... gratuluje

(kilka minut po wystawieniu ogłoszenia w "giełda" widziałem ze juz bylo pozamiatane)

A kolegom rysunek konstrukcji i wymiary bys sporządził w wolnej chwili ? nawet odreczny na kartce

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Avalyah » 23 lis 2016, 20:23

Kolega oszukiwał, bo nie napisał w temacie, że rezerwuje :mrgreen: i wyprzedził mnie o kilka minut.

fritz.g
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: fritz.g » 24 lis 2016, 00:30

Cześć !
Powoli tracę cierpliwość i wiarę w ludzi. Dwóch Panów z Forum, u których po kolei zamawiałem imak nie daje znaku życia (sprawa ciągnie się już ponad dwa miesiące).
Zacząłem szukać gdzie indziej (sklepy, aukcje) ale i tu posucha. Jest dosłownie kilka ofert. ,niestety nie wiem co są warte i czy będzie się sprawdzać w naszej 550- tce. Oczywiście jest jeszcze ebay np. http://www.ebay.pl/itm/PAULIMOT-Schnell ... SwLnBX8V6z lub chińskie sklepy, ale to raczej nie dla mnie :cry: .

Panowie macie jakieś pomysły ?
--
fritz.g

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 24 lis 2016, 00:40

Ten z allegro od Masterle firmy Assorts powinien być przyzwoity. Mam stół obrotowy i mini uchwyt tokarski Assorts i sprawiaja przyzwoite wrażenie i nie mam się do czego doczepić. Myślę że cena też przyzwoita.

fritz.g
Posty w temacie: 6

Post napisał: fritz.g » 24 lis 2016, 01:06

Dzięki za info. Tylko skąd wziąć do niego kostki, bo dwie to mija się z celem ?
--
fritz.g

Armstec
Posty w temacie: 11

Post napisał: Armstec » 24 lis 2016, 01:43

fritz.g pisze: Panowie macie jakieś pomysły ?
Weź pod uwagę że kluczową funkcją jest możliwość montowania i wypoziomowania do osi wrzeciona różnych noży od mini-tokarskich 6 - 12mm aż do "pełnowymiarowych normalnych" noży 14mm, 16mm

po co ci imak szybkozmienny do którego wchodzą tylko noże 10mm czy 12mm przecież tu nie chodzi o latwiejsze odkrecanie srubek i przekladanie nozyków tylko o mozliwosci to że pasuje duża paleta różnych narzędzi

dość ważne by dalo sie montować własnie te noże 16mm czy chociaż 14mm bo te są juz "normalne", jest duzy wybór i masa na rynku wtórnym, do wszelkich zastosowań a i ceny lepsze , a w nożach skladanych 16mm pasują przewaznie najpopularniejsze typowe profesjonalne płytki wszystkich marek np. mitsubishi czy sandvik które mozna dostac i po 6zł/szt
(skladaki 10 czy 12mm to egzotyka i plytki tez egzotyczne ciezko dostac i do tego jak juz sa to drogie)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: szopenn » 24 lis 2016, 08:18

Witam

Imak kupiłem rzeczywiście szybko dzięki reakcji kolegi rc36....

Przez telefon zrozumiałem to tak, że zechcę imak pokazać na forum, co kolegę ucieszyło więc dzwonić i dogadywać się... Łukasz na PW odpisuje.. pewnie wam zrobi te imaki... szczególnie, że zbierał "dane" mojego nutoola bo jak się okazuje stary typ nutoola ma oś toczenia w okolicy 25mm, a mój ma w okolicy 19.50mm, wymagało to obliżenia troche kostek i z tymi nożami 20x20 to już nie poszalejesz kolego Armstec na naszej maszynie bo obydwoje z tego co wiem mamy "nowy typ" :grin: , i gdzieś chińczyk po drodze pogrubił i suport i szufladkę. Jeszcze taka rzecz że u mnie śruba imaka to M12 - wyjątek?? Muszę sobie nową śrubę zrobić.

Z wymiarami to uderzcie do niego bo nie chciałbym być niekoleżeński i mieć zarzut że zdradziłem szczegóły konstrukcji. Inna sprawa to to, że wymiary są przecież "do ogarnięcia łopatologicznie" mając nawet moje zdjęcie i tokarkę przed sobą, zdjęcie na tokarce jeszcze wam zrobię.

Armstec - nie wiem jak jest z nożami 10mm, ale przy nożach 12mm np ccmt, płytka jest identyczna aż po nóż 20x20, powyżej 20x20 dopiero zazwyczaj noże są "lepsze", bo mają płytki podporowe węglikowe, oraz dodatkowe ramię mocujące na śrubce. Tylko że takim 25x25 nie zbiera się przecież 1mm więc i ta płytka jak i to ramię ma uzasadnienie, nie wiem czy w przypadku 12x12 czy 16x16 takie uzasadnienie by było. Wiadomo że mały nóż ma też zalety, łatwiej go upchać od kła konika, czy wytaczak to można od mniejszego otworu - ale ja się nie znam.

Osobiście pozostanę przy nożach 12x12 bo praktycznie nie ma przy tym rozmiarze rodzaju noża który by nie występował - popatrz na katalog pafany, praktycznie w każdym systemie i każdym rodzaju noże zaczynają się od 12x12 - te jak określiłeś "normalne". Nie wiem jaki masz rodzaj noża do którego nie możesz nabyć płytek, przeglądając ofertę noży S pafany, nie stwierdzam braku wyboru i powtórzę, płytka z 1212 jest taka sama aż po 2020.

Jeśli chodzi o większy nóż to fajnie byłoby mieć nóż na płytki negatywne WNMG albo CNMG i one zaczynają się od 1616 - taki nóż kupię w nastęnym miesiącu :wink: , tylko na upartego oprawkę również można by zaniżyć i używać w nutoolowskim imaku. Kolejny do kolekcji 1616 to przecinak MGEHR który przy wyższej oprawce występuje dla płytek o szerokości 1.5mm, ja już kupiłem o szerokości 2mm i z takim już pozostanę, ale stalka wróciła z magnesówki i zrobiłem sobie 1.40mm - jeszcze tym nie ciąłem.. Tak sobie jeszcze myślę... imak szybkozmienny pozwoli zamocować listwy tnące, to jest fajna rzecz... ale... czy ja wiem czy one są dobrym pomysłem na nutoolu? Szerokość płytki chyba zaczyna się od 3mm wzwyż, nie do końca wierzę, że na tej tokarce to by się dobrze spisywało.

Na jaki nóż powyżej 12x12 ty byś ewentualnie polował??

Najbardziej to wiadomo na czym mi zależało, oryginalny imak mi się wyginał na podstawie to jedna rzecz, po drugie wymiana narzędzia doprowadzała mnie do szału, więc zakupiłem. Daleko mi jeszcze do ergonomii pracy bo nawet nie mam czasu zamienić kluczy płaskich na dźwignie z blokadą. Dobrze że te klucze płaskie to grzechotkowe to sporo pomaga :grin: Jak się będzie sprawować sam im-ak to napiszę :grin: , choć pewnie ameryki też nie odkryje.

Kolego FRITZ, nie patrz na te imaki, zajrzyj na ali i kup sobie imak z klinami skośnymi - on się nazywa GIB TYPE albo WEDGE TYPE
https://www.aliexpress.com/item/000-Min ... 51dd42da7b

te imaki ktoś już potwierdzał że są bardzo dobre, a ja na YT widzę na dużych maszynach że ludzie je z powodzeniem używają. Także ta cała reszta co pokazałeś odpada, niektóre z nich są nawet z aluminium to zapomnij. Imak do nutoola kosztuje coś 120 dolców już z przesyłką, a kostka standardowa ok 14 dolarów z przesyłką. Problemem przy tym imaku jest chyba jedynie to, że trudniej ewentualnie kostkę dorobić bo jaskółki są pod kątem więc trzeba od razu zakupić sobie wymaganą ilość kostek. Jest drożej to fakt, ale nie dużo drożej też, a chiński imak jest coś tam pewnie utwardzony bo to produkcja, i trudno byłoby skopiować konstrukcje tego imaka bo ktoś tu już kiedyś pokazywał jest tam dość precyzyjny mechanizm który rozpiera te kliny.

bolebor
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

Post napisał: bolebor » 24 lis 2016, 09:57

Mam pewien pomysł co do imaków.
Myślę najlepiej kupić chiński imak a kostki dorobić w zamówieniu grupowym ?
Zresztą komplet do nutoola kosztuje niewiele.
imak szybkozmieny

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: rdarek » 24 lis 2016, 10:10

fritz.g pisze:1] Najbogatszy zestaw to : http://www.mastertools.pl/index.php?p3204,imak-250-100 wygląda zachęcająco, czy ktoś z Forum miał z nim do czynienia ?

2] drugi z tego samego źródła to: http://allegro.pl/zestaw-imakow-i6005114577.html cena zachęcająca, ale niestety dwa uchwyty to tyle co nic, pytałem czy mają w sprzedaży osobne kostki i lipa ... nie mają.

3] kolejny http://allegro.pl/imak-szybkozmienny-sz ... 49592.html to chyba rodzimy wyrób, ale w dość wysokiej cenie i tylko z trzema kostkami, za to można dokupić, oczywiście niezbyt tanio

4] i jeszcze jeden, tylko że malutki. Kraj pochodzenia i materiał (dziwnie wygląda ten element główny) nieznany: https://www.olx.pl/oferta/imak-szybko-w ... 5bfc57b47d[/list]

5] Oczywiście jest jeszcze ebay np. http://www.ebay.pl/itm/PAULIMOT-Schnell ... SwLnBX8V6z
lub chińskie sklepy, ale to raczej nie dla mnie :cry: .
Ad 1. Jeśli doczytałeś to Chińska FUERDA jakość jak jakość mam ich uchwyt czteroszczękowy. Odpuść sobie to radełko mi podobne się nie sprawdziło- zostawiłem sobie tylko rolki :???: .

Ad 2. Podobnego typu sprzedaje nasz BISON jednak cena :grin: oprawki dostaniesz na ebay czy w sklepach internetowych niestety nie naszych. Nie wiem jednak jak z kompatybilnością u różnych dostawców również się nad takim kiedyś zastanawiałem.

Ad 3. Wygląda jak wyrób naszych forumowych kolegów kostki można sobie zawsze dorobić

Ad 4. Najprawdopodobniej kupiony na Aliexpresie czyli chiny

Ad 5. Nie wypowiem się również są dostępne J.W.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”